Vidi ovu ljomberku, čoveče, pravi je frik… Ma, hodajuća katastrofa!

E, brate, vidi tek ovu, em je građena kao oranžina, em je uparila pet boja totalno različitih tonova, apsolutni promašaj i neuspeli pokušaj definicije čak i one najjeftinije, ulične mode. Gde ja živim, pobogu!

Danas su sve češći ovakvi komentari, što na ulicama grada, što u lokalima, kafićima, klubovima i tako redom. Natera vas da se zapitate šta je u stvari uzrok takvih surovih reakcija i zašto su one sve češće kako vreme prolazi. Iako je opšte poznato da dosta kasnimo za svetom i svetskim trendovima, gde ni moda nije izuzetak, mora se priznati da nam je jako loš i sam osnov, odnosno takozvani “kostur” mode.

Nametnut nam je kompleks brendova i lažnog luksuza, iz koga proizlaze raznorazne katastrofe koje hodaju ulicama Srbije. Dok jedni žive u lažnom svetu, zaslepljeni pogrešnim idealima i vrednostima, drugi se odevaju od jutra do sutra i dopuštaju do stvari nose njih, a ne oni stvari, što je sasvim pogrešan metod. Posebno u današnjem vremenu, kada načinom na koji se odevate potvrđujete svoj identitet. Stilom svetu pričate svoju priču; on vam daje priliku da izgledom date pečat sposobnosti.

Ali tu su i opravdanja žena kako ne mare mnogo za modu zbog silnog posla, obaveza i kojekakvih problema. Za takav problem postoji rešenje u vidu izuzetno kvalitetne literature autorke Nine Garsije (Nina Garcia), u njene dve knjige “Mala crna knjiga stila” i “Stotka”, koje su sada dostupne i kod nas. Postavljajući sebi pitanja o šopingu i stvaranju vlastitog stila, ona se kroz ove dve knjige obraća ženama koje su još uvek u potrazi za svojim velikim S, u kojem žele da se osećaju udobno i samouvereno.

ng1 Nina Garcia: Osnovi mode

Za modna pravila je malo jedna Biblija

Nina poručuje da je bolje biti sama svoja muza nego modna žrtva, tako da je njena knjiga pisana kao jednostavan i sažet stav. Kao što je i očekivano, ona tvrdi da nema pravila u odevanju kojih se treba isključivo pridržavati, ali ipak pod must have u ženskom repertoaru stavlja cipele sa visokom petom. Ove knjige sadrže savete od toga kako naći idealnog krojača, pa sve do načina na koji svojoj garderobi možete pridodati nešto i rešiti se svega što nije aspolutno predivno, što ih svakako čini praktičnim i zabavnim. Iako možda smatrate da vam ne treba savet stručnjaka, knjige će vas obradovati odgovorima na pitanja o kojima progovaraju ikone modne industrije: Džon Galijano (John Galliano), Zek Pouzen (Zac Posen), Ralf Loren (Ralph Lauren), Đorđo Armani (Giorgio Armani).

Zato, ne gubite vreme, prošetajte se do obližnje knjižare i potražite ove izuetne knjige, te time upotpunite svoju vanvremensku kolekciju sa ova dva komada.


Sofija Soković je hiperaktivna, radoznala, nestrpljiva. Voli putovanja, neobične i korisne stvari, optimistične i zanimljive ljude. Veliki je obožavalac mode, Italije, putovanja i psiholoških knjiga. U stalnoj je potrazi za inovativnostima u svakom pogledu. Omiljeni citat: “Hope for a miricle, but never depend on one. And make them wounder why are you still smiling”.

Editors choice