Gossip Girl, američka tinejdžerska serija zasnovana na istoimenoj noveli Sesili fon Zigesar, naterala je svet da poludi i podeli se na one koji je hvale i vole do fanatizma i one koji ovu seriju isto tako snažno kritikuju. Niko ne ostaje ravnodušan na glavne likove, učenike elitne njujorške škole na Menhetnu.

Suština je pogođena i 2007. godine, i prvom pilot emisijom, puštenom u etar 19. septembra, rođena je nova zvezda. Serija na fenomenalan način prikazuje život razmaženih, bogatih i slavnih srednjoškolaca Serene van der Vudsen, Bler Voldorf, Čak Besa i Nejt Arčibalda i njihovih manje bogatih prijatelja Den Hamfrija, njegove sestre Dženi i Vanese. Međutim, ona koja glavnim likovima čini život zanimljivim je zapravo anonimna blogerka sa nadimkom Gossip Girl. Neizvesne situacije u koje glavni likovi upadaju, drame, skandali i prevare, otkrivaju prljav veš njujorške elite. Svega ima – od poremećaja u ishrani, ludih žurki, bežanja od kuće, droge, pijanstava, preko seksualnih skandala, do izopačenih perverzija i fetiša. Po sistemu “izvol’te generacijo, vidite kako to rade bogati njujorški klinci”.

Međutim, ono što mene fanatično tera da se ovoj seriji iznova vraćam jeste moda. Stilista Erik Dejmen je uspeo da postigne skoro isti efekat kao i stilistkinja serije Sex and the City, Patriša Fild. Stil Kejt Mos mu je bio inspiracija za stil oblačenja Serene (koju tumači Blejk Lajvli). Od nje je želeo da napravi (i uspeo je u tome, ako mene pitate) modnu ikonu. Ona izgleda kao da je preterano ne interesuje šta će obući i kakva će joj frizura biti, dok je stil kraljice svih kučki, Bler (Liton Mister), najviše baziran na glamuroznoj modi pedesetih godina. Baletanke i rajfovi, biseri i rukavice. Dejmen na sebi svojstven način kombinuje komade visoke mode sa običnim komadima garderobe koje svaka devojka može da priušti. Kada su ga u jednom intervjuu pitali da uporedi stil Bler i Serene, on je rekao da je to potpuno nemoguće i neuporedivo i da se one razlikuju kao američki i francuski Vogue. Inspiraciju, kako kaže, pronalazi u svemu: od beskućnika u fake Chanel kostimu do poslovne žene sa Upper East Side-a. Njegova glavna parola je da žene treba da budu inspirisane svakodnevnim stvarima u građenju svog stila. Amin, kažem ja.

Sve gore spomenuto je meni potpuno dovoljno da ovu seriju uvrstim top 3 omiljene serije ikada. E da, ukoliko očekujete bilo kakav umetnički vredan ili edukativni momenat nećete ga naći, ali ćete se zato sjajno zabaviti jednom nedeljno, punih sat vremena.

Još samo da naše televizijske stanice umesto repriziranja tursko-španskih i ostalih predosadnih već viđenih serija, počnu da emituju Gossip Girl. Ali… u kom terminu?! Narod kreće u potragu za novim zvezdama trash muzike. Drž’, ne daj. I nema se ni keša. I nema se ni mleka. A ove naše farmerske krave nisu dovoljne da podojecelu Srbiju. Tako da, do nekih lepših (televizijskih) vremena, mene odlično služi ADSL, hvala na pitanju.

Dakle – Serena ili Bler, pitanje je sada ?


Jelena Tanasić je rođena da obožava – Crveni lak. Čokoladne kolače. Mojito & kafu. Čitanje novina od pozadi. Čitanje knjiga. Papir i olovku. Kreativni haos. Bajke o vilenjacima i vilama. Filmove iz doba zlatnog Holivuda. Marinu Abramović. Leto. Miris šume posle letnjeg pljuska. Naočare brenda Ray Ban. Glam Punk modu. Štikle. Nitne. Narukvice. Pozorišta & bioskope. Citat Žan Kokto: “U sebi osećam anđela koga neprestano šokiram!”

Editors choice