Poslednji dan njujorškog fashion week-a predstavljao je pravu poslasticu za ljubitelje mode, ali i sveta poznatih. Gužve isped nekih od prostora na kojima su se revije održavale tokom dana zatvaranja nedelje mode u Njujorku, uprkos kiši, delovale su kao u filmskim scenama. Masa je čekala ispred i oko ulaza nadajući se da će nekako uspeti da se uvuče unutra i isprati reviju ili, pak, ugleda neku poznatu ličnost, dobije autogram, fotografiše je. Niz ulicu se čulo škljocanje fotoaparata, a ogromni objektivi su izvirivali vrebajući pravi trenutak. Tri dizajnera čije su revije definitivno privukle najviše pažnje ovog dana bili su Ralph Lauren sa dve uzastopne revije, Marc Jacobs i Calvin Klein, sa čijih revija ćemo pokušati da prenesemo nekoliko utisaka.

pred otvaranje1 Njujorške vinjete – Zatvaranje na belom tepihu

Poslednje pripreme pred CK reviju

Sam rad na setu je definitvno bio najnaporniji tokom cele nedelje. Naime, prostor u kojem je kolekcija predstavljena lociran je u prizemlju predstavništva Calvin Klein International u Garment District-u. Glavna karakteristika prostora jeste minimalizam – set, sedenje, svetla, pista. Iz sezone u sezonu na prostoru se izvode promene koje na prvi pogled deluju malo, ali koje zahtevaju izuzetnu količinu rada. Prethodne sezone su u istom prostoru bile predstavljene i muška i ženska kolekcija, što će se u budućnosti dešavati isključivo sa kolekcijama za proleće/leto zbog ličnih preferencija dizajnera Itala Zuchellija da kolekciju za jesen/zimu predstavlja isključivo u Milanu. Tada je u periodu od tri dana, koliko je bilo vremena između muške i ženske revije, promenjen izgled izlaza na pistu – porušeni su zidovi i prostor je dobio primetno drugačiji oblik. Ove sezone, pak, osim što je izlaz transformisan u odnosu na prošlu sezonu, kompletan prostor koji je prethodno bio tamno sive boje postao je – beo. Klupe i pod koji su prethodne sezone bili tamno sivi, ofarbani su u belo, a postavljen je i beli tepih. Pitanje koje su svi sebi postavljali ali se niko nije usudio da ga postavi glasno jeste šta će se desiti kada nakon prve revije i defilea preko belog tepiha prva grupa posetilaca izađe i ustupu prostor drugoj grupi. Tako je nervoza pred dan održavanja revija počela dodatno da raste nakon što je stigla informacija da se istog dana očekuje kiša, što bi ujedno bio i jedini kišni dan tokom fashion week-a. Međutim, usled gomile posla, svi kao da smo zaboravili na drugu reviju. Čak i kada se prva revija završila, amneziju je produžilo prisustvo Ume Thurman i Lare Stone koje su pozirale reporterima sa kreatorom Franciscom Costom.

uma thurman1 Njujorške vinjete – Zatvaranje na belom tepihu

Uma Thurman i Francisco Costa

Lara Stone Njujorške vinjete – Zatvaranje na belom tepihu

Lara Stone na CK reviji

Na drugoj reviji koja je počela sa 45 minuta kašnjenja, kao uostalom i prva, niko nije primetio ludilo koje se dešavalo u backstage-u. Svi su svoju pažnju poklonili izuzetno seksepilnim modelima koji su se prošetali u haljinama prepoznatljivog minimalističkog CK stila. Klasične, u bojama poput slonovače, boje kože, ledeno plave i crne, Francisco Costa je uspešno nastavio liniju brenda za koji radi. Stavljajući naglasak na glatkim, izduženim siluetama koje ove haljine daju ženskom telu, dizajner se poigrao dizajnom donjeg veša iz 30-ih. I zaista, ako pogledate njegove komade koji slede u prilogu, prepoznaćete uticaje sa početka 20. veka i iz međuratnog perioda, te art-dekoa i glumice iz tog perioda poput Daisy Buchanan. Naglašeni strukovi i široki, lepršavi krojevi – zavodljivo, klasično, ali i dalje seksi! Savršen završetak jedne naporne nedelje.

Nekoliko kreacija možete pogledati na fotografijama koje slede.

154 Njujorške vinjete – Zatvaranje na belom tepihu 716 Njujorške vinjete – Zatvaranje na belom tepihu 813 Njujorške vinjete – Zatvaranje na belom tepihu 1215 Njujorške vinjete – Zatvaranje na belom tepihu 172 Njujorške vinjete – Zatvaranje na belom tepihu 191 Njujorške vinjete – Zatvaranje na belom tepihu 2211 Njujorške vinjete – Zatvaranje na belom tepihu 251 Njujorške vinjete – Zatvaranje na belom tepihu232 Njujorške vinjete – Zatvaranje na belom tepihu 281 Njujorške vinjete – Zatvaranje na belom tepihu 30 Njujorške vinjete – Zatvaranje na belom tepihu 334 Njujorške vinjete – Zatvaranje na belom tepihu
Dušan Milojević, nekada talentovani student sociologije, zahvaljujući svojoj neodgovornosti i povodljivom duhu nikada nije završio studije, već je počeo da luta po svetu kroz različite profesije i veze, završivši kao bebisiterka u Tribeci. U pauzama između čuvanja deteta po parkovima na Menhetnu i fotografisanja u backstage-u na Njujorškom fashion week-u, ponekad nešto i napiše. Obožava shopping samo kada ima dovoljno keša, a glavna dilema poslednjih meseci mu je šta bi mu Frank Sinatra rekao u slučaju “If I can NOT make it there”.

Editors choice