Filmski festival “Slobodna zona” ove godine će beogradskoj publici ponuditi prateći program pod nazivom “Noćni razgovori”. Posle večernjih projekcija, sa početkom u 23 sata, u Dvorani Kulturnog centra Beograda odabrani gosti iz zemlje i regiona razgovaraće o filmu, idejama koje on pokreće i problemima na koje ukazuje. Kao festival angažovanog igranog i dokumentarnog filma “Slobodna zona” ispituje učinak političkih pojava i nuspojava u određenim zajednicama, ali istovremeno, i vezu politike i umetničkog izraza. Inspirisan temama četiri filma sa programa festivala, koji imaju za cilj da postave okvire i ponude moguće odgovore na najvažnija pitanja savremenog društva, od problema imigranata u Zapadnoj Evropi, pitanja besplatnog obrazovanja, ispitivanjem mogućnosti dijaloga između Beograda i Prištine do sagledavanja odnosa zla i banalnosti.

Prvo veče, 3. novembra, očekuju nas razgovori inspirisani filmom “Indignados” Tonija Gatlifa. Kojim očima Evropu u krizi vidi ponižena i obespravljena afrička ilegalka? Kakav je odnos evropskih i afričkih indignadosa i da li kriza otvara mogućnost solidarnosti, ili je solidarnost između dva savršeno različita sveta nemoguća? Urednik ove večeri biće Dubravka Ugrešić (spisateljica), a gosti Svetlana Vuković i Svetlana Lukić (Peščanik) i Jelena Vasiljević (Institut za filozofiju i društvenu teoriju).

indignados5 Noćni razgovori novi izraz Slobodne zone!

Film "Indignados" Tonija Gatlifa

“Blokada” Igora Bezinovića, koja prati izliv nezadovoljstva studenata zagrebačkog sveučilišta, u žižu stavlja probleme (visokog) obrazovanja: odnos znanja i moći, znanja i svrhe znanja. Sagledaćemo mesto obrazovanja u postideološkom dobu. Može li znanje da se spase od zahteva tržišta i da li je moć strana znanju? Sagovornici na ovu temu biće Igor Štiks (pisac, Univerzitet u Edinburgu), Aleksandar Stojanović (student filozofije na Beogradskom univerzitetu) i Aleksandar Baucal (Filozofski fakultet u Beogradu).

blokada Group photo students Noćni razgovori novi izraz Slobodne zone!

"Blokada" Igora Bezinovića, koja prati izliv nezadovoljstva studenata zagrebačkog sveučilišta

Treće večeri inspiraciju ćemo tražiti u filmu “Ponovo zajedno” Juna Haukelanda koji iznova okuplja grupu Albanaca i Srba sa Kosova koji su se, kao studenti komunicirajući na engleskom jeziku, prvi put susreli u vreme borbi srpskih snaga i albanske gerile na Kosovu 1999. godine neposredno pre bombardovanja NATO-a. U žučnom razgovoru nijedna od strana, pre deset godina, nije odustajala od stavova sopstvene zajednice. Šta se dogodilo u međuvremenu, osim što su se potpuno promenile spoljašnje okolnosti? Ko je pre deset godina bio žrtva i čija žrtva? Ko je danas žrtva? Koliko su strane spora spremne da čuju “drugog”, a koliko sebe? O tome da li su pojedinci sukobljenih strana spremni na razgovor sa drugom stranom razgovaraće Jun Haukeland (autor filma), Steinar Brin (Nansen dijalog mreža), Faik Ispahiu (Internews Kosova) i Lazar Stojanović (reditelj).

U svom najnovijem ostvarenju nemačka rediteljka Margarete Fon Trota bavi se odlučujućim razdobljem u životu žene koja se smatra jednom od najznačajnijih i najoriginalnijih političkih mislilaca XX veka. “Hana Arent” biće tema poslednje večeri “Noćnih razgovora” u kojoj ćemo pokrenuti pitanje korena banalnosti, kako se ona proizvodi i ko je proizvodi? Gosti razgovora biće: Daša Duhaček (Fakultet političkih nauka), Obrad Savić (Fakultet za medije i komunikaciju) i Đorđe Pavićević (Fakultet političkih nauka).

H.Arendt+M.McCarthy Billard Bar 3 B.Sukowa+J.McTeer c Véronique Kolber Noćni razgovori novi izraz Slobodne zone!

"Hana Arent" biće tema poslednje večeri "Noćnih razgovora"

Urednik i moderator “Noćnih razgovora” je Ivan Milenković, filozof i zamenik glavnog i odgovornog urednika Trećeg programa Radija Beograd.

Editors choice