Eh, divan je to period bio. Ne, nisam uvrnuta. Toliko. Niti sam nesrećna, niti mi je dosadno.

Samo sam malo slaba na vreme u kome sam menjala život.

Bila sam zaljubljena, bila sam rešena, bilo je uzbudljivo ostaviti sve i otići. Dobro, to sad kad pišem, koristim fraze pesničke slobode. Prosto ne mogu da odolim. Izvinjavam se.

Dakle, nisam naravno ostavila sve i samo tako otišla.

Prvo sam pronašla gde ću da odem, privremeno, dok traje leto.

Onda sam objavila šta ću da uradim.

Onda sam spakovala stvari i pokupila decu. I evakuisala se u kućicu na selu.

f 2012 07 19 13 Nostalgija za razvodom

Neki "divni" periodi

Sporazumni razvod je usledio posle nedelju dana i život na selu je zavisio od vožnje automobilom, kome je stalno nešto falilo.

Tako smo počeli razvedeni život. Totalno improvizovano. I ne sećam se kada mi je pre toga bilo toliko dobro. Možda samo dok mi je muž bio u vojsci, što mi je definitivno bio najlepši period u braku.

Jesam kreten, je l’ da?

Ali vi ne znate koliko sam mrzela brak i koliki sam heroj što sam opstala u njemu sedam godina. I zato ne možete da zamislite koliko je dobro bilo provesti celu godinu u braku bez muža i koliko je još bolje bilo razvesti se i osećati da se agonija završila i da je život ponovo počeo, sa svim mogućnostima, samo bolje. Jer, imala sam decu.

A meni je najbolje kad sam sama sa svojom decom.

Jesam li ja sebičnjakinja i čudakinja koja je deci oduzela mogućnost da rastu uz oca?

Možda.

Ali ja sam sebičnjakinja i čudakinja koja nije nikome uskratila slobodu, ljubav i iskrenost. Ni jednu vezu nisam prekinula, iako sam okončala neke odnose. Bivši imaju svoje legitimno mesto u mom životu, a bivši muž nikada nije postao bivši otac. Svima koji vole moju decu, jer su to i njihova deca, dopušteno je da izražavaju svoju ljubav kako nađu za shodno.

Samo izgleda da je vreme razvoda i raskida prošlo i da sada moram da ostavim nešto drugo da bih sebi promenila život.

Jedva čekam.


Aleksina Đorđević je matora ribetina. Zna sve i neće vam reći. Ne daje savete i ne proriče budućnost, osim ako je baš mnogo nervirate. Užasno komunikativna, a provokaciju smatra najzabavnijim oblikom komunikacije. Izvodi striptiz za pismene.

Editors choice