Nove priče o Savamali

Nove priče o Savamali

Mikser festival i Izdavačka kuća Arhipelag raspisuju književni konkurs za nove i neobjavljene priče o Savamali i savskoj padini Beograda. Konkurs je otvoren za savremene prozne pisce koji u svojim pričama, nezavisno od svojih poetičkih, tematskih i iskustvenih izbora ili generacijske pripadnosti, pripovedaju o Savamali i savskoj padini Beograda. Konkurs najavljuje dugoročnu saradnju u promovisanju kulturnih sadržaja između Miksera i Arhipelaga, čija će izdanja od 10. maja biti dostupna u Mikser House-u (Karađorđeva 46).

Savamala u ovim pričama može biti tema, mesto radnje ili oživljeni duh grada koji u pričama i pričanju postaje junak za sebe. Pisci koji se odluče za Savamalu kao temu mogu da pripovedaju o istorijskoj Savamali, otmenom i dinamičnom kraju u kome je započinjala istorija modernog Beograda i nastajao beogradski duh, ili se mogu posvetiti današnjoj Savamali koja se obnavlja kao prostor kreativnosti i iznova oslobođene energije. U različitim istorijskim vremenima Savamala je postajala tema srpske književnosti i mesto u kome nastaje otkriće novog iskustva. Sada je Savamala opet mesto za priču.

Savamala Nove priče o Savamali

Savamala

Zainteresovani pisci nove priče o Savamali (obima do 5,000 karaktera) mogu da šalju do 25. maja na adrese: savamala@mikser.rs i priče@arhipelag.rs.

Stručni žiri, koji sačinjavaju poznati pisci i kritičari, izabraće deset najboljih priča koje će biti objavljene u zajedničkom izdanju Mikser festivala i Izdavačke kuće Arhipelag.

Pisci tri najbolje priče dobiće specijalne novčane nagrade u iznosu od 25,000 RSD za prvo, 15,000 RSD za drugo i 10,000 RSD za treće mesto.

Izabrane priče i nagrađeni pisci biće promovisani u programu ovogodišnjeg Mikser festivala koji se održava od 28. maja do 2. juna.

Književni konkurs za nove priče o Savamali je prva zajednička aktivnost Mikser festivala i Izdavačke kuće Arhipelag u organizovanju kulturnih događaja i promovisanju kulturnih sadržaja i vrednosti. Od 10. maja čitaoci će moći da kupe knjige u izdanju Arhipelaga u Mikser House-u (Karađorđeva 46).

Mikser je multidisciplinarna platforma koja podstiče razvoj kreativne ekonomije zemlje i regiona, i uspostavlja dijalog između savremenih globalnih tendencija i domaće i regionalne prakse.

Organizacija Mikser pokrenula je Mikser festivala najveću regionalnu smotru kreativnosti i inovacija i osnovala Mikser House – Balkanski dizajn centar, permanentni multifunkcionalni prostor za kulturne, edukativne i komercijalne aktivnosti, smešten u inspirativnom zdanju nekadašnje industrijske garaže. Zahvaljujići sinergiji oba Mikserova projekta locirana u Savamali, ovaj zapušteni kvart prolazi kroz proces urbane transformacije u progresivni kulturni distrikt.