Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Style inspo: Kako da izdominiraš noseći athleisure trend

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Novo svemirsko odelo za šetnju po Marsu

Novo svemirsko odelo za šetnju po Marsu

Odela klase Z predstavljena su 2012. godine, kao prva suštinski nova varijanta svemirskog odela skafandera nakon 30 godina. Posle Z-1 generacije, ubrzo su predstavljena nova i naprednija Z-2 odela, a NASA je pružila priliku ljudima iz celog sveta da onlajn glasaju za svemirsko odelo koje im se najviše sviđa od tri ponuđena prototipa odela nove generacije. Preko 200.000 ljudi uključilo se u glasanje, koje je trajalo do aprila ove godine.

svemirska odela 21 Novo svemirsko odelo za šetnju po Marsu

Pobedio je model Technology, sa 63 posto glasova. Ovo odelo biće podvrgnuto ozbiljnim testovima od novembra ove godine, a NASA najavljuje da će njegova finalna verzija biti predstavljena 2018. godine. U svakom slučaju, kosmonauti koji jednog dana budu hodali po Marsu, imaće na sebi neku verziju ovog skafandera.

Iako Technology ne izgleda baš kao neko futurističko svemirsko odelo, već više kao da je „iskočilo“ iz nekog naučnofantastičnog filma iz osamdesetih, odelo ima napredan sistem za održavanje života koji se efikasno rešava ugljen-dioksida koji čovek proizvodi pri disanju dok, sa druge strane, specijalni ventilacioni sistem pumpa vodu kroz odelo i tako sprečava curenje, koje je ranije ugrožavalo živote kosmonauta. Skafander se sastoji od ploča koje se prave na 3D štampačima, a kako se koriste laserski skeneri, svaki skafander odlično pristaje vlasniku. Gornji deo odela napravljen je od veoma čvrstih a laganih kompozitnih materijala, i omogućava dugotrajan boravak „napolju“. Odelo je na pregibima, odnosno oko svih zglobova tako osmišljeno da omogućava mnogo slobodnije kretanje kosmonauta, naročito klečanje i saginjanje, što je veoma bitno prilikom sakupljanja materijala sa tla. Kosmonauti će u ovo odelo, teško „samo“ 63 kilograma, ulaziti kroz otvor sa zadnje strane, za razliku od dosadašnjih odela koja se sastoje od gornjeg i donjeg dela, koji se posebno navlače. Takođe, kaciga ima veće vidno polje, što omogućava lakše snalaženje, a čizme su napravljene tako da su prilagođene hodanju po grubom terenu.

svemirska odela 11 Novo svemirsko odelo za šetnju po Marsu

Ispitivanje ovih odela podrazumevaće i testove u vakuumskoj komori, kao i u punom vakuumu. Testovi će se obavljati u čuvenom NASA-inom centru u Hjustonu, gde postoji i ogroman bazen u kojem se kosmonauti pod specijalnim uslovima pripremaju za šetnju po svemiru. Svi ovi testovi omogućiće NASA-inim stručnjacima da projektuju skafandere Z-3 generacije, kao i još naprednije verzije svemirskih odela u narednim godinama.

Ne propustite:

Moda za apokalipsu
Moćne planete iz svemira koje će vam promeniti pogled na planetu

Preuzeto iz magazina Tech Lifestyle”

Editors choice