5 najčešćih mitova o kosi koje treba odmah da zaboraviš

Nedeljni horoskop: 17.mart – 23.mart

Wannabe editorijal: NEON FEVER

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Odvikavanje od šećera

Odvikavanje od šećera

Svako ko iole brine o svojoj ishrani, do sada je naučio da su slatkiši, ali i sve namirnice sa dodatnim šećerom i veštačkim zaslađivačima pošast današnjice. Šećer se ne odražava negativno samo na našu liniju, nego i na zdravlje, a odvikavanje od šećera mnogima deluje kao nemoguć proces.

Na svakom koraku, sa rafova u prodavnicama nas mame slatkiši, a čak su i namirnice koje ne doživljavamo kao slatkiše često “obogaćene” šećerom. Stručnjaci ovu pošast povezuju sa nizom bolesti, među kojima je i kancer. Smatra se da je naše telo sposobno da normalno obradi gotovo isključivo fruktozu (i to u voću, a ne umetnutu fruktozu) i da svaka prehrambena “injekcija” šećera u njega prouzrokuje šok.

13 secerf Odvikavanje od šećera

Iako je kratkotrajna reakcija na slatku hranu podizanje nivoa hormona sreće, dugoročnija posledica je upravo disbalans hormona i metabolizma, o čemu smo već pisali. Ovo može da nas dovede do hroničnog umora, pasivnosti i depresije.

Recepte za obroke bez šećera smo vam već servirali, a sada vam serviramo malo motivacije i ideja za odvikavanje od ove loše navike u ishrani.

consuming snacks and drinks loaded with sugar 1024 Odvikavanje od šećera

Ne ispijajte šećere. Svako piće osim vode, ceđenog nezaslađenog voća i čajeva verovatno sadrži bilo šećere, bilo veštačke zaslađivače i jednako je neprihvatljivo kao slatkiši. Ako popijete gazirani  sok, to je jednako, čak i više štetno, ako uzmemo u obzir sve nezdrave aditive, nego da ste sedeli i jeli kockicu po kockicu šećera direktno.

Ne jedite i ne kupujte spakovanu, gotovu hranu. Ako želite da se odviknete od šećera, zaboravite na sve grickalice ili gotove obroke iz supermarketa. Ukoliko se vaša ishrana do sada svodila na to, potrebni su vam ozbiljni rezovi. U obzir dolazi isključivo voće i povrće, sir, meso i druga neobrađena hrana. Što se brže namirnica kvari, to je zdravija po vas!

Pametno birajte kada jedete van kuće. Preskočite sve priloge i salate koje sadrže potencijalno zaslađene topinge. Ako baš morate da jedete nešto nezdravo, poput pice, birajte pelat umesto kečapa.

Dovoljan unos proteina i povrća, smanjuje potrebu za šećerima. Naša ishrana je uglavnom deficitarna proteinima i prezasićena ugljenim hidratima. Vraćanjem ishrane u balans, u balansu će biti i vaše telo i manje ćete osećati potrebu za šećerom, a pritom imati više energije i biti skoncentrisaniji.

unhealthy food hairloss Odvikavanje od šećera

Izazovite sebe da izdržite bar dve nedelje tokom kojih ćete u potpunosti izbaciti unos šećera. Videćete da vam posle ovoga slatkiši više neće biti ni potrebni.

Kako biste olakšali izazov, podelite muke sa prijateljom zainteresovanim za zdravu ishranu. Pokušajte da zajednički izdržite život bez šećera i zaslađivača ove dve nedelje.

I za kraj, budite aktivni. Što se više krećete i više zabavljate, ređe ćete u sebe unositi nepotrebne količine namirnica i samim tim šećera. Nećete stići ni da razmišljate o njima!

Jasna Stanić

Editors choice