Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

U susret avanturi: Zašto je život punim plućima sinonim za sreću? (BLOG)

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

Oktobarska Moda za poneti: Švedska u fokusu

Oktobarska Moda za poneti: Švedska u fokusu

Kulturni centar Grad u novoj sezoni organizuje niz gostovanja dizajnera i umetnika iz drugih zemalja čija je kreativnost u kombinaciji sa preduzetništvom rezultirala sjajnim projektima, novim brendovima i sopstvenim uspešnim biznisom.

Posle izuzetno zanimljivog gostovanja čuvenog Jana Janasena u okviru izložbe cipela u Velikoj galeriji Kc Grada, ovog meseca dovodimo nekoliko modnih kuća iz Švedske. U saradnji sa Švedskim institutom i Ambasadom Švedske u Beogradu predstavljamo program u čijem fokusu je modni dizajn sa akcentom na savremeni način komunikacije i modno preduzetništvo.

Program se sastoji od izložbe, predavanja i radionica, a okupiće dizajnere i umetnike iz Švedske i Srbije.

Prvi deo programa odnosi se na izložbu modne kuće Bric a Brac i tekstilne dizajnerke Johanne Brag. Izložba se otvara 7. oktobra u 20h, a traje do 9. oktobra.

Bric a Brac je modni brend iz Stokholma koji već 20 godina uspešno vode Kristina Vingaz (Christina Wingås) i Malin I Engblom. Predstaviće nam svoje kolekcije, kao i nedavno objavljenu knjigu o svom uspešnom dugogodišnjem radu. Bric a Brac imaju studio/radnju u Stokholmu, ali i veliku mrežu prodajnih mesta širom sveta.

Bric MG 8615 Oktobarska Moda za poneti: Švedska u fokusu

Bric a Brac

Johanna Brag je mlada dizajnerka tekstila sa iskustvom kreiranja veza, čipke, štampanih detalja za kreatore visoke mode u Parizu. Nedavno je pokrenula sopstvenu dizajn grupu Scandinavian Young new Design.

Bric a Brac i Johanna Brag održaće predavanje i radionice sa domaćim umetnicima i dizajnerima.

Učesnici Bric a Brac radionice neće biti samo modni dizajneri, već umetnici u širem smislu, koji će svojim intervencijama na jednostavnim tunikama Bric a Brac kreirati nove odevne predmete. Cilj ove radionice je susret Bric a Brac tima i domaćih umetnika. To će biti susret kreativnosti, ali i kulture, Stokholma i Beograda. Kako beogradski umetnici mogu da obogate ili promene jedan odevni predmet i daju mu svoj licni pečat, videćemo kroz dvodnevnu radionicu koju će održati kreativni tim Bric a Brac na čelu sa glavnim dizajnerima studija Kristinom Vingaz i Malin I Engblom.

Johanna Brag će voditi radionicu tekstilnog dizajna. Eksperimentisaće se sa repeticijom i ritmom u kreiranju motiva. Koristeći jednostavne forme učesnici radionice će praviti svoje printove na papiru i tekstilu. Učesnici radionice će biti umetnici, grafički dizajneri i svi oni koji žele da eksperimentišu sa bojom, crtežom, formom i svoje ideje pretoče u primenjenu umetnost.

Johanna 03 Oktobarska Moda za poneti: Švedska u fokusu

Johanna Brag

Rezultati radionica biće predstavljeni domaćoj publici 9. oktobra u 19h u Velikoj galeriji Kc Grada. Najbolja rešenja sa Bric a Brac radionice naći će se u njihovoj radnji u Stokholmu u prodaji.

11, 12 i 13. oktobar rezervisani su za popularni dizajn sajam gde će se predstaviti više od 70 domaćih autora garderobe, nakita i modnih upotrebnih predmeta. Ovoga puta predstavljamo i specijalne goste koje nam predlaže Swedish fashion CouncilSofie Bly i Orphan Bird su dva mlada brenda koji su ušli u izbor od desetak najperspektivnijih novih imena švedske modne scene.

Sofie Bly je brend obuće koji je pored jedinstvenog dizajna vrlo fokusiran na prirodu i očuvanje životne sredine. Koristeći se novim tehnologijama kako bi kreirala nešto posebno, Sofi Blaj izradu obuće stavlja na jedan viši nivo. Rezultat je vrlo moderna, ekološka kolekcija koja zadovoljava potrebu žene da lepo izgleda, ali i da se dobro oseća. Sa bogatim iskustvom u oblasti mode Sofi su dosadili proizvodi bez duše koji se svakodnevno lansiraju, ugrožavajući i ljude i prirodu. Zato je obuća koju ona kreira izrađena od eco friendly materijala, kao što je koža farbana biljnim pigmentima ili organski pamuk. U Beogradu, u okviru “Mode za poneti”, Sofi Blaj će predstaviti kolekciju “Circles”.

Sofy IMG 3579 copy Oktobarska Moda za poneti: Švedska u fokusu

Sofie Bly

Orphan Bird kreiraju odeću. Brend su 2012. godine osnovali italijanski dizajner Ciro Supino i švedski fotograf Sara Lohman. Zahvaljujući različitim sredinama iz kojih potiču, osmislili su koncept jedinstvenog dizajna. Konstantno eksperimentišu sa individualnošću oblikovanom u skladu sa prirodom, pa su njihove forme svedene, klasičnih krojeva i jednostavnih ujednačenih boja.

Domaći učesnici “Mode za poneti”:

Aleksandra Ranković, Dušica Eraković, Fish and Chips, Ivana Jovanović, Jadranka Milojković, Jasmina Panić, Jelena i Dragana Ugričić, Jelena Petrović, Jovana Jovanović, Marija Čarapina, Motor art, Šmizla, Nataša Maleš, Nikolina Kostur, Tijana Cvetković, Dragana Srećković, Marija Trailov, Marina Bošković, Fuckthemall, Neda Todić, Tamara Marjanović, Miloš Sarić, Aleksandra Erić, Ana Milošević, Ana Mirković, Anđela Gledić, Atelje Broš, Atelje Kimer, Rabbitty Babbitty, Biljana Dudaš, Biljana Novogradić, Biljana Topalović, Bruka notes, Chain reaction, Đin đuve, Dragana Petrović, Ginger Fox, Jelena Nišić, Jelena Ristić Opaci, Katarina Trnčić, Koštana Đurić, Lijev Rjadčenko, Ljiljana Burović, Ljiljana Kocić, Maja Lazarević, Maja Simić, Maja Tešić, Marijeta Gigić, Mean Machines, Mile Galić, Milica Nikolić, Mimada Jewelry, Minja Tarle, Mirela Mandić, Miroslava Jovanović, Nada Matković, Nataša Lazarević, Reciklama nakit, Renegades, Sandra Kecović i Milutin Popović, Sara Dević, Tatjana Kojić Cehic, Tatjana Radojčić, Teodora Jurić, Tijana Zijukovski, Vedrana Petrovska, Zorica Slavić, Andrijana Marković, Svetlana Kijevčanin, Tamara Stojanović.

Projekat se realizuje u saradnji sa Švedskom ambasadom u Beogradu, Švedskim institutom i Swedish Fashion Council-om.

www.gradbeograd.eu

 

Editors choice