Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Otkucaji pera: Priča o parfemu

Otkucaji pera: Priča o parfemu

Sa starog prozora pruža se veličanstven pogled na bela polja, po kojima se kao uz taktove najlepše melodije kreću starije žene i svaki ubran cvet spuštaju u korpu od pruća. Upravnik imanja sa verande zadovoljno posmatra malu vojsku berača jasmina. Zatvorila bih oči na tren, udahnula miris rose i zauvek u sebi sačuvala ovu sliku. Dnevnik je otvoren na čistoj stranici i olovka je u kosi, na oprezu sam ukoliko bi me magija pravljenja parfema za veliku damu nadahnula.

Okretanje ključa u bravi potiskuje maštu. Gospodin Ernest me pozdravlja već pri prvom koraku, ali kod istog i zastaje, ovog puta ne dolazi sam. Zveket bisera na haljini od žerseja poput najlepšeg šaptaja otkriva pratnju velikog proizvođača parfema. Pogled tek prikriven crnim izvezenim kolš šeširom, i osmeh u uglu mat crvenih usana, gospođica me pozdravlja dok cvet jasmina primiče licu. Avangardna, poštovana i samouverena –  dama od stila. Ernest je sav poletan, sluša i zapisuje uputstva. Jasmin, ruža, bergamot i vetiver su na listi poželjnih nota, uz savet da se nijedna ne naglašava. “Ne želim da mirišem na ružu, želim da mirišem na ženu”, reči koje je izgovorila pre nego što je napustila atelje.

Postoje blaženi momenti kada u vaš život ušetaju ljudi dostojni divljenja i potpuno ga preokrenu. Moja strast prema modi, pisanju i parfemima je čini mi se oduvek bila deo mene, ali kada je Koko ušetala u moj život sve je postalo bajkovitije. Ernest ima mnogo saradnika, ali meni poverava najdragoceniji deo svoje kreativnosti i veštine. Često bi mi govorio: “Julija, ja jesam majstor za pravljenje parfema, Koko jeste velika umetnica, ali ti si mlada žena, strastvena i kreativna, u tebi i tebi sličnima će sazrevati svaka kap parfema, bićete voljene, ljubljene, uspešne i hrabre baš kao Koko, poklanjaćete ovaj parfem i poklanjaće vam ga, osvajaćete svet.” Parfem će se zvati Chanel 5. Petica iz razloga što je to srećan broj gđice Koko, a Chanel jer će, kako ona to kaže, jednog dana to ime značiti više od uspeha.

tumblr lqyucffNGC1qmsqtyo1 500 large Otkucaji pera: Priča o parfemu

Bočica satkana od stila i strasti

Prošlo je nekoliko dana od susreta sa Koko. Ruža je poslednje mirisne note ispuštala sa belog šala koji mi je grejao ramena, dok sam sa Ernestom hitrim koracima prolazila avenijom. U torbi, čvrsto prislonjenoj na grudi, nosila sam najdragoceniji deo kreativnosti koju je probudila Koko. Nakon nekoliko minuta šetnje našli smo se ispred butika na kome je pisalo ime velike kreatorke. Kutak je bio topao i čvrst. Materijal za šivenje je razbacan po stolu, a kovčeg, pored kojeg je stajala Koko, bio je pun najrazličitijih tkanina i boja koji su vešto prkosili običnom, ali lepom enterijeru. Kreatorka je iglom napravila nekoliko finih poteza i time stavila pečat na haljinu crne boje. Ernest joj je sa ushićenjem prišao i iz torbe izvukao savršen poklon.

Tajna je otkrivena. U bočici dostojanstvenog izgleda odiše glamur i senzualnost. Sa muštiklom u ruci, elegantna i smela, otvara bočicu lagano, zavodljivo je posmatra i nekoliko kapi spušta na beli vrat. “Nanesite ih na mesta gde želite da budete ljubljeni”, prošaptala je nežno. Svaku poru prostorije ispunile su note Chanela. Krišom sam nadahnuto zapisivala sve ono što je moje oko videlo. Koko je stvorila istoriju, a ja želim da je pretočim u reči, u priču o parfemu koji će, osećam, promeniti svet. U toplom kutku butika, ogrnuta zadovoljstvom zapisala sam prve reči koje mirišu na Chanel 5. Parfemi su sasvim sigurno jedan od omiljenih poklona. Govore više od najlepših reči, a poruke koje ostavljaju na koži i u srcu se ne zaboravljaju ni kada mirisne note nestanu.


Jovana Katić – Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan neobičnim pričama o večnim modnim klasicima i venčanjima. Svoju kreativnost ispisuje na stranicama svog bloga Juliet’s Pen.

Editors choice