Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

U susret avanturi: Zašto je život punim plućima sinonim za sreću? (BLOG)

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Otvaranje izložbe: “Volite li paleolitski OP-ART?“ u Galeriji RTS

Otvaranje izložbe: “Volite li paleolitski OP-ART?“ u Galeriji RTS

Izložba “Volite li paleolitski OP-ART?“, prof. dr Jablana Slavika biće otvorena u Galeriji RTS, 17. novembra 2014. u 19h, sa prigodnim koktelom. Izložba se izvodi u saradnji Univerziteta Metropolitan i RTS-a.

Izložba će predstaviti kompjuterske grafike velikog formata (150×150 cm) i manjeg formata (70×70 cm) nastale u periodu od 2005. do danas. Ove grafike pripadaju novoj grani (pravcu) umetnosti – matematičkoj umetnosti (MathArt). Polazeći od postavke da matematičke strukture (fraktali, čvorovi i linkovi, grupe simetrija ornamenata, teselacije, poliedri…) predstavljaju neiscrpan izvor inspiracije za umetnike od doba paleolita, autor je realizovao seriju kompjuterskih grafika i transparentnih skulptura. Pored toga, koristeći matematička znanja o teselacijama, antisimetriji, teoriji labirinata, višedimenzionim poliedrima, i sl. autor je kreirao seriju mobilnih interaktivnih struktura (transparentnu hiperkocku, modularni labirint…) koje posetioci mogu sami da modifikuju.

Autor, prof. dr. Jablan Slavik, doktor nauka i redovni profesor matematike priprada veoma malom broju autora koji se ovom temom bave kroz umetničko izražavanje i na svetskom nivou je poznat i priznat kao najveći znalac opisanog polja u jugoistočnoj Evropi. Ova izložba predstavlja sumu njegovog trodecenijskog rada na datom polju i njegovo umetničko viđenje geneze.

Izložba će biti praćena svakodnevnim dogadjanjima: drugog dana izložbe, 18.11. će se održati dva predavanja autora na temu “Vizuelna matematika“ i dr. Ljiljane Radović (Mašinski fakultet, Niš) na temu “Vizuelna matematika u obrazovanju“ u kome će se osvrnuti na istoimeni jednosemestralni kurs koji se održava na Metropolitan Univerzitetu, kao i EU-Tempus projekat sa ovom temom koji je ostvaren u poslednje tri godine u saradnji sa Akademijom za primenjene umetnosti (Beč), Univezitetom Saint Lucas (Brisel), Univerzitetom u Egeru (Mađarska) i Univerzitetom u Juvaskuli (Finska). Za 19.11. u 19h je planirana radionica sa izradom transparentnih modela, a za 20.11. još dva predavanja: predavanje docent dr Mirjane Devetaković (Arhitektonski fakultet, Beograd) na temu arhitekture i vizuelne matematike i dr Sunčice Zdravković na temu vizuelnih iluzija. Za zatvaranje izložbe, 21.11. planirano je prikazivanje serije kratkih MathArt filmova u ukupnom trajanju od 30-40 minuta.

Izložba će biti praćena DVD projekcijama na dva plazma-ekrana i jednom projektoru sa video bimom. Kao poklone, pored kataloga izložbe, posetioci izložbe će dobiti različite MatArt-predmete: bedževe, magnete za frižidere, DVD-je… čiju je izradu sponzorisao Metropolitan Univerzitet (Beograd).

Predstavljamo vam nekoliko primera radova autora iz oblasti kompjuterske grafike, modularnih skulptura, kao i fotografije sa samostalne izložbe autora organizovane u galeriji “Cella Septicora“, Peč i galeriji Univerziteta u Čikagu.

SLAVIK V. JABLAN, rođen u Sarajevu 10. juna 1952. diplomirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu na odseku za teorijsku matematiku (1971.), gde je takođe stekao naučni stepen magistra matematičkih nauka (1981.) i stepen doktora matematičkih nauka (1984.). Učestvovao je na post-doktorskim studijama u Kišinjovu (Moldavija, 1985.), SAD i Kanadi (1990.). Fulbrajtov stipendista 2003/4. Objavio je nekoliko monografija (Symmetry, Ornament and Modularity (World Scientific, 2002.), LinKnot- Knot theory by computer (World Scientific, 2007.) i webMathematika knjigu Linknot , više od 80 naučnih radova iz oblasti teorije čvorova, teorije simetrije i ornamentike, antisimetrije, kolorne simetrije i etnomatematike i učestvovao na brojnim međunarodnim konferencijama i kongresima, pretežno posvećenim vezama matematike i umetnosti (Bridges, ISAMA, ISIS Symmetry Congresses, Gathering for Gardner), teoriji čvorova i matematičkoj kristalografiji. Kreirao je kurs „Vizuelna matematika i dizajn“ na Univerzitetu Metropolitan, Beograd. Ko-editor knjige Introductory Lectures on Knot Theory (World Scientific, 2012) i višegodišnji urednik elektronskog časopisa „VisMath“. Kao slikar i matematički umetnik održao je više od 15 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu (u galeriji „Cella Septicora“, Peč; Fondaciji Georga Kepeša, Eger; Galeriji Univerziteta u Kapošvaru, Galeriji Univerziteta u Čikagu- zajednička izložba mobilnih skulptura kreiranih u saradnji sa arhitektom Ben Nikolsonom, itd.), gde je izlagao svoje kompjuterske grafike velikog formata i mobilne interaktivne instalacije. Takođe, izlagao je na kolektivnim izložbama Američkog matematičkog društva (AMS), organizacije Bridges, ISIS Symmetry, itd. Radeći u oblasti modularnog dizajna, dobitnik je počasne nagrade na Međunarodnom takmičenju za industrijski dizajn i nove tehnologije CEVISAMA ’87 (Valencia, Španija).

Editors choice