Pataja je grad provincije Čonburi u istočnom delu centralnog Tajlanda. Priča o Pataji (Thai: พัทยา, Phatthaya) počinje šezdesetih godina, kada su ovu destinaciju otkrili američki vojnici za vreme Vijetnamskog rata. Tajlanđani su brzo zaključili da vojnici ne dolaze samo zbog sunca i plaža pa su brže-bolje počeli da grade hotele, go-go barove i noćne klubove. Nekoliko godina kasnije Pataja postaje prestonica prostitucije. Nakon završetka rata Amerikanci odlaze, a Pataju zahvata ekonomska kriza. Sredinom sedamdesetih Tajland otkrivaju Evropljani, a seks turizam je glavni razlog za njihov dolazak. Stranci debelih novčanika bili su pravi magnet za devojke, minimalno plaćene za regularne poslove, i prostitucija je donosila više nego dobru zaradu. Zapadnjaci zadovoljni, Tajlanđani bogati. Ipak, prostituciju skoro uvek prati kriminal, pa je s pojavom kriminala popularnost ove destinacije jenjavala i turista je bilo sve manje. Ukidanje prostitucije nije bila opcija jer je ona i dalje bila glavni izvor prihoda, pa su vlasti odlučile da investiraju u luksuzne hotele i tako pokušaju da privuku turiste.

Pattaya Beach Road Pataja   grad crvenih fenjera ili nešto više?

Ubrzo je urbanizacija bila u punom jeku. Otvoren je aerodrom, putna mreža se razvila, nicali su ogromni hotelski kompleksi, restorani i sportski tereni. Otvorena je i pijaca koja se prostire na 100000 km2, kao i lutkarsko pozorište.

Danas ovaj grad posećuje oko pet miliona turista godišnje. Pataja je popularna ne samo zbog svojih plaža, noćnog života, zabave i sjajnog šopinga, već i zbog velikog izbora najrazličitijih aktivnosti: od golfa i bandži džampinga preko kartinga do skijanja na vodi. U planu je i izgradnja hipodroma i tramvajskog sistema. Najpoznatije atrakcije su selo slonova, “Pattaya Underwater World”, najveći akvarijum u Aziji, ali i muzej pod imenom “Verovali ili ne” u kom se mogu videti afričke vudu lutke i maske od ljudske kože.

WaterPark3 1024x681 Pataja   grad crvenih fenjera ili nešto više?

Uprkos tome što prostitucija nije potpuno iščezla, ovaj grad je drugi tajlandski grad po posećenosti, odmah posle Bangkoka. Posećuju ga turisti u potrazi za zabavom ili odmorom, a najčešće radoznalci željni drugačijeg.


Tijana Jeremić je student turizma, pasionirani putnik i autor bloga Heels and voyages by T”. Veliki obožavalac štikli, slatkiša, okeana i životinja. Smatra da ljudi kroz putovanja uče o drugima, ali i o sebi.

Editors choice