Clafoutis, francuska slastica s trešnjama, savršena je za proljeće i ljeto. Osim s trešnjama, može se raditi i s drugim voćem, ali Peci sa stilom voli klasiku, pa smo se odlučili za tradicionalni clafoutis s trešnjama.

Također, predlažemo da probate napraviti i clafoutis s višnjama. Umjesto trešanja, upotrijebite višnje. Clafoutis s višnjama vole svi kojima odgovara mekoća i kiselost višanja, za razliku od trešanja, koje su slađe i tvrđe.

Možete odmah pozvati goste i reći im neka dođu za trideset minuta, jer je clafoutis jednostavna francuska slastica gotova za tridesetak minuta. A kako je tek ukusna!

Potrebni sastojci:

500 g svježih trešanja

2 cijela jajeta

60 g Bourbon vanilin šećera

3 žlice glatkog pšeničnog brašna

60 ml ohlađenog, slatkog vrhnja

80 ml ohlađenog, punomasnog mlijeka

Clafoutis Peci sa stilom: Clafoutis

Kako se priprema:

Zagrijte pećnicu na 180°C. Pripremite kalup sličan kalupu za pite. Namastite kalup s malo maslaca. Ostavite kalup sa strane. Očistite i operite trešnje. Ostavite trešnje sa strane. Pjenjačom istucite jaja sa šećerom i dodajte mlijeko i slatko vrhnje te na kraju glatko pšenično brašno. Stalno miješajte da se ne stvore grudice. Trešnje složite na dno kalupa, a pripremljenu smjesu izlijte na njih. Pecite oko 20 do 30 minuta dok clafoutis ne dobije zlatnu boju. Poslužite hladno ili toplo.

Ela Vujanić 

Editors choice