Perast: Najtiši grad na svetu

Perast: Najtiši grad na svetu

U svijetu u kome vlada opšti haos, pored neprekidne trke za novcem, srećom, boljim životom, da bismo opstali neophodno je da nađemo svoje malo utočište. Ono ima ulogu da nam pomogne da osjetimo malo mira, čujemo tišinu, sredimo misli i poslažemo stvari u svojoj glavi, napunimo baterije neophodne za opstanak u džungli u kojoj živimo. Takvo mjesto je oduvijek za mene bio Perast – najtiši gradić u Crnoj Gori.

Odmalena sam sa oduševljenjem slušala razne priče starijih vezane za ovaj grad. Najveći broj njih je o pomorcima i zaljubljenim ženama koje su ostajale da ih čekaju, jer se u suštini, htjeli mi to da priznamo ili ne, sve vrti oko ljubavi. Sjećam se starih običaja i tradicionalnih slavlja koje i danas vode borbu sa vremenom, ali opstaju.

Prvi u godini je “Kićenje Mađa” i održava se 1. maja, kada stanovnici ovog grada po starom paganskom običaju pozdravljaju Sunce i slave život u čast najljepšem mjesecu proljeća. Dakle, mlado stablo brijesta podiže muškarac koji se posljednji oženio, zatim ga kiti flašicama vina i mlijeka, suvim kolačima i šarenim trakama. Tek tada to mogu da urade i svi ostali. Slavlje se nastavlja kroz cijeli grad uz zvuke tamburice i ukus suvih kolača.

slika16 Perast: Najtiši grad na svetu

500 godina tišine

Par dana kasnije ide “Gađanje kokota” koji simbolizuje neprijatelja i slavi pobjedu nad Turcima 15. maja 1654. godine. Kokot se gađa iz vazdušne puške, a najbolji strijelac dobija na poklon peškir sa obilježenom godinom bitke i datumom gađanja. U znak zahvalnosti treba da časti ostale vinom u nekoj od mnogobrojnih konoba.

I posljednji i vjerovatno najpoznatiji od svih jeste “Fašinada”. Iza ovog običaja stoji priča vezana za ribare koji su ugledali Bogorodicu ocrtanu na hridi, što ih je navelo da počnu izgradnju vještačkog ostrva Gospe od škrpjela. Sada već tradicionalno, svakog 22. jula stanovnici ovog primorskog mjesta vezuju svoje okićene barke jednu za drugu, pune ih kamenjem koje u smiraj dana bacaju oko ovog ostrvceta uz pjesmu i smijeh.

Gospa od škrpjela i Sveti Đorđe predstavljaju morske oči Perasta. Oni su ti koje prve ugledate bilo da dolazite sa kopna ili sa morske strane. Ostavljaju bez daha, ispunjavaju srce ljepotom i teško da iko pored njih može ostati ravnodušan. Sveti Đorđe, mračan i stamen, podsjeća na gordog muškarca, dok Gospa od Škrpjela, onako svijetla i koketna, predstavlja ženu. Jedno se više ne može zamisliti bez drugoga, jer na neki način skupa stvaraju neku ravnotežu i osjećaj harmonije. Na vještačkom ostrvu ili, kako bi ga mještani nazvali, školju čuva se jedan od najpoznatijih goblena sa ovih prostora.

Goblen je radila mlada djevojka čiji je vjerenik, kapetan, dan poslije vjeridbe morao da otplovi na jedno od svojih putovanja po otvorenom moru. Čekala ga  je punih 30 godina i za to vrijeme vezla goblen na tvrdoj kineskoj svili. Na njemu je predstavljena slika oltara katoličke crkve Gospe od Škrpjela zlatnim i srebrnim nitima, dok je kosu svih likova vezla svojom kosom koja je kroz godine sve više sjedila. Nije dočekala svog vjerenika, već je umrla kao slijepa kaluđerica upravo na tom ostrvu.

Sveti Đorđe ili Ostrvo mrtvog kapetana je poznato po legendi o francuskom vojniku koji se zaljubio u Peraštanku, kćerku Kneza peraškog, sa kojom se tajno sastajao van zidina ovog grada. Po Napoleonovom naređenju, morao je da zaspe grad topovskom paljbom koja je usmrtila njegovu voljenu. Razočaran, skinuo je uniformu, uzeo njeno tijelo i sahranio ga na ostrvo gdje je postao kaluđer i dane i noći provodio na njenom grobu dok nije umro.

slika26 Perast: Najtiši grad na svetu

Gospa od Škrpjela

Perast, grad brodara, kamenorezaca, ciglara, bačvara, i dan-danas odiše tradicijom kao da je vrijeme odavno stalo. Kamene građevine, crkve, renesansne i barokne palate zauvijek bacaju čini na sve one koji su previše slabi da odole takvom bogatstvu ljepote. A ako imate sreće da se nađete baš na nekoj od peraških ponti uveče kada cijeli grad spava, odvojite par minuta da osjetite milovanje vjetra, miris mora i zvuke talasa, jer nikad ne možete biti usamljeni kada znate da svaki kamen ovog grada ima svoju priču. A sjaj peraških očiju će vam, bar nakratko, ugrijati izmorenu dušu.


Andrea Samardžić je modni dizajner, stilista i novinar koji život provodi u sanjarenju i kreativnom neredu.