Pevaj, Srbijo, zemljo junaka!

Pevaj, Srbijo, zemljo junaka!

Odbojkasi pehar Pevaj, Srbijo, zemljo junaka!

Srbijo, pozdravi nove prvake Evrope, to su tvoji odbojkaši! Proteklih desetak dana u Beču bili su sjajni za sve ljubitelje odbojke, ali prvenstveno za nas za koje igraju ovi momci. Kao da su igrali kod kuće, uvek puna hala, podrška naših zemljaka iz Austrije i okoline na najvišem mogućem nivou, srpske zastave na sve strane, promoterka prvenstva, Dragana Mirković, pevala je u pauzama - ma fenomenalno, šta drugo reći! Znala je četa selektora Igora Kolakovića tome i da uzvrati, itekako je znala, napisali su ovi momci novu stranicu u udžbeniku ”Kako se boriti za svoju zemlju”, da uče generacije! Da li juniori posle osvojenog svetskog zlata u svojoj kategoriji, koji su potom priključeni seniorima da bi osvojili i evropsko, imaju bolji motiv za nastavak reprezentativne  karijere? Sumnjam! Primera radi, Ivan Miljković je prvo zlato osvojio u svojoj 21. godini, a isto toliko napunio je i Mihajlo Mitić pre neki dan. Simbolika ili ne, mislim da kreće nova era srpske odbojke, ali se isto tako može reći da se nastavlja stara!

Na prvenstvo koje su organizovali Austrija i Češka naši su otputovali bez mnogo pompe, sa rečima kapitena Ivana Miljkovića da je ”šesto mesto naša realnost”. Izgleda da je nekada bolje ne zacrtavati visoke ciljeve zbog smanjenja pritiska, ali ja lično od odbojkaša uvek očekujem visok plasman. Ako ga i ne bude, vratim se na sve prošle uspehe i zalečim rane, usput se noseći mišlju ”biće bolje drugi put”, jer kod njih uvek ima drugi put, ne brinem. Drugo evropsko zlato u istoriji, posle Ostrave 2001, a imamo i još jednu medalju, to je bronza iz 1999. godine.

Prošetala je Srbija kroz grupu A stacioniranu u Beču, iz kog se, eto, nismo ni pomerili ceo šampionat, hvala Bogu. Prvo je pobeđena Turska sa 3:0, pa Slovenija 3:1, i na kraju jedan od domaćina Austrija - 3:0. U četvrtfinalu pali su Francuzi 3:1, i očekivao nas je do tada najteži protivnik, velika Rusija. Kakav je to meč bio! Pobedili su naši 3:2, ali toliko preokreta, sjajnih poena, uložene velike energije sa obe strane, sve ono što odbojka kao sport može da ponudi. Velika radost naših nakon poslednjeg poena i korak dalje ka finalu, gde nas je čekao veliki rival, stari znalac, pa i dužnik – Italija. ”Azuri” su u polufinalu pobedili Poljsku 3:0 posle nekih sat vremena igre i znalo se da je na pomolu sjajan meč. Tako je i bilo, prvi set pripao je Italijanima (25:17), a onda na scenu stupa veliko srpsko srce, kako reče komentator polufinalne utakmice – veće od Rusije! Tri vezana seta: 25:20, 25:23 i 26:24, a taj 26. poen bio je as Miloša Terzića koji je i prethodni set završio, onako slatko za sve nas, a pogubno za psihu protivnika – uz pomoć mreže. Sve je polazilo za rukom našima, imali smo i sreće, ali ta borbenost, pa ljudi, ja sam bio ispunjen ponosom što oni igraju za moju zemlju, ne znam ni da li je to samo ponos bio u pitanju, osećao sam da su ti momci moja porodica!

Odbojkasi postolje Pevaj, Srbijo, zemljo junaka!

To je ono što su oni i pokazali na terenu, timski duh, porodična atmosfera, i slavlje je moglo da počne, standardna slika na ulicama i trgovima širom naše lepe zemlje, a naši momci na najvišem postolju! Pre finalnog penjanja rađeni su sklekovi, koji su samo simbolizovali težinu ovog podviga! Treba čestitati i Italijanima, iako su imali ”standardno” ponašanje, mada oni su sami po sebi jedan teatralan narod, pa im treba oprostiti. Iskreno, osećam da su odbojkaši bar malo “osvetili” vaterpoliste, koji su u finalu Svetskog prvenstva poraženi upravo od ekipe sa ”čizme”.

Dolazimo do trenutka intoniranja naše himne i za mene malog šoka – svi su pevali kao jedan! Navirale su emocije, setio sam se Atine 1995. i prvog zlata košarkaša, kada su naši pred 20,000 neprijateljski nastrojenih Grka pevali tadašnju himnu ”Hej, Sloveni”, samo je umesto Divca tada, sada stajao Miljković, umesto Danilovića, Podraščanin, itd. Sjajan i neprocenjiv osećaj!

Odbojkasi himna Pevaj, Srbijo, zemljo junaka!

Nisu izostala ni individualna priznanja – kapiten naše reprezentacije, Ivan Miljković, proglašen je za najboljeg igrača šampionata, Marko Podraščanin za najboljeg blokera, dok je Nikola Kovačević dobio priznanje za najboljeg primača turnira! Ostali laureati su Maksim Mihajlov iz Rusije, koji je najbolji poenter i smečer, najbolji server je Bartoš Kurek iz Poljske, tehničar Dragan Travica iz Italije, a libero njegov saigrač Andrea Bari. Inače, bronzanu medalju su osvojili Poljaci koji su savladali Rusiju sa 3:1.

Individualna priznanja Pevaj, Srbijo, zemljo junaka!

U 18 časova je doček ispred Starog dvora, idemo svi da pozdravimo šampione, te skromne momke, kojima je u srcu i na pameti samo jedno – Srbija! Vratili su nam za naše vreme koje smo trošili gledajući ih, pa ne treba da bude teško da sada odvojimo još koji sat da im za to i zahvalimo, na naš jedinstven način! Da ne zaboravim, podržite devojke, one kreću 23. septembra, takođe je u pitanju Evropsko prvenstvo, koje organizujemo sa Italijom. Jer ko je najbolji? SRBIJA!

ZLATNI MOMCI: Ivan Miljković (kapiten), Vlado Petković, Mihajlo Mitić, Saša Starović, Aleksandar Atanasijević, Nikola Rosić, Filip Vujić, Dragan Stanković, Marko Podraščanin, Milan Rašić, Nikola Kovačević, Miloš Nikić, Miloš Terzić i Uroš Kovačević.

Treneri: Igor Kolaković i Željko Bulatović


Radoslav Rade Jokić je diplomirani sportski novinar, bivši košarkaš, obožava sport, bilo to gledanje ili bavljenje istim. Slobodno vreme posvećuje bliskim ljudima, kao i rekreaciji, pisanju, čitanju… Muzika ga opušta i motiviše. Zavisnik od komunikacije sa ljudima, ne voli samoću i tišinu. Kako i sam kaže ”nikada ga ne drži mesto”, čovek je ”od akcije”, a Beograd je pravo mesto za njega jer mu pruža sve što mu treba.