Slikari poentilizma i divizionizma su bili fascinirani iluzijom koju je njihovo delo stvaralo u oku posmatrača. Tvorac ove tehnike nastale u Francuskoj u drugoj polovini dvadesetog veka je Žorž Sera (Georges Seurat). U njoj se primarne boje (plava, žuta, crvena) i komplementarne (narandžasta, ljubičasta, zelena) nanose na slikarsku površinu kratkim potezima (tačkama) jedna uz drugu, po načelu komplementarnosti. Neoimpresionisti takođe su koristili ovu tehniku. Ovaj pravac u slikarstvu se zasniva na savremenim teorijama o fizičkim i psihološkim zakonitostima čovekovog posmatranja boje. Pored Žorža, predstavnik ove tehnike je bio i Pol Sinjak (Paul Signac).

Da je ovaj pravac ostavio traga u istoriji umetnosti svedoči i uticaj na uređenje enterijera. Pikseli su postali uobičajene pojave u svetu dizajna. Grafika se pojavljuje na jastucima, krevetima, zavesama. Interesantne su piksel-reprodukcije poznatih umetničkih dela koje se prave u najrazličitijim veličinama i u svakom enterijeru ostavljaju poseban pečat. Grafika je zastupljena i na detaljima, počev od lampi do časovnika. Neosporno je da pikseli daju svakom prostoru moderan izgled.

Interesantno je da svaki predmet inspirisan piksel idejom postaje vizuelno veći. Dizajneri najčešće proizvode funkcionalne komade, svakodnevno upotrebljive u domu i time ovakva ideja postaje pristupačnija ljubiteljima modernog dizajna.

160 Piksel kao inspiracija za uređenje enterijera? Zašto da ne!

Piksel-reprodukcija čuvene slike Jan Vermera - "Devojka sa bisernom minđušom"

pixel wall art 665x17291 Piksel kao inspiracija za uređenje enterijera? Zašto da ne!

Interesantna piksel-reprodukcija za trpezariju

pixel lamps colorful1 665x412 Piksel kao inspiracija za uređenje enterijera? Zašto da ne!

Lampe inspirisane tačkicama

pixel hanging lamp blue and green1 665x412 Piksel kao inspiracija za uređenje enterijera? Zašto da ne!

... i lusteri

pixel couch purple green1 665x284 Piksel kao inspiracija za uređenje enterijera? Zašto da ne!

"Piksel" kauč

pixel bed sheets1 665x414 Piksel kao inspiracija za uređenje enterijera? Zašto da ne!

"Piksel" krevet

pixel arm chair1 665x411 Piksel kao inspiracija za uređenje enterijera? Zašto da ne!

I, naravno - fotelja!

pixe bookshelves1 Piksel kao inspiracija za uređenje enterijera? Zašto da ne!

"Piksel" biblioteka


Jovana Katić – Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan neobičnim pričama o večnim modnim klasicima i venčanjima. Svoju kreativnost ispisuje na stranicama svog bloga Juliet’s Pen.

Editors choice