1/3

Kad nekog voliš i ljubav prema njemu se posle nekog vremena potroši, to onda nije bila prava ljubav – tačnije, ljubav je uvek prava, ali možda je neko od vas dvoje pogrešna osoba za tu ljubav. Možda si mislila da ga voliš, a samo si bila zaljubljena, možda si ga tek kasnije stvarno upoznala, a tog nekog nisi mogla da prepoznaš i da voliš kao onog u koga si se zaljubila. Nema odnosa u kome se ne bi u nekom trenutku zapitala šta uopšte tražiš sa tim čovekom i šta će to tebi, ali ako je ljubav živa i duboka, ona će pronaći odgovor na to pitanje i ti ćeš prevazići malodušnost i opet izabrati tog čoveka i tu ljubav.

Da li je tvoja ljubav duboka ili se zasniva na trenutnom interesovanju

Kako da znaš razliku? Ljudska psiha je u slojevima. Pojednostavljujući stvari, možemo da smatramo da se sve naše dugoročne potrebe i želje nalaze na jednom sloju, a svi naši neposredni zahtevi i potrebe na drugom. Dugoročne potrebe i želje su naš kompas, temelj, naše smernice za život i njegove vrednosti, a naše kratkoročne, trenutne želje i potrebe stalno variraju na nestabilnom području sadašnjeg trenutka – sada želimo ovo, a sledećeg trenutka nešto sasvim drugo. Duboka ljubav nalazi se na dugoročnom planu, ona se ukorenjuje u naše najdraže želje i ciljeve, ali ono što čini romansu nalazi se na površinskom, promenljivom sloju trenutnih interesovanja. Problem sa kojim se većina nas susreće je taj što nas dugoročni ciljevi vode kroz život, ali ukus tom životu daje ono kratkoročno, trenutno, promenljivo, uzbudljivo – jer se dešava u sadašnjem trenutku i zaokuplja svu našu pažnju. Sadašnjost zahteva neposrednu akciju, neposredno zadovoljstvo i mi podležemo fascinaciji, onome što je zanimljivo, živo, dostižno – što vidimo i možemo da dosegnemo i doživimo odmah.

I sada, šta je to što imaš sa svojim partnerom? Da li je ljubav pustila korenje, da li je urasla u tvoju dušu, ili angažuje samo tvoje srce, podložno plimama i osekama raznih emocija – utisaka stvarnosti koju proživljavaš? Ako nisi sigurna, saznaćeš prvom prilikom kad sebi budeš postavila ono pitanje – šta će to meni i šta ja tražim sa ovim čovekom?

Po čemu možeš da vidiš da se ljubav potrošila 1 Po čemu možeš da vidiš da se ljubav potrošila?

Editors choice