Tri sporty chic načina da nosiš patike ovog proleća kao Nina Seničar

Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Zašto je odluka da životu uvek kažeš “Da” najbolja odluka koju možeš da doneseš? (BLOG)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

Pokloni koji ljubav znače

Pokloni koji ljubav znače

Ko silno ljubi – silno u ljubavi gori, a dok plamen raste – ljubav želi i kroz znakove pažnje da zbori! Dakle – kad se zaljubimo, trebalo bi to da pokažemo celom svetu, ali pre svega osobi u koju smo zaljubljeni. Kako su to radili naši preci, a kako naši savremenici?

XV vek

Najstarija čestitka povodom Dana zaljubljenih napisana je 1415. godine. Čarls (Charles), vojvoda od Orleana, tokom zatočeništva u Londonskom tornju, pisao je ljubavne poruke i slao ih svojoj supruzi, u Francusku. Danas su neke od tih poruka izložene u Britanskom muzeju u Londonu.

Šta su poklanjali: Pesme i romantične izjave ljubavi.

Šta biste vi mogli da poklonite: Setite se svih pesama koje su obeležile Vašu vezu i narežite ih na CD ili odaberite jednu, posebnu pesmu, postavite je kao pozadinsku i napravite Power Point prezentaciju sa zajedničkim slikama i dragim uspomenama. Snimite govornu sekretaricu sa izjavom ljubavi, pa da svaki put kada vas okrene čuje koliko ste ludi za njim/ njom!

Slika 133 Pokloni koji ljubav znače

Odlomak iz zbirke pesama vojvode od Orleana

XVI vek

Šta su poklanjali: Pisma su i dalje najčešći poklon. Ljubavnici su koristili kvalitetne olovke i mirišljave papiriće, a čestitke su bile oslikane, ukrašene čipkom ili isečene u obliku srca.

Šta biste vi mogli da poklonite: Da li ste znali da je čulo mirisa najosetljivije čulo? Osobe najlakše prepoznajemo po mirisu. Pojedini psiholozi preporučuju da uvek koristite isti parfem – posle određenog vremena, partner će vas podsvesno povezivati s tom mirisnom notom, čak i kada ga oseti na nepoznatim ljudima. Uzmite bočicu omiljenog parfema, naprskajte nekoliko kapi na list hartije u boji, latite se nalivpera i ispišite ljubavne reči. Da biste ostali dosledni epohi, možete da citirate Šekspira.

Slika 224 Pokloni koji ljubav znače

Najduže pamtimo mirisne nadražaje

XVII vek

Šta su poklanjali: Po prvi put, na značaju dobijaju i pokloni koji imaju materijalnu vrednost. Ljubavne poruke su i dalje prisutne, ali su praćene rukavicama, svilenim i/ ili vezenim maramicama i buketima cveća.

Šta biste vi mogli da poklonite: Glasam za sve pomenuto. Rukavice – jer uvek možete da napravite fazon tako što ćete reći da ih darujete da bi ga/ je grejale kada niste tu, da se držite za ruke; maramice – jer uvek možete da izvezete inicijale koji su samo vama dvoma važni i jer taj poklon može da se nosi na reveru, blizu srca; cveće – jer sa cvećem nema greške kada su žene u pitanju. Svaku ženu trebalo bi obasipati cvećem!

Slika 317 Pokloni koji ljubav znače

Maramica izvezena, a ja malena - zaljubljena

XVIII vek

Šta su poklanjali: Nastavljen je isti trend, ali je dobio na masovnosti. Sada su izlivi ljubavi i pokloni prisutni u svim slojevima društva. Čestitke su još uvek neizostavne.

Šta biste vi mogli da poklonite: Tri veka ranije, dešavalo se da ljubavnici jedno drugom poklone svežanj pesama. U slučaju da niste nadareni za taj vid umetnosti, moj predlog je da uzmete slatku, šarenu sveščicu i u njoj ispišete neke od najlepših ljubavnih pesama domaće ili svetske poezije. Lično sam zaljubljena u stihove Šantića, Desanke, Jesenjina, Dučića…

Slika 414 Pokloni koji ljubav znače

Pusti da ti sviram, duša gine od tišine

XIX vek

Praznik je dodatno komercijalizovan sredinom veka, zahvaljujući bombonama Whitman’s i prvim štampanim čestitkama. Ester A. Haulend (Esther A. Howland), studentkinja iz Masačusetsa, dobila je 1847. za Dan zaljubljenih ručno napravljenu i ukrašenu čestitku iz Engleske. Toliko joj se dopala, da je odlučila da sama počne da pravi slične. U početku ih je prodavala u knjižari svog oca, a vremenom je posao toliko napredovao, da je otvorila i prvu fabriku za proizvodnju čestitki!

Šta su poklanjali: Lutke, vino, cegere, parfeme, čokolade, satenske torbice i venčiće od cveća.

Šta biste vi mogli da poklonite: Svaka od nas imala je omiljenu lutku u detinjstvu i verovatno od detinjstva nije kupila novu. Uvek sam želela da me neko obraduje barbikom ili lepom porcelanskom lutkom. Kada su muškarci u pitanju – helikopteri sa daljinskim upravljanjem i Lego kocke. Svaki je želeo (ili želi još uvek) da bude akcioni heroj i oduševljava se avionima i svemirskim letelicama. Ako se odlučite za parfem – budite drugačiji. Pronađite radnju u kojoj sami možete da odaberete mirisnu notu i pripremite nešto samo za svoju voljenu osobu.

Slika 510 Pokloni koji ljubav znače

Neke od čestitki koje je osmislila gospođica Haulend

Prva polovina XX veka

Popularnost praznika je sve više rasla i on je postajao sve masovniji. Ljubavnici su se opredeljivali uglavnom za jeftine poklone, koji mogu svakodnevno da se koriste, ali bilo je tu i skupih i neobičnih darova.

Šta su poklanjali: Korpe sa cvećem, plišane igračke, šampanjac, nakit i kutije za nakit, ramove sa slikama, ogledalca, stolnjake, peškire, čipkane jastuke, sapune od gardenije, jastučiće za čiode u obliku srca, čarape, ešarpe, džempere, mantile od flanela, čak i veš!

Šta biste vi mogli da poklonite: Zar treba dodatno da nabrajam pored navedenog?!

Slika 68 Pokloni koji ljubav znače

A kad dođe onaj čas – šampanj oboriće vas!

Druga polovina XX veka

Zaljubljeni su se vraćali u prošlost i birali tradicionalne poklone, ali bilo je i onih koji su pratili aktuelne trendove ili nametali nove. Po prvi put, muškarci su svojim izabranicama poklanjali crvene ruže i taj običaj se očuvao do danas.

Šta su poklanjali: Opremu za golf, brušeno staklo, umetnine, kućne ljubimce, karte za bioskop, večeru uz sveće, garderobu, pidžame, dugmad za manžetne.

Šta biste vi mogli da poklonite: Dugmad za manžetne su sjajna ideja! Sa kristalima, inicijalima ili nekim ličnim simbolom. Bioskop i večera trebalo bi da su već deo rutine, bavljenje golfom trenutno je preskupo – spremite romantičnu kupku ili kupite običnu šarenu loptu i dočekajte zajedno, u prirodi, prve zrake sunca!

Slika 77 Pokloni koji ljubav znače

Običaj poklanjanja crvenih ruža datira iz druge polovine XX veka

XXI vek

Šta poklanjamo: Izbor poklona verovatno nikada nije bio veći. Čestitke se pojavljuju i u elektronskom obliku. Prvo su to bile SMS poruke, onda piskaranja po zidu na Facebook-u, a zatim i objave na Twitter-u. I, eto, zatvorismo krug. Na početku beše reč. U sredini beše reč. I na kraju beše reč. Šta god da kupite ili ne kupite simpatiji ili voljenoj osobi, najvažnije je da joj poklonite svoje vreme, zagrljaje, poljupce i nežne reči. Sve ostalo je potrošna roba.

Slika 84 Pokloni koji ljubav znače

Ja te volim, bejbe, ja te volim – volim, volim te, ali volim i društvene medije!

Izvori fotografija: theinsideman.co.uk, lessing-photo.com, mademoisellepoirot.com, mariettesbacktobasics.blogspot.com, hqheart.deviantart.com, tparty.typepad.com, favim.com, wallpaperscraft.com i myquoteshome.com


Tamara Stančev želi gužve, lude zabave i voli noć i drago kamenje. Ona ima plan da osvoji svet, u njenim očima je reka duboka. Ona voli čisto k’o devojčica.

 

Editors choice