Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Zašto je odluka da životu uvek kažeš “Da” najbolja odluka koju možeš da doneseš? (BLOG)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Pola java – pola crtež!

Pola java – pola crtež!

Šta dobijete kada pomešate crtež olovkom, fotografiju, maštu i realnost? Dobijate zapanjujuće radove Bena Hajna (Ben Heine). Ovaj samouki mladi umetnik, rođen je 1983. godine u Abidžanu, Obala Slonovače. Kada je Hajn imao sedam godina porodica se vratila u Belgiju, gde Hajn i danas živi i radi. Pored toga što je diplomirani novinar, njegov život vezan je za umetnost. Tema njegovog master rada bila je vezana za ograničenja umetnicima u oblasti političke karikature, Hajnu vrlo poznate oblasti, jer je i sam radio političke karikature, zbog kojih je bio dosta kritikovan. Iako nije završio nijednu umetničku školu, Hajn je vrlo uspešan umetnik – njegova kreativnost je ono što privlači publiku.

Projekat “Olovka vs. Fotoaparat”, predstavljen je 2010. godine i najbolje prikazuje Hajnove ideje – spaja preciznost trenutka uhvaćenog kamerom i maštarije skicirane rukom, maštovito dorađene u često nadrealističkom maniru. Ipak, Hajnove glavne teme su prijateljstvo i ljubav, njegova poruka svetu je da zastane i posmatra lepotu, na trenutak zaboravivši probleme realnog života.

slika11 Pola java   pola crtež!

Ilustracije su rađene olovkom na papiru i uklopljene uz fotografije koje je Hajn načinio

slika2 Pola java   pola crtež!

Česte kombinacije realnosti i mašte se prepliću, jedna drugu dopunjuju

slika3 Pola java   pola crtež!

Na svakoj slici umetnikova ruka je vidljiva, kao pečat njegovog dela

Drugi Hajnov projekat koji je započet u 2010. godini, “Digitalna kružnost”, na neki način predstavlja sintezu pop arta i pointilizma. Uglavnom radi portrete poznatih ljudi tako što na crnu pozadinu dodaje kružiće različitih veličina i boja. Svaki kružić ima samo jednu boju, ali precizno raspoređeni čine vrlo jasne predstave. Kako sam Hajn kaže, oni su moderna verzija umetničkih pravaca koji ga inspirišu. Iako deluje da je vrlo jednostavno rasporediti kružiće na podlogu uz pomoć digitalne opreme, za svaki rad potrebno je između 100 i 180 sati rada.

slika4 Pola java   pola crtež!

Najnoviji projekat, osmišljen ove godine, “Blic i akril”, nosi u sebi novu ideju – ljudsko biće kao fizički deo umetničkog dela. Uz velike drvene panele postavlja modele koje zajedno boji akrilnim bojama, stvarajući apstraktne oblike. Rezultate vrlo žive i pune boja, Hajn ovekovečuje kroz fotografiju.

slika5 Pola java   pola crtež!

Hajn koristi posebne akrilne boje koje nisu štetne za ljudsku kožu

Hajnu je umetnost sastavni deo života, ali ne i način da plaća račune. Slika, fotografiše i boji svakodnevno i pored dnevnog posla, ali mu to nije teško. Želi da usreći ljude oko sebe, kao i one koji dopru do njegovog dela. Njegova poruka svetu bi glasila:

“Pokušaj da pronađeš svoju istinu i svoj životni put. Veruj u svoje najluđe ideje i snove. Ako to ne učiniš, nikada ne očekuj ni da se ostvare!”


Iva Šapić je budući istoričar umetnosti. Nesuđeni Šerlok Holms II. Budući umetnik, krojač, kuvar, organizator venčanja i vlasnik cvećare i kafića – knjižare. Ili pisac. Ili turistički vodič. Ili profesionalni čitač knjiga. Ili sve to, ako poživi koji vek duže.

Editors choice