Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Pozitivna JA: Centriranje u sadašnjem trenutku

Pozitivna JA: Centriranje u sadašnjem trenutku

Mnogo dragocenog vremena izgubimo vezujući se za prošlost i strepeći ili maštajući o budućnosti. Ceo štos je u sadašnjosti. Sve ostalo vreme ne postoji. Prošlo je otišlo zauvek u nepovrat, buduće još nije stiglo, a sadašnjost prolazi neprimećena. Obuzeti smo slikama iz prošlosti i prizivanjem budućnosti, bilo da od nje strahujemo ili je priželjkujemo. Jedino mesto gde budućnost koju želimo može da stigne je sadašnjost. Jedini trenutak u kome možemo da transformišemo prošlost, da nam budućnost koju prizivamo ne bi bila gora od prošlosti, jeste sada.

zena seksi dama Pozitivna JA: Centriranje u sadašnjem trenutku

Obratite pažnju

Obraćanje pažnje je više usmeravanje svesnosti, nego koncentracija, a suptilne razlike otkrićete vežbanjem. Koncentracijom isključujete sve okolo, da biste se usredsredili na ono što radite. Usmeravanjem svesnosti i dalje ste svesni svega, samo vam ometajući faktori ne smetaju, a pažnja vam je na onome što radite. Neke aktivnosti će zahtevati punu koncentraciju, a neke će dozvoliti držanje pažnje u perifernoj svesnosti o celini.

Kad god se izgubite, vratite se

Lako je izgubiti se u mislima. Radeći nešto što može i bez mozga, kao hodanje ulicom, na primer, odlepršaćete putem utisaka i asocijacija u mislima van fokusa sadašnjosti. Nešto će vas podsetiti na nešto drugo, a slika iz prošlosti ucrtana dubokim brazdama emocija, napraviće svoj otisak u sadašnjem trenutku i njime dozvati odgovor iz budućnosti. Dokle god se prisećate i preslišavate i dokle god želite, u opasnosti ste. Sadašnji trenutak je bezbedan od svake greške, jer u njemu nema mesta preispitivanju i ne možete ništa da želite, on prolazi ovog momenta i pakuje se na sve veću gomilu prošlosti. Sadašnji trenutak se ne odvija i nije tamo negde, van nas. On jeste, sada. Svaki put kad se trgnete i setite se sadašnjosti, osetićete nešto od tog intenziteta postojanja.

Isključite automatskog pilota

Veliki broj poslova obavljamo rutinski, i dok to činimo, misli su nam zaokupljene koječime. Pranje sudova, umivanje, pranje ruku, hodanje uobičajenim putanjama… dok ovim radnjama upravlja automatski pilot, naše misli su ko zna gde. Možda tamo gde želimo da budemo, možda u brizi ili strahu, u prisećanju na neki prijatan ili neprijatan događaj, u preslišavanju i planiranju. Svuda i bilo gde, samo ne ovde gde smo mi uključeni na automatiku. Isključite pilota i preuzmite kontrolu. Bavite se svesno, sa punom prisutnošću rutinskim poslovima, tokom kojih se obično isključite iz sadašnjosti. Uključite se. Osećaj će biti drugačiji, doneće vam mir i zadovoljstvo.

Ne razmišljajte, samo posmatrajte

Povećajte stepen svesnosti bez fokusiranja na nešto posebno. Budite prisutni i uključeni. Posmatrajte kao da treba verno da posvedočite o svemu što zapažate. Odagnajte razmišljanje i rasuđivanje, samo posmatrajte i uočavajte. Tako vežbate snagu prisustva i izoštravate svesnost.

Samo dišite

Kad god se izgubite u mislima, kad uhvatite automatskog pilota kako šljaka prekovremeno, kad vas misli odvedu od posmatranja i uočavanja u rasuđivanje i procenjivanje, obratite pažnju na disanje. To je nešto što neprekidno radimo potpuno spontano i nesvesno. Budite svesni svakog udaha i izdaha, osluškujte svoje telo. Osetite srčani ritam, pulsiranje u krvnim sudovima, organizovanu aktivnost u svim organima i tkivima. Dišite svesni disanja i telesnih procesa više puta dnevno. Disanje nas centrira u sadašnjosti brže nego bilo šta drugo.

Izvor fotografija: pinterest.com, weheartit.com


Aleksina Đorđević

Editors choice