Pozorišni maraton Beogradskog dramskog pozorišta biće održan u subotu 31. maja, kada će sa početkom od 17h do kasnih večernjih sati biti izvedene najpopularnije predstave sa repertoara, kao i gostujući projekat studenata glume FDU.

Biće izvedene predstave: “Trpele” Milene Depolo i Bobana Skerlića (17h, Nova scena), “Derviš i smrt” Meše Selimovića, u režiji Slobodana Ćustića (20h, Nova scena), “Ne igraj na Engleze” Vladimira Đurđevića, u režiji Staše Koprivice (21h, Scena “Rade Marković”) i “Art” Jasmine Reze, studenata Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda (23.30h, Nova scena).

Trpele Pozorišni maraton Beogradskog dramskog pozorišta

Deo prihoda biće uplaćen u humanitarne svrhe, kao pomoć ugroženima sa poplavljenih područja.

Jedan od projekata koji će biti izveden na programu Maratona jeste i komad “Trpele” po tekstu Milene Depolo i Bobana Skerlića (koji je i reditelj). Predstava je nastala na osnovu dokumentarnog materijala – autentičnih ispovesti žena-žrtava nasilja i izazvala je veliko interesovanje kako domaće, tako i publike u regionu. “Trpele” će u junu nastupiti na “59. Sterijinom pozorju”, kao i na Teatarfestu “Petar Kočić” u Banja Luci.

dervis Pozorišni maraton Beogradskog dramskog pozorišta

Autorsku ekipu predstave “Trpele” čine kostimograf Tatjana Radišić, kompozitor Anja Đorđević, scenski pokret je osmislila Marija Milenković. Igraju: Jadranka Selec, Danica Ristovski, Milena Pavlović, Milica Zarić, Nataša Marković, Slađana Vlajović i Paulina Manov.

“Predstava više pokreće na razmišljanje, a manje se bavi izazivanjem sažaljenja među gledaocima, jer sažaljenje dođe i prođe u adrenalinskom naletu, a “Trpele” su od one vrste pozorišta koje veruje da umetnost treba da menja svest.”

(Aleksandra Glovacki, Radio Beograd, program 202)

Editors choice