Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Pozorišta na otvorenom

Pozorišta na otvorenom

Kao deca ste svi voleli da gledate filmove gde se gladijatori bore u arenama, a danas i sami volite da odete u tu arenu i osetite taj duh istorijskih događaja, proživljavajući ih kroz umetničku formu zvanu predstava. Saznajmo nešto više o tim umetničkim delima od kojih zastaje dah.

Amfiteatar Pozorišta na otvorenom

Amfiteatar

Pozorište na otvorenom ili “amfiteatar”, kako se drugačije zove, veoma je interesantna istorijska i kulturna baština. Mnogi, kada govorimo o pozorištu na otvorenom, pomisle na arenu u kojoj su se nekada održavale borbe gladijatora ili koncerti i predstave vredne svakog minuta pažnje. Od svega pomalo je sačinjeno ovo predivno pozorište, koje je mit i realnost u današnjici, a i dalje nedokučiva gradnja za sve vas. Visoke zidine u kružnom obliku izgrađene, sa tribinama – kako bi posetioci mogli da uživaju. Neobična perspektiva gledišta je sa razlogom zavela hiljade i hiljade gledalaca i posetilaca. Postoji nekoliko vrsta, odnosno umetničkih kategorija pozorišta na otvorenom. Od drevnog do modernog dizajna, za ljubitelje pozorišta vredi podeliti neke od saznanja koje smo istražili samo za vas.

Rimski Koloseum Pozorišta na otvorenom

Rimski “Koloseum”

Tokom perioda Rimskog carstva građevine su bile okruglog oblika, kao što smo vam već napomenuli, dok u periodu Grčkog klasičnog pozorišta ovakva pozorišta ste mogli videti, ali u polukružnom obliku. Najpoznatiji je rimski “Koloseum”, gde su se održavale čuvene gladijatorske borbe, dok su se u grčkim održavale trke dvokolica ili trke konja. Od klasičnog oblika elipse ili kruga, idemo ka modernom pozorištu koje je osavremenjeno akustičnim prostorom, zaobljenog dizajna, sa jednom razlikom – u moderno doba je omogućena solucija sa zatvorenom arenom i odeljkom za stajanje koje se nalazi iza scene i na taj način se stvara eho i samim tim je idealan za koncerte. Ukoliko se vratimo korenu reči amfiteatar možemo naići na značenje gde u izvornom grčkom amfi znači duplo, odnosno dupli teatar; ukoliko govorimo o akustici, možemo ovim prevodom reći da je ona zagarantovana. Ljubitelji pozorišta, možda je ovo mali putokaz kojim smo vas zaintrigirali da nastavite vašu potragu za pravim vrednostima, fascinantnim umetničkim delima koja osvajaju publiku širom sveta.


Alex Anđelković – Zaljubljenik u umetnost, kad god ima priliku želi da podeli svoje impresije sa drugima, da zaintrigira druge da je makar malo zavole. Umetnost – “Čaroban svet” – njena definicija.

Editors choice