1/2

Kada pričamo o prašini, većina nas pomisli na police ili uređaje u svom stanu sa kojih svakodnevno moramo da brišemo te bele naslage. Nju najčešće doživljavamo samo kao nešto što je u vezi sa čistoćom, pa je brisanje prašine jedan od osnovnih kućnih poslova. Međutim, da ona nije samo ružan “prah” koji nam zadaje potrebu da stalno “držimo krpu u rukama”, najbolje znaju oni koji imaju alergiju na nju.

Predstavljamo vam neke činjenice o prašini, koje možda do sad niste znali, a koje će vas iznenaditi, ili vam omogućiti da lakše živite okruženi njom.

prasina i decak Sve što niste znali o prašini

Prašina je univerzalna

Prašine ima svuda, pa možemo reći da je univerzalna. Ona je praškasta tvorevina sastavljena od gomile sićušnih čestica zemlje, ili bilo kog drugog materijala. Ona se pojavljuje u vidu “gromuljica” ispod kreveta, ali i kao vrtlog u vazduhu, koji najbolje vidimo kada je jako svetlo.

Životinje je koriste za higijenu

Neke životinje, kao deo svoje svakodnevne higijenske rutine, praktikuju valjanje po prašini. To najčešće rade ptice i sisari.

Grinje

Ove sitne životinje, koje su sastavni deo prašine, prvi je otkrio holandski prirodnjak Antonie van Leeuwenhoek, kada je pod mirkoskopom pogledao stvari u svojoj kući. On je otkrio da grinje liče na majušne pauke i da ih ima svuda. Tek pre dve godine jedna studija je pokazala da su grinje iz prašine evoluirale od parazita, koji su stalno živeli na svojim domaćinima. Grinje se hrane izumrlim česticama naše kože, a njihov fekalni otpad, kao i raspadanje može da izazove alergije kod ljudi.

Editors choice