Nedeljni horoskop: 17.mart – 23.mart

Wannabe editorijal: NEON FEVER

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Zašto je zdravo laneno seme i kako ga koristiti?

Prirodni lekovi za depresiju

Prirodni lekovi za depresiju

Izlečite se od depresije uz nekoliko naših saveta!

Nasmešite se

osmeh Prirodni lekovi za depresiju

Ne zaboravite da u dan unesete radost

Prema istraživanju internet portala “Sve o depresiji” (All About Depression), ovo stanje pogađa 19 miliona Amerikanaca svake godine. Od tog broja 25 odsto su osobe ženskog pola i 12 odsto čine muškarci, a svima je u nekom trenutku dijagnostikovana depresija. Ovo je prilično zabrinjavajuća činjenica – ali ima leka.

Osim prepisanih lekova, postoji prirodan način na koji možete da sprečite i lečite depresiju. Razgovarali smo sa farmaceutom i autorkom knjige o zdravom životu Šeri Torkos (Sherry Torkos) o najboljim prirodnim načinima na koje možete da se izborite sa depresijom.

Promene u ishrani koje preporučuju nutricionisti

 Zdrava ishrana pomaže da se osećamo bolje. Jedite male porcije više puta tokom dana koje sadrže visok nivo proteina, zdravih masti i hranljive ugljene hidrate sa malim udelom glutena – kako biste održali idealno raspoloženje i energiju. Pronađite detaljnije preporuke u nastavku.

Uključite sledeću hranu u svoj jelovnik:

Losos i salata

Povrće, voće, integralni proizvodi, jezgrasto voće i semenke – sjajan su izvor vitamina i minerala, čiji nedostatak može da izazove depresiju.

Slatkovodna riba u sebi sadrži omega-tri masne kiseline, koje blagotvorno deluju na moždane funkcije. Vegetarijanci mogu da uključe ovaj važan sastojak u ishrani putem orašastog voća, semenki lana i slično.

Ćuretina i losos sadrže amino kiseline koje podstiču proizvodnju serotonina.

Hrana koju treba izbegavati:

– Šećer, gazirana pića i prerađene ugljene hidrate (belo brašno) koji mogu da podignu nivo šećera u krvi i tako utiču na česte promene raspoloženja i nervozu. Kofein takođe može da menja raspoloženja i izazove anksioznost kod nekih ljudi; ipak, skorija istraživanja poručuju da kofein igra zaštitnu ulogu kod depresivnih pacijenata. Antioksidansi u kafi štite mozak od slobodnih radikala.

– Prerađena i brza hrana često sadrže hemijske sastojke i konzervanse koji mogu da naruše hemijske procese u mozgu.

Alkohol može da uzrokuje depresiju i trebalo bi ga izbegavati ili smanjiti unos, posebno ako uzimate lekove.

hrana1 Prirodni lekovi za depresiju

Razmislite pre prvog zalogaja

Kakav se stil života preporučuje

Ako patite od depresije, važno je da pažljivo analizirate svoj stil života i otkrijete načine na koje možete da ga poboljšate. Naša sagovornica predlaže:

Akupunktura. Naučno je dokazano da efikasno leči depresiju. Deluje tako što stimuliše neurotransmitere.

Savetovalište. Terapija sa psihologom ili psihijatrom može da bude od velike koristi. Neka istraživanja su pokazala da kognitivna terapija ima isti učinak kao i terapija lekovima.

Vežbanje. Dokazano je da vežbanje ima mnoge prednosti i da olakšava simptome depresije i stresa, poboljšava raspoloženje, lični osećaj i san. Potrudite se da budete fizički aktivni od 30 minuta do jednog sata svakog dana – šetnja, vožnja biciklom, plivanje, joga ili bilo koja druga aktivnost u kojoj uživate.

Masaže za opuštanje. One pomažu da se ublaži stres i napetost i omogućavaju veće opuštanje.

Zdrav san. Kvalitetan san je neophodan za mentalno i fizičko zdravlje.

bg masaza Prirodni lekovi za depresiju

Priuštite sebi sat vremena zdravlja

Dodaci u ishrani

Riblje ulje. Bogato je omega-tri masnim kiselinama, koje su potrebne za zdravo funkcionisanje nervnog sistema i razmenu neurotransmitera. Oni koji pate od depresije treba da povećaju dnevni unos; dokazano je da ono pomaže u borbi protiv depresije, posebno kod onih pacijenata koji ne reaguju dobro na propisanu terapiju.

Teanin. Izolovani oblik amino kiseline L-teanin. Istraživanja poručuju da ovaj sastojak umanjuje stres i napetost, a ne izaziva pospanost ili zavisnost, takođe poboljšava kvalitet sna. Učinak je brz (smirenje usledi nakon 30 minuta ili jedan sat) i organizam ga dobro toleriše.

S-adenozilmetionin (SAMe). Generiše proizvodnju serotonina, dopamina i norepinefrina, poboljšava veze između nervnih ćelija i ujedno je antioksidant, pa štiti moždano tkivo od oštećenja nastalih zbog slobodnih radikala. Brojna istraživanja dokazuju njegove mnoge blagotvorne rezultate koji su neuporedivo bolji od onih koje daju antidepresanti. SAMe organizam dobro podnosi, ima pozitivne sporedne efekte (poboljšava funkcije jetre i zglobova) i ima dugotrajno delovanje (dve nedelje). Nije preporučljivo onima koji pate od bipolarnog poremećaja (manijakalne depresije), pošto može pogoršati bolest.

Vitamin D. Nedostatak ovog vitamina izaziva kod mnogih ljudi depresivna stanja i nekoliko istraživanja su potvrdila da dodaci vitamina D u ishrani pomažu u lečenju depresije.

 Prirodni lekovi za depresiju

Birajte zdravlje


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna

Editors choice