Tri sporty chic načina da nosiš patike ovog proleća kao Nina Seničar

Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Zašto je odluka da životu uvek kažeš “Da” najbolja odluka koju možeš da doneseš? (BLOG)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

Proglašeni pobednici konkursa “Zajednička sreća”

Proglašeni pobednici konkursa “Zajednička sreća”

Kulturna organizacija Mikser objavila je rezultate umetničkog konkursa: “Zajednička sreća”, namenjenog mladim umetnicima iz Srbije, snažno motivisanim da daju lični doprinos održivosti ideje o zajedničkoj dobrobiti zajednice.

Zajednicka sreca rezultati Proglašeni pobednici konkursa Zajednička srećaOd 30 prijava koje su stigle na konkurs, stručni žiri u sastavu: Milica Pekić, kustos, Galerija G12 Hub / Kiosk, Goran Petrović, Škart, Ivan Kucina, arhitekta, prof. Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Ivan Šuković, umetnik, Crna Gora i Maja Lalić, programski direktor Mikser Festivala, odabrao je 3 pobednička rešenja mladih domaćih umetnika koja će biti realizovana u okviru programa “Umetnost i društvo” i predstavljena publici ovogodišnjeg Mikser Festivala, rame uz rame sa renomiranim svetskim imenima savremene umetničke scene.

Pobednička rešenja su: Komšijski čiviluk”, “Ulični mobilijar” – Studio “Blatobran”, instalacija “Polica za probleme”, Aleksandra Murić , student treće godine psihologije, Filozofski fakultet Univerziteta u Beogradu; Milica Pavlović, student druge godine Master akademskih studija arhitekture Univerziteta u Beogradu; Matija Stošljević , student četvrte godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu  i radionica Kolo sreće”, Milana Lana Vujičić.

KonkursZajednička sreća”, pozvao je umetnike da dijagnostikuju problem u svom urbanom okruženju i osmisle intervenciju, akciju, rad na teritoriji Savamale koji pokreće mehanizam kojim uočena socijalna ili urbana nepovoljnost može da se preokrene u pozitivan proces kroz zajedničko angažovanje umetnika, lokalne zajednice i publike festivala.

Cilj konkursa “Zajednička sreća” je doprinos domaće umetničke scene globalnim traganjima za modelom humanijeg, holističkog razvoja grada koji može biti primenljiv u različitim urbanim sredinama. Projekat edukuje sve učesnike u procesu i promoviše alternativne načine prostornog poboljšanja koji ne traže velika materijalna ulaganja koja često služe kao izgovor za pasivnost kulturnog sektora, već se oslanjaju na uključivanje zajednice u društvene umetničke prakse, i obrnuto – angažovanje umetnika u konkretnim lokalnim incijativama.

Nešto više o pobedničkim rešenjima:

“Komšijski čiviluk postavlja se pored kontejnera za smeće kako bi građani mogli da ostave hranu i odeću koja bi bila dostupna korisnicima na dostojanstveniji način i kako bi se doprinelo kvalitetu života lokalne zajednice. Produkcija bi se radila od prikupljenih sekundarnih sirovina, u saradnji sa sakupljačima sekundarnih sirovina i putevima Beograd (reciklirani saobraćajni znaci). Svrha aktivnosti je upravo da se dođe do najugroženijih građana pomoću građanskog aktivizma i osećaja društvene odgovornosti.

“Polica za probleme” je instalacija kojom se posetiocima pruža mogućnost da svoje probleme podele sa drugima tako što će ih napisati na traci od papira, ali i da istovremeno pomognu drugima dopisujući rešenja / savete / sugestije na traci sa tuđim problemima. Osnovna zamisao jeste da posetioci “pronađu sebe” u tuđim problemima i da se kroz poistovećivanje i empatiju oslobode nečega što ih muči, ali i da pomognu drugima. Takođe, cilj je da se dobije presek trenutnog stanja o problemima koji ove godine u trenutnim uslovima muče posetioce festivala. Fizičkim nizanjem problema, simbolički se stvara “šuma problema” kroz koju bi posetioci prolazili, i gledajući “rešene” probleme, odlučili da se i sami na taj način suoče sa svojim.

“Kolo sreće” je radionica sa ciljem da okupi različite uzraste dece i odraslih i omogući uspešno druženje i edukaciju. Radionica poziva učesnike da na platnu igrajući, nogama umočenim u boju, oslikaju platno uz adekvatnu muzičku pratnju, kao jednu veliku scenografiju boje. Sreća i radost učesnika radionice bila bi neizostavna, a proizvod bi bio višestruk. Platno se može iskoristiti za razne podloge: za dizajn tepiha, materijal za šivenje, zatim unošenjem notnih linija na isto platno dobija se posebna kompozicija zvuka, a takođe u urbanom miljeu može da posluži za planiranje stambenih blokova i rasporeda kako stambenih jedinica tako i urbanog mobilijara.

Mikser organizacija se zahvaljuje svim učesnicima, a pobednicima čestita na realizaciji njihovih predloga na predstojećem Mikser festivalu, koji se održava od 5. do 8. juna u Savamali.

Editors choice