Tri sporty chic načina da nosiš patike ovog proleća kao Nina Seničar

Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Zašto je odluka da životu uvek kažeš “Da” najbolja odluka koju možeš da doneseš? (BLOG)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

Pudlice: Pametnice među psima

Pudlice: Pametnice među psima

Da li biste za ova slatka stvorenja, koja mnogi oblače i ukrašavaju bojama, rekli da su u stvari lovački psi? Kada je rasa došla u Nemačku nazvali su je “pudel” što znači “brčkati se u vodi”. Retko ko zna da ova rasa u stvari potiče iz Severne Afrike, gde su Arapi na Iberijskom poluostrvu ukrstili prvobitnu rasu sa portugalskim vodenim psom. Posle Nemačke čupavi psi se sele u Francusku, gde im daju nadimak “vodeni retriveri”. Tada nastaje najpoznatija i najtraženija vrsta ove rase – francuska pudla.

Slika15 Pudlice: Pametnice među psima

Mali, čupavi prijatelj

Pudlice se mogu naći u tri veličine – standardnoj, minijaturnoj i toj (toy) veličini (do 20 cm). U početku je postojala samo standardna veličina, ali su vremenom napravili i ostale, na zahtev visokog plemstva. Luj XVI je imao pudlicu veličine igračke, to je dovelo do popularnosti među plemstvom. Zašto se pominje da su “vodena stvorenja”? Naprosto obožavaju vodu, imaju dlaku koja je vodootporna (kada protresu vodu sa sebe na obali, gotovo da im je suva dlaka) i odlični su plivači.

Slika24 Pudlice: Pametnice među psima

Lavlja frizura je među najpopularnijima za ovu vrstu

Kada pogledate pudlice, prvo što primetite jeste kovrdžava dlaka, koja zadaje muke vlasnicima, jer mora redovno da se šiša (na svakih šest do osam nedelja). Postoje razne boje krzna – od standardne bele i crne, preko braon i sive do bele kafe i boje kasije. Ljubiteljima ove rase najzabavnije su šarene. Izdvaja se podvrsta zvana “fantom” pudla koja je pola crna, pola bela, sa tamnim mrljama oko očiju, nalik na kapu fantomku.

Što se temperamenta tiče, označene su kao visoko energični psi, ali isto tako lako mogu da padnu u dosadu. Žele da budu u centru pažnje, ali moramo ih pohvaliti za lako učenje trikova i treniranje. Zbog lakoće učenja i dugih nogu, korišćene su u cirkusima širom Evrope.

Slika33 Pudlice: Pametnice među psima

Vrlo lako ih je istrenirati, zato su korišćene u cirkuskim tačkama širom Evrope

Dobra stvar u vezi sa ovom rasom jeste činjenica da žive i do dvadeset godina. Ukrštanjem sa drugim rasama, nastale su neke vrlo zanimljivog naziva: “kokapu” ili “spudla” (mešavina sa koker španijelom), “goldendudla” (mešavina sa zlatnim retriverom) i “labradudla” (mešavina sa labradorom). Problem je samo što neće moći da učestvuju u takmičenjima, jer Svetska kinološka organizacija ne priznaje tako ukrštene rase.

Zanimljivosti koje niste znali o pudlicama:

–  Pudlica za lov na pečurke je dobila naziv “tartufi” pudla. Ova vrsta je u Engleskoj, a kasnije i u Španiji i Nemačkoj, vođena u lov na pečurke, odnosno, tartufe. To se dešavalo pre prasića i drugih pasa, koji se danas koriste u ove svrhe. Pudlica je bila pogodna za lov, jer nije uništavala tartufe pri kopanju, za razliku od drugih životinja. Jedino ova vrsta pudlice ne voli kupanje u vodi. Kasnije je ukrštena sa terijerom, kako bi se dobio savršen pas za lov na tartufe.

–  Direru (Albrecht Durer) i Goji (Francisco Goya) pudlice su služile kao inspiracija.

–  Pošto im dlaka nije plišana, dvoslojna, često se za njihovo krzno kaže da je “kosa”, kao kod ljudi.

–   Krzno može da se uplete u dredove slično kao kod rase komondor i takva vrste pudle sa dredovima od krzna je retka i veoma skupa, kao i održavanje takve dlake.

–  U Rusiji su bili “policijski psi” i čuvali su predsednika od “unutrašnjih i spoljnih neprijatelja”.

–  Lavlja fruzura je najčešća među pudlicama, a potiče čak iz baroka.

–  Ostale frizure na takmičenjima su: engleska lavlja frizura, bikini frizura, stara lavlja frizura, frizura za bebe, moderna, kontinentalna i skandinavska frizura.

– Retko se linjaju, njihova dlaka nastavlja da raste, za razliku od dlake ostalih pasa, koja otpada.

– Koriste se u psihološkim terapijama i za vođenje slepih ljudi.

Pitate se da li možete da nađete psa koji lepo izgleda, pametan je i lako se trenira? Imamo pravu stvar za vas, a njeno ime je pudlica. Pravi, verni, odani ljubimac koji će vam odgovarati u svakoj situaciji, bilo da ste sami, imate partnera ili ste u braku. Jednostavno, pudlica je odgovor na sva pitanja.


Tina Bunjevački je nepopravljivo romantična, čak i kada tome nema mesta u nekoj situaciji. Svako jutro kaže sebi “Od sutra počinješ da učiš i vežbaš” i skoči na čokoladu, kafu i pisanje bloga. Često ukucava na pretraživačima “crno-bele fotografije” i “Impresionizam Van Goga”. Obožava dan kada ode u staru novinarnicu i kupi brdo novina pre X godina, kako bi seckala najzanimljivije članke. Zacrtani cilj: 58 kilograma i sledeća Anna Wintour.

Editors choice