Nedeljni horoskop: 17.mart – 23.mart

Wannabe editorijal: NEON FEVER

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Zašto je zdravo laneno seme i kako ga koristiti?

Puter ili margarin?

Puter ili margarin?

Od malih nogu smo svi naviknuti na margarin ili puter kao podlogu za gotovo svaki ukusan sendvič koji jedemo za doručak ili večeru. Oba se koriste kao skoro pa neizostavni sastojak poslastica koje obožavamo, ali kada dođe do toga šta je zdravije – nismo sigurni. Razgovarali smo sa nutricionistima, dijetetičarima i naturopatama, i evo šta je zaključeno:

Nutricionisti:

Ono što je već svima jasno je da što manje masnoće imamo u ishrani, bilo da se radi o margarinu ili puteru, to bolje. Margarin, za razliku od putera, proizvodi se na bazi ulja od povrća, što znači da ima manje prerađenih masti nego puter.

Ako se odlučite za margarin, gledajte da uzmete onaj sa smanjenom količinom masti. Mala količina putera vam takođe neće naškoditi, naročito ako potražite puter sa manje masti. Samo gledajte da unosite male količine margarina i putera, ne više od dva puta dnevno.

Dijetetičari:

Većina nas mora da smanji unos prerađenih masti (nezdrave masti koje podižu nivo holesterola u krvi), pa je zato margarin bolja opcija.

Puter sadrži oko 50% prerađenih masti, dok margarin ne sadrži više od 20% prerađenih masti.

Mnogi lekari preporučuju da zamenite puter margarinom jer je to lak način da sprečite ili bar umanjite unos perađenih masti, te i da smanjite rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Ne verujte? Zašto ne uzmete avokado – to su prirodne biljke koje imaju malu količinu masti.

puter margarin Puter ili margarin?

Ako možete, zamenite margarin/puter avokadom

Naturopate:

Iako se puter nekada smatrao zlim, sada se zna da je puter najbolji! Čist puter sadrži vitamine poput: A, D, E i K, kojih često ima jako malo u namirnicama. Ovi vitamin su ključni za apsorpciju kalcijuma za jake kosti i zube. Puter je takođe dobar izvor vitamina koji su potrebni mozgu i tiroidnoj žlezdi i sadrži posebne masti dobre za metabolizam.

S druge strane, jako prerađen margarin sadrži veštačke masti. Visoka temperatura pretvara vodenkasto ulje povrća u čvrstu formu, što dozvoljava slobodnim radikalima da se formiraju. Ovi sastojci mogu da doprinesu hormonalnom disbalansu, neplodnosti, boljenju srca i drugim inflamatornim stanjima. Boje, emulzija i konzervans u margarinu takođe nisu idealni.

Presuda: Puter i margarin se najbolje konzumiraju u određenoj količini, pa gledajte da smanjite unos i da ga zamenite kokosovim uljem ili avokadom kada god je moguće.


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Editors choice