Putopisi jednog bicikliste: Đavolja varoš

Putopisi jednog bicikliste: Đavolja varoš

Niš je ponekad delovao uspavano. Desi se nešto veliko, pa tišina, opet se desi nešto još veće, pa tišina. I tako, stalno je pulsirao u svojoj urbanoj asinhronizaciji što je ponekad bilo iritantno. Pogotovo leti, tišina gradskog pejzaža pretvarala se u jednu pustu pećinu gde pojačanim tonalitetom svog glasa možete čuti jedino svoj eho. Barem je meni tako delovao. Ja sam bio mlad i pun energije. Varnice mladosti su žarile krv u venama i odlučio sam da uradim nešto sa samim sobom. Imao sam snage i dovoljno dečačke ludosti da krenem putem velikih disidenata koji su mislima lutali univerzumom koji su sami stvarali i za koji su se borili. Ja sam lutao ulicama i prirodnim pejzažima, a borba sa mojim alter egom je bila kao Stogodišnji rat.

Prvo odredište bio je grad Prizren, u kome sam nekada davno i živeo, no to je sada jedna druga priča… Krenuo sam ka jugu, odlučivši da  pronađem svoj duševni mir, a da istovremeno izbacim iz sebe tu nagomilanu materiju dečačke ludosti, postao sam još jedan od mnogih pustolova čija misao ne poznaje granice. Mir sam želeo pronaći zbog pisanja. O toj umetnosti o rečima, njihovom skladu i kompoziciji, inspiraciju sam pronalazio u vetru, suncu, vodi, vatri i zemlji. Pustolovine po Srbiji su mi to i pružale. Kao mali obilazio sam okolna mesta, ali dalje od Niša nisam odlazio. Sada sam sazreo i odlučio da se otisnem van granica svoje opštine, sreza, kasabe, ili kako god nazivao svoje lepo rodno mesto.

Put preko Kuršumlije, Podujeva i Prištine je vodio ka Prizrenu, ali na nekih 89 kilometara jugozapadno od Niša naiđoh na znak koji je jasno pokazivao da do Đavolje varoši ima još devet kilometara. Želeći dodatno da zakomplikujem svoju maršrutu skrenuo sam levo i legendom o “okamenjenim svatovima” zaronio u svoju priču.

SLIKA 1 Putopisi jednog bicikliste: Đavolja varoš

Blizu cilja, još samo devet kilometara, ili još više...

Oduvek sam se pitao zašto se ovo mesto naziva Đavolja varoš. Sam naziv je bio malko morbidan, ali istovremeno mističan i uzbudljiv. Želeći da rečima oslikam geomorfološki pejzaž, iako sam o geologiji kao turizmolog nešto i načuo, uzeo sam svoj notes i rečima o legendi započeo oslikavanje.

Spremala se velika svadba. Neki su to nazivali svadbom, a neki rodoskrnavljenjem. Verovatno je đavo imao više smisla za humor od dobre vile koja je po svaku cenu želela da spreči ovaj nebožanski čin. Brat je želeo oženiti svoju sestru i organizovao je svatove u tu čast. Dobra vila, kako i njen prefiks nalaže, zamolila je Boga i njemu prijavila ovu nepravdu koju je đavo svojom zlobom učinio i kojoj se radovao. Isfrustriran i zaprepašćen da dela njegovog stvaralaštva skrnavi pali anđeo koji je predstavljao protivtežu dobroti i plemenitosti, Bog pojača vetrove, hladne i jake i oni okameniše mladence i svatove. Njihova priča o pokušaju nečeg neprirodnog je ostala duboko ukamenjena u eroziju zemljišta ovog dela Srbije. Vila, zadovoljena božijom pravdom ostala je dugo srećna, a današnja varoš potpada pod njen patronat. Tako i treba svatovima kada nisu slušali dobru vilu.

SLIKA 2 Putopisi jednog bicikliste: Đavolja varoš

Neobični prizor, pogled na "okamenjene svatove"

Priroda ovog mesta je očaravajuća, ali za razliku od legende, “okamenjeni svatovi” kriju jednu novu priču. Naime, oni su nastali dugogodišnjom erozijom zemljišta koje se pod uticajem vetra, temperature i vlage formirala u zemljane kule sa kapama. Sam doživljaj je neverovatan. Posmatrača ostavlja u čudu lepota umetnika, čija se dela mogu jasno oslikati stranicama nekog turistčkog magazina. Đavolja varoš se po svojoj strukturi i lepoti može porediti sa spomenicima prirode mnogih svetskih zemalja. Slično ovoj prirodnoj pojavi postoji “Bašta bogova” u Americi, kao i jedna u Alpima sa obe strane prevoja Brener u Austriji i Italiji kod Bolcana, i u Valerijenu, u pokrajini Gornja Savoja u Francuskoj.

SLIKA 3 Putopisi jednog bicikliste: Đavolja varoš

Izvor visoko mineralne vode – Crveno vrelo

Sedeći ispod jednog drveta, u zubima držeći olovku i igrajući se mislima sa granitnim vrhom uperenim u pravcu kula, stvarao sam pejzaž jednak bajci iz Tolkinovog romana. Mesto je inspirisalo moja čula. Preda mnom papir i belina prostranstva koja je trebalo biti ispunjena rečima. Misli su formirale jato rečenica, a to isto jato grupisalo se u konglomerate pasusa i priča. Bila je potrebna snaga mog uma da se sva ta jata prenesu na papir. Ali blago popodnevno sunce i zvižduk vetra koji se provlačio visokim kulama učinili su da utonem u blagi san, koji je sticajem okolnosti malo potrajao…

Bio sam umoran, iscrpljen vožnjom i pomalo ogladneo. San me je vodio uskim šumarcima sa kipovima od drveta koji su šaputali da je put do Đavolje varoši ispunjen dobrom namerom, samo ako taj pravi put pronađeš i u sebi. Želeći da mi kaže nešto, vila koja je na vrhu brega stojala uspravno, nestajala je na trenutke i naizmenično se pojavljivala govoreći o dobroti, čednosti i plemenitosti. To je put koji je trebalo da pratim. Prelazeći most, pod nogama sam uvideo crvenu svetlost koja je svojim jarkim bojama zavodila moja čula. Opijen bojama i zvukovima odstupio sam od puta koji mi je vila savetovala i posle nekoliko koraka most je postao uporište ljudske nesreće, halapljivosti, gramzivosti, ljubomore, zavisti, postao je put strave pored kojeg su se čuli jauci svatova i sveg onog nečistog. Rukama sam stegao jače korman svog bicikla i sa njim počeo da trčim jače i brže. Kada sam došao do vrha iza mene se propinjala čudna spodoba, ali u trenutku duševnog nemira osetih toplotu dodira i glas vile koja svojim šapatom reče: “Neka ti misli budu čiste, iskrene i plemenite, jedino ćeš tada osetiti snagu tela i duha. Svaka neman će propasti u ponor odakle je i došla…” Tako sam i učinio, snagom svojih misli okrenuo se ka mračnoj aveti, ali nje više nije bilo. Izbezumljen prizorom, i u strepnji na pomisao da li je to san ili java, ostavio sam svoj bicikl i počeo da lutam puteljcima koji su me doveli do izvora crvene i jako mineralne vode. Opijen inercijom koju je stvarao strah s jedne strane i veličanstveni prizor vile s druge, kleknuo sam ispred tog izvora i u vodenom ogledalu uvideo svoje lice kako očima traži bezbrižnog dečaka. To sam ipak bio ja. Živ sam, san je opet savladao moje telo…

SLIKA 4 Putopisi jednog bicikliste: Đavolja varoš

Neobični spomenici na putu

Nekoliko trenutaka i bljesak ispod zatvorenih kapaka. Otvorih oči i ustajući sa prašnjavog tla, primetih da su starke poprimile sivu boju, zatim crvenu, a potom plavu i napokon zelenu. Sunce je bilo na izlasku i rađalo novi dan. Pored mene svici od papira i grafitna olovka, po koji osušeni list i požutela trava. Bicikla nigde nije bilo. Uplaših se na trenutak. Sada već probuđen, počeo sam panično da  tražim svoje prevozno sredstvo. Uvideo sam da su razne boje dolazile od rasvete. “Okamenjeni svatovi” su osvetljeni za noćne posete, ali trenutno moje misli su bile okupirane čudnim nestankom mog bicikla. Počeo sam da ga tražim istim putevima koji su mi bili prikazani u snu. Sada sam se setio vilinog saveta i krenuo pravim putem. Našao sam bicikl na mestu na kojem sam ga u snu ispustio. U trenutku kada sam preplašen počeo da razmišljam šta se ovde zapravo desilo, sunce je počelo da pušta svoje zrake kroz veličanstvene kule, a jutarnji vihor proizvodio muziku prirode. Osetio sam da vila uspostavlja ravnotežu uzburkane noći i sunčanom danu daruje jednu novu dimenziju i jedan novi mir. Ostao sam bez komentara, naučen poukom da lepa misao rađa lepe reči, lepe reči stvaraju plemenita dela, a da dobra dela vode pravim putevima, odlučio sam da krenem dalje. Iz daljine, sada u blagoj izmaglici opet se prikazala Đavolja varoš koja ušuškano čeka nekog novog sanjara. Ovo mesto je neobično i svaka čuda su ovde moguća. Možda je to bio neki znak mom daljem putu. Ko zna, možda i ja tamo negde sretnem neku dobru vilu…

Izvori fotografija: wish.hr, beopopust.rs, elgreco.rs, mojasrbija.com, grupko.rs

Prethodni tekst serijala “Putopisi jednog bicikliste” možete pročitati ovde.


Marko Stamenković je niški meraklija u stalnoj borbi sa životnim vetrenjačama. Nesuđeni srpski oficir. Buntovnik sopstvenih misli koji živi u stalnom intrapersonalnom svetu. Ponekad lenj, ali poštuje rad i kantovski voli. U potrazi za bogatstvom reči pronašao novinara u sebi. Životni moto: Što te ne slomi, to te ojača…