Putopisi jednog bicikliste: Kopaonik

Putopisi jednog bicikliste: Kopaonik

“Dopustite mi de se ovom prilikom poslužim lepom osobinom čovečijeg duha i da vas odvedem u jedan prekrasni kraj Srbije u kome sam često i rado boravio, da mu proučim prirodu, u kome sam svaki put nahodio što god novo da vidim ili o čemu da se divim, koji nisam nikad ostavljao a da ne bi poželeo, da se još jednom tamo povrnem, a to je Kopaonik i njegovo podgorje.” Josif Pančić

SLIKA 120 Putopisi jednog bicikliste: Kopaonik

Nacionalni park Kopaonik

Kada bi skeptici znali kolika lepota Srbije buja u svima nama. Sivilo i učmalost u glavama svih nas, crni oblak indiferentnosti koji prekriva naše poglede na plavo nebo i zelenu travu. Eh, kada bi znali da bekstvom u prirodu čovek rađa jedan novi svet, izranja kao feniks iz pepela i životu daje jednu novu boju. Malo je onih koji glasno mogu reći da je ova “pustinjska oaza” deo svih nas. Ona je tu zbog nas, ona hrani, reprodukuje ljubav i sve dobro ovog sveta. Vreme koje nam je dato, ubrzano je, postaje globalizovano informaciono-komunikacijskim tehnologijama, a etimon naše prošlosti, sadašnjosti i budućnosti postaje kompresovan u sferi koherentne egzistencije i volje čoveka da se otisne pučinom svojih misli. Priroda je ta koja otvara unutrašnji kompas, daje mislima jednu novu širinu koja ne mora rečima biti sužena, kao kod Gorkog (Максим Горький). Slušao sam “Sinhro” na radiju i odlučio sam da ja promenim svoj svet do kraja ovog putovanja.

SLIKA 220 Putopisi jednog bicikliste: Kopaonik

Divlji konji prelepog planinskog pejzaža

U trenucima samoće alter ego je postao iscrpni prijatelj. “Krstareći” putevima prema Kopaoniku osetio sam lepotu povetarca koji je ukusnim mirisom prirode i gorskog cveća dolazio do receptora u mojoj nozdrvi. Preda mnom se stvorila slika, kao u izmaglici iako sam gledao na pukotine već dotrajalog asfalta. Sunce je pržilo u punom sjaju, a u ingerenciji mog vidokruga stajala je samo slika pisanja i kiše koja se slivala sa prozora. Pisao sam joj pisma, jer je tako bilo zanimljivo. Voleo sam da to radim noću, jedino sam tada dobijao inspiraciju. Bilo je loše vreme tih nekoliko dana. Konačišta sam pronalazio u motelima i domaćinstvima koji su živeli od seoskog turizma. U mislima sam se stalno vraćao njoj, ali priroda je ljubomorno čuvala svu lepotu koja me je čekala. Prošlo je nekoliko dana od moje posete Pećkoj patrijaršiji. Katarza koja je u meni pročistila svu nečistoću ljudske zlobe, urodila je plodom. Na putu sam nailazio i na zle ljude, ali sam ih uvek potiskivao u zapećku svojih misli. Vožnjom sam sebi otvarao jedan novi srećan dan i srećan put. Osećao se slobodno, shvativši da život znači želeti, a želeti znači voleti.

SLIKA 310 Putopisi jednog bicikliste: Kopaonik

Kopaonik u proleće

Suncem okupan dan, meni je doneo radosnu vest. Kopaonik je bio preda mnom, a iza mene redovi serpentina i mog mukotrpnog truda. Stigao sam do izletišta na nekih 1,800 metara nadmorske visine. Nije bilo skijaških staza i sveg onog idiličnog snega, ali je ova planina podjednako odisala jednom neobičnom harizmom. Hoteli ušuškani u ambijent planinskog naselja, sa visokim četinarima i vijugavim stazama pospešivali su pejzaž ovog mesta. Nisam imao novca, niti me je interesovao smeštaj u hotelu, već sam želeo da stopama srpskog botaničara dosegnem Pančićev vrh. Našao sam sobu kod obližnjih meštana. Ostavio sam bicikl i stvari i posle kratkog odmora krenuo dalje. Uzrujan i pun energije, kretao sam se, ali sa senom njenih dodira. Pratila me je do samog vrha. Okružen zelenilom i cvrkutom ptica, njeno važno planinarsko pravilo ostavljao sam u podnožju ovog mesta. Nekoliko sati mi je bilo potrebno za uspon, Pančićev vrh se nalazio na 2,017 m nadmorske visine. Lep je pogled sa ovog mesta, ali najlepši je onaj sa Đeravičkog vrha. Voleo sam ovu “planinu sunca”, jer sa svojom subalpskom klimom moje lice je poprimilo bronzanu boju.

SLIKA 48 Putopisi jednog bicikliste: Kopaonik

Idila zimskog jutra

Raspitivao sam se o ovoj planini. Čitao biltene i slušao priče prirodnjaka. Kopaonik je dobio ime zbog rudnih bogatstava kojima raspolaže i koja su se ovde od davnina kopala. Vulkanska atraktivnost i proboji vrelih mineralnih rastopa izazvali su promene na okolnim stenama i tako je nastala “Kopaonička rudna oblast” sa velikim brojem rudnika, u kojima su se kopali gvožđe, olovo i cink. Čuvarkuća, kopaonička ljubičica, Pančićeva režuha, srpski lan, Pančićev vijuk, runolist i drugi endemi činili su moj boravak prijatnijim. Izuzetnu pažnju na području Kopaonika privuklo je i bogatstvo životinjskih vrsta. Stojeći uspravno i gledajući prema Šari, Komovoj i Staroj planini leteo sam pogledom sa surim orlovima, sivim sokolom, šumskom sovom, planinskom ševom i drugim pticama koje predstavljaju epitete ove planine. Kopaonik naročito atraktivnim čini prepoznatljiv pejzaž sa šumama smrče i jele na višim delovima i mešovitim bukovim i hrastovim šumama.

Poželeo sam da poletim i osetim čari iz ptičje perspektive. Kopaonik je stvarno divan. Bio mi je potreban fizički odmor, pošto sam duševni mir pronašao na krovu ovog dela Srbije. Ruža vetrova koja je stvarala vtlog mog kompasa govorila mi je da pođem dalje. Sledeća stanica mog fizičkog bitisanja je bila jasna i ograničena, ali granica mojih misli bila je ravna letu ptica ovog kraja. Gledao sam u pravcu Jošaničke, Kuršumlijske i Lukovske banje. Vreme se menjalo, ili sam ja barem tako mislio. Pogledao sam prema suncu, a obrise ove sjajne zvezde remetili su paraglajderi zmajolikog oblika. Da li je ovo bajka ili realnost, tražio sam odgovor u magnovenju trenutka. Pogledao sam opet ka nebu i sada jasno video paraglajdere kako održavaju ravnotežu pred punim vetrom. Poželeo sam da se otisnem u taj prostor između sveta i uz lepote Kopaonika osetim i čednost njenog pogleda. Jedna kratka munja u mojoj glavi i slike prošlosti koje su se menjale enormnom brzinom uzrokovale su sledeću scenu, gde ona i ja trčimo i odrazom sa planinskog vrha odlazimo u naš svet. Prisetio sam se tog mirisa i dodira njenog lica. Stajala je čvrsto pripijena uz mene i govorila: “Ja sam opet tu, moramo potrčati kako bi jedra naše ljubavi dobila vetar. Trči što jače, kada dođemo do ivice odrazi se jako i prepusti trenutku koji ti život pruža. Pored tebe sam, ponovo.”

“Da li je to magnovenje ili realnost?”, pitao sam sebe visoko leteći iznad solitera četinara, zelenih livada i požutelih pašnjaka. Ništa mi drugo nije preostalo nego da  neizvesnost držim pod kontrolom i ne okrećem se ka osobi koja je bila moj instruktor…Barem ne još. Razmišljao sam ko to može biti, ali odgovore nisam uspevao da pronađem, barem ne do sledećeg putopisa.”Valjda je to ona…”, bodrio sam sebe…

Prethodni tekst serijala “Putopisi jednog bicikliste” možete pročitati ovde.


Marko Stamenković je niški meraklija u stalnoj borbi sa životnim vetrenjačama. Nesuđeni srpski oficir. Buntovnik sopstvenih misli koji živi u stalnom intrapersonalnom svetu. Ponekad lenj, ali poštuje rad i kantovski voli. U potrazi za bogatstvom reči pronašao novinara u sebi. Životni moto: Što te ne slomi, to te ojača…