Putopisi jednog bicikliste: Pećka patrijaršija

Putopisi jednog bicikliste: Pećka patrijaršija

Prokletije su mi dale snagu koja mi je bila preko potrebna za nastavak puta. Ustao sam rano posle odmora u šatoru. Umio se hladnom vodom sa obližnjeg potoka i pogledao ka nebu. Bilo je tmurno, kiša se spremala. Navukao sam kabanicu i krenuo putem Peći.

Kako sam se spuštao niz padinu rominjanje je preraslo u pljusak. Kapljice koje su padale na zagrejan popodnevni asfalt počele su da isparavaju, čineći vazduh oporim za disanje, što je dodatno otežavalo moje kretanje. Naišao je kišni oblak, brzo će proći nevreme, pomislih u sebi. Prve munje, a potom i jaki gromovi ubrzo su promenili moje mišljenje. Vožnja biciklom postala je nemoguća i bio mi je potreban zaklon. Posle nekoliko metara svoje utočište sam našao ispod jedne strehe, stare autobuske stanice. U dokolici postajući i sam skeptik da će nevreme ubrzo proći u uglu kaljave stanice od tvrdog pleksiglasa uvideh tablu na kojoj je pisalo da se crkve Pećke patrijaršije nalaze na nekih tri kilometara od ovog mesta. Skupio sam hrabrosti i volje i uz jake pucnjave gromova pošao ka manastiru.

Po dolasku, kiša je prestala da pada. Bila je to prava letnja, baš ona koja uteruje strah u kosti i gali srca prvom dugom. Svojim koloritom, čiji dijapazon boja seže u nedogled, rađala se duga na obroncima Rugovske klisure. Dodirujući visoke pirg-kule, kao i kupole Svetih Apostola, Dimitrija i Svete Bogorodice, duga je impozantno zaranjala u Pećku Bistricu darivajući tom prilikom vodi safire, rubine, amestite i smaragde. Prelep pejzaž pred mojim očima, preda mnom put popločan dobrim namerama, upravo onaj koji vodi ka manastiru, a u mom srcu sećanje na gorsku lepotu Prokletija.

SLIKA 116 Putopisi jednog bicikliste: Pećka patrijaršija

Crvena i lepa - Pećka patrijaršija

Pogled iznad visokih zidina čitavog kompleksa patrijaršije govorio mi je da će boravak ovde biti sličan kao onom u Visokim Dečanima. Popločana kamenom, gordim kao onim prizrenskim, staza do velikih drvenih kapija oivičenih čvrstim metalom i duborezom ukrasnih ornamenata bila je bogata koracima ljudi koji su dolazili na ovo mesto. Pokisao i snužden nisam nimalo ličio na učene teologe, vrsne književnike i obdarene umetnike, ali sam cenio vrednost i značaj ove umetničke zaostavštine. Osećao sam u sebi da manastir ima potrebu da ispriča jednu novu priču, pa sam kao skitnica krupnim koracima ušao na ovo božije mesto.

SLIKA 216 Putopisi jednog bicikliste: Pećka patrijaršija

Živopisno oslikana, rubin Rugovske klisure – crkva Svetih Apostola

Kada sam ušao u manastirsko dvorište setio sam se Mihaele. Vođen nostalgijom žudeo sam da je ona sa mnom sada i ovde. Očaran duhovnom muzikom liturgije i zvukova zrikavaca ostavio sam svaku misao i prepustio se jednoj vrsti katarze. Želeo sam da mi misli budu ispunjene ljubavlju, ali ne i žudnjom. Stojeći na rubu kamena popločanog u stazi, stavljajući svoju misao u trenutak večnosti ispred mene se prikaza jedna pogrbljena prilika. Hramao je, a dobrota njegove duše se osećala u vazduhu. Bio je to zvonar crkve Svetih Apostola koji me učtivo prihvati kao gosta. “Dobrodošao u naš manastir, mladi čoveče. Ovde stoluje ljubav prema Bogu i mir koji u sebi moraš naći. Ovo je manastir Pećka patrijaršija, dozvoli da ispričam priču o ovom mestu.”

SLIKA 38 Putopisi jednog bicikliste: Pećka patrijaršija

Pećka patrijaršija pre rekonstrukcije

Šetajući kompleksom saznao sam da se zvonar zove Rastko. Lokalni monasi su mu nadenuli to ime. Našli su ga u korpi, bio je siroče. Tužna je njegova priča, ali je srca veselog te voli da sebe zove Srećko. “Hrabri Srećko”, kako je on to uvek ispravljao. Ubogi zvonar je pričao o tome da je u XII veku arhiepiskop Arsenije I, želeći da središte srpske crkve bude na manje ugroženom mestu, podigao crkvu Svetih Apostola, koja je 1250. godine i živopisana. Kao autokefalna crkva sa središtem u Peći postala je 1346. godine. Šireći svoje granice Car Stefan Dušan je podigao ugled ovom manastiru. Pećke crkve uzdiže na rang patrijaršije, a srpskog arhiepiskopa Joanikija II proglašava za prvog pećkog patrijarha. Obilazeći sa Rastkom manastirski kompleks video sam po freskoslikarstvu da crkve obiluju pravim kulturnim bogatstvom. Proglašen od strane UNESKO-a 2006. godine za kulturno dobro, ovaj manastir pripada porodici svetske kulturne baštine.

SLIKA 46 Putopisi jednog bicikliste: Pećka patrijaršija

Ušuškana u prirodni ambijent, bogatstvo krije u svojim kupolama...

Dan je prerastao u sumrak. Bilo mi je potrebno prenoćište, a Rastko je uz proju i čašu vina predložio svoje gostoprimstvo. Nastavljajući svoju priču Rastko je primetio da sam na trenutak odlutao gledajući bitku varnica vatre iz kamina. Iskre su govorile njeno ime, ali katarza je učinila svoje. Opet sam bio skoncentrisan na fabulu Rastkove priče. Posle turskog osvajanja, Pećka patrijaršija potpada pod vlast Ohridske arhiepiskopije kao i mnoge crkvene teritorije. Teška iskušenja u svojoj istoriji patrijaršija je doživela i u vreme Austro-turskog rata, kada je pećka riznica bila skrivena u jednom kubetu manastira Gračanice, kada su je 1688. godine našli Turci.

Posle Prvog svetskog rata u Pećkoj patrijaršiji je ustoličen i prvi patrijarh obnovljene Patrijaršije, Dimitrije, i to 1924. godine. Od tog perioda se svi srpski patrijarsi ustoličuju u ovom manastiru.

SLIKA 52 Putopisi jednog bicikliste: Pećka patrijaršija

Inspirativna lepota manastira i prirode, Pećka patrijaršija i Prokletije

Završavajući priču i nemajući više šta da kaže, Rastko napravi kratku pauzu posle koje postavi pitanje želeći da sam da odgovor: “Znaš li, druže moj, zašto volim da me nazivaju Srećkom?” Već sam slutio odgovor, ali sam postavio očekivano pitanje: “Zašto?” Rastko uzdahnu, kao da mu je zastala knedla u grlu i nastavi svoju priču: “Imao sam tu nesreću da je čitav moj život prožet tugom, ali ovo mesto mi daje snage za srećnim životom punim ljubavi. Pre nekoliko godina, zvonik crkve Svete Bogorodice je pao na mene. Moje stanje je bilo kritično, ali snažnom voljom sam preživeo i evo mene danas i dalje ovde. Hrabro sam ukoračao u nov život, hrabro stojim na svetom tlu koje mi svakim danom daruje sreću i hrabro ću nastaviti služiti drugima i Patrijaršiji pećkoj. Utonimo u san dobri putniče, ovde ćeš se barem naspavati.”

Posle iscrpnog razgovora umor je polako obarao moje telo. Legao sam na slamu koja je od obližnje vatre poprimala prijatnu toplinu. Kiša je opet počela da pada, a uz zvukove ponoćne liturgije i pucketanje vatre postao sam bogatiji za još jednu priču. Tačnije dve. Priča o lepoti manastira i okolne prirode i priča o hrabrosti i požrtvovanosti, pobede i ljubavi upriličile su moj boravak u Pećkoj patrijaršiji. Sutra me čeka dug put…

Izvori fotografija: kosovo.net, markovigor.com, srpskikod.org, sr.wikipedia.org, skyscrapercity.com, krstarica.com

Prethodni tekst serijala “Putopisi jednog bicikliste” možete pročitati ovde.


Marko Stamenković je niški meraklija u stalnoj borbi sa životnim vetrenjačama. Nesuđeni srpski oficir. Buntovnik sopstvenih misli koji živi u stalnom intrapersonalnom svetu. Ponekad lenj, ali poštuje rad i kantovski voli. U potrazi za bogatstvom reči pronašao novinara u sebi. Životni moto: Što te ne slomi, to te ojača…