Putopisi jednog bicikliste: Prokletije

Putopisi jednog bicikliste: Prokletije

Kada sam bio mali stvari su bile drugačije. Bezbrižno osećanje rađalo je u meni avanture u kojima sam se osećao slobodno, ali i ograničeno roditeljskim vaspitanjem. Po prirodi sam osobenjak, ali ljubav prema putovanjima u meni je budila lepu misao. Voleo sam ići van grada. Kada je bilo reči o izletu na planinu, reku ili jezero uvek sam među prvima sedao u automobil i čekao početak puta. Bila su to lepa vremena koja sam vedrim duhom sačuvao u sećanju. Drago mi je da se ta avanturistička priroda u meni zadržala. Danas sam odrastao i uglavnom putujem sam na svom biciklu. Osiguran opremom koju nosim sa sobom, bezbedno obilazim mesta, nastojeći da posetim ona o kojima sam kao mali sanjao. U tom kretanju i kruženju nailazim na ljude čija priča leži u temeljima njihove mladosti i čijim otkrićem, kako je i Meša Selimović rekao, pronalazim slobodu ma kakva ona bila. “I to neprestano kruženje, za jednom tačkom na zemlji koja određuje smisao tom kretanju, koja ga čini odlaženjem i vraćanjem, a ne lutanjem, značilo je za njega stvarnu ili zamišljenu slobodu, što je svejedno na kraju krajeva.”

Sa najlepšeg mesta u podnožju planina žudeo sam otići visoko. Ispred mene Prokletije, a iza manastir i prelepi horizonti zelenila i proplanaka, kao vodenični točkovi okretao se svet pred očima. Zadubljen u svoje misli, gazeći pedale koje su uzrokovale rotaciju točkova sličnim onima iz vodenice, jer krug je krug, odlazio sam do planinarskog udruženja. Naravno, sve je savremenim vidom komunikacija unapred dogovoreno. Jedini uslov je bio lišiti se na jedan dan svog prevoza, jer nisam mogao biciklom na 2,656 metara nadmorske visine, što je i logično. Planirao sam stići do polazne tačke do sumraka kako bih se odmorio i krenuo svež na planinarske putešestvije. Stigao sam kasno, negde oko ponoći. Sreo stražara koji mi je pokazao put do sobe. Međutim to nije bila soba, već jedna kancelarija. Upitah stražara: “Gospodine da li ovde ima ležajeva?” Umorni starac se na to nasmeja i otresito odgovori: “Nije ti ovo hotel, momče, na ti vreća za spavanje i budi spreman ujutru!” Pomirih se sa komforom, otvorih vreću i utonuh u san. Jutarnje sunce je puštalo prve zrake kroz prašnjavo prozorje. Prašina se podizala sa zastarelog inventara i u zagušljivoj prostoriji na vrata uđe vođa puta, koja svojim toplim glasom poželi dobro jutro i prijatan dan. Krmeljivim pogledom uvideh senu koja posle nekoliko trenutaka preraste u lepu žensku priliku sa crnom kosom, zavodljivim očima i punim crvenim usnama kako objašnjava pravila ponašanja. Nisam slušao njeno izlaganje o bezbednosti već sam je posmatrao kako usnama gradi jedan novi svet, kule i gradove, zvezde i sazvežđa i nakon svega toga čuh njeno ime. Mihaela. Pomislih u sebi, biće ovo jedno lepo putovanje…

SLIKA 19 Putopisi jednog bicikliste: Prokletije

Put koji vodi u raj - Prokletije

Objašnjavajući da je za put prema bilo kojoj planini uvek potrebno troje planinara, kao i anegdotama sa raznih avantura, Mihaela je stojički podnosila uspon. Išli smo ukorak s njom do određene tačke, dok neki od nas nisu počeli da posustaju shvativši da ovo neće biti obična šetnja šumskim proplancima. Ja sam, naravno ojačan vožnjama po Srbiji, uspevao da pratim ritam koji je ova dama pravila. U glavi su mi se rojile misli o tome kako da joj se obratim. “Gospođice ili gospođo?”, obraćao sam se sebi shvativši da su moje misli postale čujne okolini. “Gospođica”, uz blagi smešak odgovori mi Mihaela. I tako, uspostavivši komunikaciju sa dotičnom osobom krenuo sam izokola. Hteo sam čuti priču o Prokletijama i vrhu Đeravica prema kojem smo se uputili.

SLIKA 28 Putopisi jednog bicikliste: Prokletije

Bistra, čista i sjajna – lednička jezera Prokletija

Prema njenim rečima, vrh Đeravica je drugi po veličini na dinarskom masivu Prokletija koji se nalazi na tromeđi Srbije, Crne Gore i Albanije. Kao najviši vrh Srbije i bivše Jugoslavije, Đeravica obiluje prirodnom lepotom četinarskog i listopadnog rastinja. Zbog predrasuda i loše percepcije o nepoznatom i divljem predelu, Prokletije su od okolnih meštana dobile naziv “proklete planine”. Nalazeći se na severozapadu Kosova i Metohije, na nadmorskoj visini od 2,656 metara, ovaj planinski div ukrašavaju mnoga lednička jezera od kojih Đeravičko jezero ima poseban značaj, jer predstavlja izvor reke Ribnik. Hodajući po rastresitoj površini punoj krečnjaka, dolomita, peščara i konglomerata (geoloških supstrata), priča o Prokletijama postaje potkrepljena i lepotom našeg vodiča koja na zavodljiv način prezentuje floru ovog nacionalnog parka. Penjući se kroz šumarke kestena, oro-mediteranskih borova i alpskih i subalpskih livada na krečnjaku, osećam snagu nadmorske visine ove planine koja bi trebalo da predstavlja oazu mira i spokoja.

SLIKA 34 Putopisi jednog bicikliste: Prokletije

Vodopad reke Ribnik

Za nepunih sedam sati, koliko je trajalo naše putovanje kroz meni nepoznate predele, video sam i mnoge endemične vrste koje postoje ovde. Molika, munika,forzicija, vulfenija i runolist samo su neke od 1,611 biljnih vrsta koje žive na metohijskom delu Prokletija. Po raznovrsnosti pernate i dlakave divljači Prokletije spadaju među najbogatije planinske masive u Evropi. Uživajući u lepom pogledu imao sam utisak da sam na vrhu sveta. A kako i ne bih kada je uz mene išla šarmantna dama koja je u kratkim crtama opisivala lepote ovih predela. Hodajući usponom, zamišljen mislima o detinjstvu i avanturama koje sam bezbrižno provodio, preda mnom se ukaza vrh. “Uskoro pa smo stigli, izdržite još malo!” Izričita je bila Mihaela, tako lepa i gorda, a sveža uprkos naporu. Ne zna se ko je bio lepši. Vrh Đeravica koji je predstavljao put u raj ili ona, koja je predstavljala raj na zemlji. “Dolazimo!”, uzvikosmo već iznemogli i neiskusni u ovakvim poduhvatima. Posle sedam sati puta, stigli smo na vrh. Ispod mene su bili oblaci, iznad plavetnilo neba, a pored mene oličenje lepote. “Boginja Afrodita, to ste vi.”, drsko izustih, ali po njenim očima primetih da joj imponuje.

SLIKA 43 Putopisi jednog bicikliste: Prokletije

Kao na vrhu sveta. Pogled sa vrha na lednička jezera

Ostali smo neko vreme, odmarajući se i uživajuću u lepoti popodnevnog sunca. Ja sam pričao sa Mihaelom i u kratkim detaljima njene biografije upoznao univerzum njene duše. Hteo sam da je poljubim i time ulepšam ovu idilu, međutim pristojnost mi je nalagala da ne preterujem i da će do toga doći ako ljubav Prokletija zadržim u mislima. Bilo je predivno, uz blagi sumrak krenusmo u podnožje. Poslednji pogled sa vrha prouzrokovao je lepu misao u meni, a kako lepa misao stvara lepu reč, tako su i dela koje sam činio u povratku bila lepa. Brao sam runoliste i drugo poljsko cveće, čekao trenutak rastanka kada ću miris pokloniti lepoti. U povratku smo vodili neiscrpne razgovore, šalili se i radovali lepoti koju ova priroda pruža. Krepili se vodom sa potoka i rečica, prolazili brzake i viđali ptice koje su čarolijom slobodnog leta pružale simboličnu razglednicu Prokletija. Simbole smo pronalazili u mnogim značenjima, a ja sam simbol lepote nacionalnog parka pronašao u njoj.

Po dolasku do “prašnjave kancelarije” gde sam je prvi put ugledao prestala je jedna lepa priča o Prokletijama, ali i o lepoti žene i svemu dobrom što jedan čovek može da pruži sebi i drugima. Ostala je reč pozdrava, jer sam morao da krenem dalje. Neostvareni snovi iz detinjstva su pozivali moj alter ego, a lutajuća priroda nije mogla da čeka. Popeo sam se na svoj bicikl i trenutak pre mog polaska okrenuh se ka Mihaeli, izvadih buket cveća koji sam za nju ubrao i sa cvećem poklonih ljubav koju sam osećao prema njoj. “Nemam čime da uzvratim, dobri moj putniče.” Odgovorila je i dodala: “Osim jedne stvari… poljupca.” Prišla je polako, poljubila najnežnije i rekla zbogom. “Pozvaćeš ti mene, srećan put.” Okrenuo sam  bicikl i krenuo u nepoznato, posle nekoliko metara ugledao još jednom Prokletije i u svom rancu pronašao papir sa brojem telefona i kratkom posvetom: “Bilo je inspirativno sa tobom osetiti lepotu Prokletija. Tvoja Mihaela.”

Izvori fotografija: habiprot.org.rs, climbingtribe.team-talk.net, en.wikipedia.org, klix.ba   

Prethodni tekst serijala “Putopisi jednog bicikliste” možete pročitati ovde.


Marko Stamenković je niški meraklija u stalnoj borbi sa životnim vetrenjačama. Nesuđeni srpski oficir. Buntovnik sopstvenih misli koji živi u stalnom intrapersonalnom svetu. Ponekad lenj, ali poštuje rad i kantovski voli. U potrazi za bogatstvom reči pronašao novinara u sebi. Životni moto: Što te ne slomi, to te ojača…