Putopisi jednog bicikliste: Vranje

Putopisi jednog bicikliste: Vranje

“Vranje, mala, nekada pogranična srbijanska varoš, bila je do Stankovićevog vremena, jedva poznata i po svom imenu, a savršeno nepoznata po svom ljudstvu. Otkrivši Vranje, Stanković je odista otkrio jedan naš potpuno nov moralni kontinent.”

Kako je Jovan Dučić zapazio, Vranje je samo po sebi otkrilo jedan novi svet. Za razliku od kontinenta, koji predstavlja znatno manji geografski pojam, “Žuti cvet” je pričama u Borinim “Starim danima” glorifikovan do te mere da je jedna, nekada gradska kasaba postala svet i to upravo ovaj naš, srbijanski, izvorni i duhovni. Kao i kod Andrića, a ne plašeći se puta, prepustio sam se jednoj novoj avanturi, jer je život bilo potrebno živeti, a ne bojati ga se. U Borinim pričama sam shvatio da zidanje rečenica bogatih rečima, floskulama, arhaizmima, klišeima, zapetama, znacima uzvika i pitanja, nije predstavljalo samo jedinstven konformistički sklop reči precizno poređanih u rečenici, već jednu snažnu i emocionalnu suprotnost mediokritetu.

Njegova dela su umela najbolje da opišu lepotu jednog gradskog ambijenta, upravo onog u čijim su pričama meštani ljubomorno čuvali mali, ali jedinstveni svet. Putem nadahnutih priča o starom Vranju, ovaj velikan srpske književnosti je svom narodu ostavio dokument jednog autohtonog života jugoistočne Srbije čiji kulturni etimon, nažalost, jenjava. Želeći da osetim živost, toplinu, srdačnost, da osetim dušu ovog grada, baš onakvu kao u Borinim romanima, pripovetkama i dramama, uputio sam se u novo putašestvije, i naravno, da pozorište koje nosi ime jednog velikana uzdignem na puteve stare slave i da čuvarima kulture podarim neke nove daske koje život znače.

SLIKA 111 Putopisi jednog bicikliste: Vranje

Panorama Vranja

Pčinjski okrug je u svom skutu ukutkano čuvao jedan mali grad. Međutim, nije to bio mali grad. Danas, Vranje predstavlja raskrsnicu puteva. Ko god se uputi za Makedoniju, Grčku ili neka daleka mora čije lađe žele da zabace sidra, ne mogu otići, a da ne prođu kroz Vranje i probaju samsu, uživaju u vranjanskom čočeku i zaljube se u neku lepu Vranjanku. “Moraš probati praznu pitu prelivenu kiselim mlekom, a ako joj dodaš i belog luka, dobijaš izvrsnu kombinaciju, jer u Vranje nema laganje!”, dobaci nepoznati poslastičar. “Došao sam da pomognem obnovi pozorišta, od prijatelja sam čuo da je izgorelo u požaru i da su uplaćena neka novčana sredstva, tako da je omogućena obnova, da li možete da mi pomognete da ga pronađem?”, dovikivao sam naslonjen na svoj prevoz.

Poslastičar je obrisao ruke o neku poderanu krpu i izleteo iz svoje poslastičare. Bio je to čovek sa velikim obrvama i velikom bradom, ulepljenom od šlaga. “Aj, sad ću ti pokažem na brzak, će mi izgori torta.”, užurbano je pričao želeći da pomogne. “Vi’š onu tamo crkvu? E, to ti je crkva Svetog Nikole, ideš pravo, skreneš kroz ono sokače i će pitaš nekog tamo, aj’ sad, izvini me, moram poslom, a ček’, koji si ti? Investitor?”, upita znatiželjno bez obzira na posledice svoje poslastice. “Ja sam obični biciklista, želim samo da očuvam čudesna mesta Srbije od nas samih, od zaborava, aj u zdravlje, hvala na pomoći.”, odgovorih, na šta se domaćin nasmeja uz floskulu: “A tako li? Aj, pa da si živ i zdrav!”

SLIKA 211 Putopisi jednog bicikliste: Vranje

Borisav Stanković

U potrazi za pozorištem video sam i mnoge spomenike. Posetio sam crkvu Svetog Nikole. Na putu do Vranja sam video i Markovo Kale i Beli most. Ovaj čudesni most krije priču o nesrećnoj ljubavi Turkinje Ajše i Srbina Stojana. Ajšina majka je, prema legendi, podigla ovaj most kao vezu i simbol jedinstva, jer ipak smo svi ljudi. Konzervativna sredina je osporavala tu vezu, te je tako nastao ovaj most koji danas spaja meštane sa obe strane rečice. Meni je barem pomogao da zvukom žubora vode opet osetim Bistricu i grad Prizren.

SLIKA 35 Putopisi jednog bicikliste: Vranje

Beli most

Bila je velika buka, renovirala se neka ulica, ali je Vranje po svojoj prirodi bio miran i lep grad. Imao sam slobodnih nekih sat vremena, pre nego što se sastanem sa svojim prijateljima Sašom i Brankom. Bili su to dva strastvena i odlična glumca. Zgarište je za njih značilo propast na poslu i karijeri, i očajno su tražili pomoć. Naravno, izašao sam im u susret, jer su uvek bili tu kada je meni bila potrebna pomoć. Par puta sam prisustvovao njihovim nastupima, bila je to prava glumačka elita.

Slobodno vreme sam iskoristio i obišao Pašin konak – simbol Vranja, ali i staru kuću Bore Stankovića. Vranje je imalo šta da pokaže svojim turistima. Imalo je dušu.

SLIKA 43 Putopisi jednog bicikliste: Vranje

Enterijer Pašinog konaka

“Gde si, svetski putniče!”, uzvikoše Saša i Branko istovremeno, srećni što me vide. “Drago nam je što si opet pored nas, da zajedno podelimo muku i bol.” I tako, u priči i pričanju, otkrismo tajne naših života i vremena koje smo proveli, tražeći svako svoj mir. Bili su prašnjavi obojica. Uveliko već rade. Čekali su vojni kamion u koji su utovarali šut. Nisam bio lenj, presvukao sam se i pridružio ekipi. Rad je oplemenjivao čoveka, radeći prisećali smo se starih dana gde smo kao klinci bezbrižno delili ovaj naš svet. Sudbina nas je odvukla različitim putevima, ali smo, ipak, ostali prijatelji. Svako od njih je imao neku ljubav, maštu, a svako je od nas imao cilj. Stvoriti jedno bolje društvo i svojim primerima pokazati da se može drugačije. Verovatno bi se Bora Stanković složio sa mnom, jer svakako bole rane zavičaja mog.

Bežeći od nečiste krvi, a tražeći istinu i, pre svega pravdu, bolela nas je krivica naših predaka, jer je ova naša Srbija postajala siva i tmurna, ali sunce je ipak uspevalo da probije svoje zrake. Ti zraci sunca su upravo bili ovi ljudi, nalik Saši i Branku. Oni su davali živote za očuvanje kulture i nacionalnog identiteta. “Vraćajmo ljude u pozorišta!” Jako su uzvikivali tražeći volontere za rekonstrukciju. Pozorište je duhovno uzdizalo naše predake, a tako se rađala i kultura kao sveduhovni produkt jednog čoveka. Ja sam ih nazivao čuvarima kulture, jer su oni, zapravo, to i bili.

Noć je polako tinjala žutim mesecom koji se lagano nadvijao nad ovim gradom. Pričali smo do kasno u noć, a san je već počeo da plete svoje klupko. U Vranju stvarno nema laganja, mesto je predivno, iako se nalazimo među zgarištem jednog pozorišta. Ostaću nekoliko dana ovde, moram završiti započeti posao. “Grad je divan, ljudi su srdačni, probaću i tu samsu, sigurno je ukusna, a parola “Vratimo ljude u pozorišta!” će uz moju pomoć sigurno zaživeti. Pomoći ću vam, drugari stari. Vranje to zaslužuje, ali najviše zaslužujete vi. Zasucimo rukave i pronađimo ljude dobre volje. Ostvarimo naš cilj!”, rukovasmo se i obećasmo jedni drugima da ćemo volonterskim doprinosom stvoriti jedno bolje društvo. Vranje računa na nas.

Izvori fotografija: tt-group.net, bauk-online.net, wikipedia.org

Prethodni tekst serijala “Putopisi jednog bicikliste” možete pročitati ovde.


Marko Stamenković je niški meraklija u stalnoj borbi sa životnim vetrenjačama. Nesuđeni srpski oficir. Buntovnik sopstvenih misli koji živi u stalnom intrapersonalnom svetu. Ponekad lenj, ali poštuje rad i kantovski voli. U potrazi za bogatstvom reči pronašao novinara u sebi. Životni moto: Što te ne slomi, to te ojača…