Putujmo domaće

Putujmo domaće

Leto je vreme da nemilosrdno razbijemo kasicu prasicu i da njeno skičanje ućutkamo rečima: radio sam kao konj, odmaraću se kao car. Nažalost, u većini slučajeva to podrazumeva velike planove i ne baš toliko srećna rešenja. Često se do obećane zemlje danima putuje autobusom koji je po atmosferi konkurencija filmu “Ko to tamo peva”, a od zagarantovanog uživanja ostane 1 km peska i doručak posle kog bi i Tweety tražio repete.

Možda nemam rešenje za sve vaše turističke probleme, ali lista negativnih stvari bi se mogla srezati kada bismo pogledali sopstveno dvorište. Predlažem da se bacimo na istraživanje zemlje zvane Srbija i da na trenutak pomislimo kako bi izgledao odmor na maternjem jeziku.

Zaboravili biste na 5 kofera i poneli samo jedan. Sa osmehom na licu biste izdržali dan na poslu, znajući da ne morate da se ulizujete šefu za odmor. Iskoristili biste vikend. Posle kratkog odmora ne biste morati da živite na salami narednih mesec dana. Pozvali biste osobu koja zna da uživa i krenuli u avanturu zvanu Banja Koviljača.

Naravno, pred sam polazak biste se zakleli nad Biblijom da ste se odrekli pogane misli kako u banje idu samo fosili. (Sama pomisao bi autoru bila lična uvreda)

Do destinacije biste stigli za manje od 2h (uz ludu vožnju i izbegavanje plavih košulja biste uštedeli još nekih 20 minuta, ali kako krivine na nekim mestima nadmašuju tobogan, držite se ograničenja) prateći autoput na deonici Beograd-Ruma, a zatim regionalni put Ruma-Šabac-Loznica-Banja Koviljača.

Ukoliko nemate neke rođake u blizini, mogli biste se častiti smeštajem

- U nekom od obližnjih hotela

- U ukusno uređenoj sobi ili apartmanu u okviru tri ponuđena objekta Specijalne bolnice za rehabilitaciju Banja Koviljača: Vila Dalmacija, Vila Hercegovina i novi objekat.

Bez straha da ćete me sresti na ulici i preseći pogledom kao lokalnog političara, smela bih da garantujem za drugu opciju.

Slika16 Putujmo domaće

Apartmani su opremljeni nameštajem prosečnog kvaliteta, ali sve je novo, funkcionalno i čisto, naročito kupatilo. Možda vam ove stvari izledaju kao nešto što se podrazumeva, ali kada u jednom in hotelu u prestonic za tri puta veću cenu dobijete sto ispečatiran cigaretom (uz to je soba nepušačka), kadu u koju ne može da stane ni čivava, zapušen lavabo, krpu u hodniku kao deo dekoracije i parking koji se dodatno naplaćuje, malo drugačije gledate na ono što je obavezno. Džaba mozaici, 15 lampi i prekidači koji vam daju osećaj da ste kralj Elektrodistribucije, ako su prozori tamnički, a kroz njih možete jedino da se divite autoputu.

Kada ste se fino smestili sa svojim saputnikom, možete da obiđete banjski park i usput se zanimate gledajući slike izložene na zidovima, a koje nastaju u februaru – mesecu izabranom za delanje likovne kolonije i to u prisustvu posetilaca.

Da biste dan započeli dobrom kafom, dovoljno je da napravite stotinak koraka i sednete na izdignutu terasu. Ujedno ćete uživati u zelenilu planine Gučevo, čistom vazduhu i pogledu na fontanu u centralnom delu parka.

Međutim, da je ova priča kolač, rekla bih da vas tek čeka trešnjica. Za ostvarivanje početne ideje ove banje i poistovećivanje sa vladarima, najbolje je da sledite primer jednog od njih i zakoračite u sumporno kupatilo Petra I Karađorđevića, koji ga je podigao još 1908. godine.

Slika23 Putujmo domaće

Zahvaljujući očuvanju spoljnje arhitetkture i originalnog izgleda zgrade, imaćete osećaj da ste se vratili vek unazad, ali korak po ulasku shvatićete da se nalazite u savremenom wellness centru koji  ispunjava sve uslove modernog turizma.

Povratku u prošlost može još doprineti slab miris sumpora koji će vam nagovestiti zašto su nekada ovo mesto zvali Smrdan bara, ali će vam raspoloženje popraviti pogled na zatvoreni bazen, delom osmišljen kao đakuzi, okružen kafe barom i ležaljkama i ukrašen piramidalnim staklenim krovom. Danju ćete, usled obilja svetlosti, poverovati da ste na otvorenom, a noćno kupanje uz prigušeno svetlo i zvezde dovući će romantiku čak i ako je niste zvali. Od 20 h poseta je slabija, pa valja iskoristiti tu spontanu prednost.

Slika32 Putujmo domaće

Iz pomenutog razloga se ne preporučuju drugarski i poludrugarski parovi, tj. ako tako nešto i odlučite, radite to na sopstvenu odgovornost.

Ako se, pak, jasno odlučite na iskazivanje emocija, ne morate da pišete loše ljubavne pesme, dovoljno je da izaberete termomineralnu, bisernu ili eterično-aromatičnu kupku u intimnoj atmosferi kraljevske kade.

Slika43 Putujmo domaće

Kako su sadržaji raznovrsni, a njihovo trajanje je oko pola sata, posebno su zanimljivi mini paketi posle kojih se osećate kao upravo rođeni feniks.

Kraljevski san ubraja saunu (30 minuta), relaksacionu masažu od 50 minuta i boravak u kraljevskoj kadi (20 minuta), kao i osveženje u vidu vitaminske salate, a redosled možete menjati po volji.

Slika53 Putujmo domaće

Sve masaže obavlja stručno osoblje, i bilo da se odlučite za prijatnu relaksacionu, antistres u toku koje ćete biti pošteno istegnuti (u slučaju devojaka i počupani, što je vrlo zanimljivo, jer je teško poverovati da čupanje kose može da prija), ili ste avanturističkog duha i probali biste šiacu ili smilje sa dva terapeuta, bićete zadovoljni uslugom. Ni vaše oči neće patiti, jer se svi tretmani odvijaju u zasebnim sobama u kojima dominiraju topli tonovi, a i čulo mirisa će uz mirisno bilje zaboraviti sav teror iz gradskog prevoza.

Ako ste spremni da Srbiji date šansu, više informacija možete dobiti ovde.


Vesna Marić ima pregršt razloga da veruje da je u prošlom životu bila mačka: kotrljavo R, dečiju radoznalost, sindrom “noćno ludilo”, sposobnost da se uvek dočeka na noge, obaveznu dnevnu dremku, pa čak i kandže. Zato se uvek nasmeje kada je neko nazove kučkom. I, kao što je rekla Colette: “Ne postoje obične mačke”.