Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Zašto je odluka da životu uvek kažeš “Da” najbolja odluka koju možeš da doneseš? (BLOG)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Radionica kreativnog pisanja: Otkrijte svoj dar (5. deo)

Radionica kreativnog pisanja: Otkrijte svoj dar (5. deo)

U prošlom broju, Doroteja nam je otkrila nešto više o podvojenoj prirodi pisaca. Pružila nam je uvid u to zašto su pisci nežne biljke i podarila prve praktične savete o tome kako da negujemo pisca u sebi. Otkriva nam kako da se suprotstavimo starim navikama i dođemo u pravo stanje uma koje će nas “otključati”.

Međuigra: O prihvatanju saveta

Sa najboljom voljom krećemo da stvaramo novu naviku ili iskorenjujemo staru. Uglavnom smo osuđeni na neuspeh, sustiže nas efekat jo-jo, vraćamo se u staru kolotečinu. Kako protiv ovoga?

Uštedite energiju

Jedna od glavnih prednosti samoposmatranja jeste u tome što ćemo vrlo brzo uočiti da trošimo previše energije. Sitne radnje koje obavljamo sa previše neurotičnosti, dajući im preveliki značaj. Kao kad podignete predmet koji je samo izgledao kao da je veoma težak ili kad gurnete vrata prejako, pa uletite u sobu. Počnite da uočavate prilike u kojima možete da se povučete, te zaustavite oticanje viška energije.

Mašta u odnosu na volju prilikom menjanja navika

Doroteja nas savetuje da prilikom pokušaja da promenimo ponašanje ili navike, prestanemo da se služimo “teškom artiljerijom”. Snaga volje i upornost su osobine koje se teško stiču, a lako troše. Uvek je bolje da uključimo maštu. Kroz igru se najviše upija. Čeoni napad na poteškoću često nas ostavi bez mogućnosti da se prilagodimo. Čini nam se da nas nevolje slome i onda odustanemo, iako za to nema razloga. Mašta je kao tiha voda koja breg roni.

Ukloniti stare navike

Stare navike su snažne i ljubomorne. Kao demoni, nanjuše da im se sprema čistka, uzvraćaju udarac tanano i ubedljivo. Osvetoljubive su i šapću vam kako ovaj metod nije za vas, kako su one dobre, ali nisu imale priliku da se istaknu. Lagaće vas i izmoriti vas. Istrošiće vam svu dobru volju i pre nego što zaista vidite da li su Dorotejini saveti zaista blagotvorni za vas kao pisca. Zato nam predlaže jednu vežbu, opit.

Demonstracija

Nacrtajte krug na listu papira i ucrtajte krst u sredini. Napravite klatno od konca i težeg prstena, ključa ili tome sličnog. Postavite klatno u središte kruga, 2-3 cm iznad papira. Klatno će se prirodno zanjihati i opisivaće krugove, isprva male, a potom sve veće. Počnite da mislite o suprotnom pravcu i pratite očima klatno. Uskoro će početi da se okreće onako kako ste zamislili. Snagom misli gurnite klatno na isti način uz uspravnu liniju, a potom pređite na vodoravnu. U svakom slučaju, klatno za časak zastane, a onda počne da se kreće u pravcu koji ste zamislili. Nema u ovom opitu nikakve tajne. Neće vam pomoći surova volja koja vas iscrpljuje, već tiha moć mašte koja pokreće svaki mišić i nerv da bi klatno promenilo pravac. Na isti način stare navike ne mogu da se istrebe čekićem volje, već jedino uključivanjem celog bića, a za to će vam biti potrebna mašta.

Ispravno stanje uma

Kad vam Doroteja predloži vežbu, očekuje da joj pristupite opušteni, sa prijatnim stanjem uma, okrenuti u pravcu u kome želite da idete. Zamislite sebe kako obavljate vežbu. Uradite je. Setite se da se bavite iskorenjivanjem loših navika koje vas sprečavaju da pišete i živite punije i efikasnije. Ne mislite o uspehu i neuspehu. U ovom trenutku niste sposobni da procenjujete svoje mogućnosti, svoje izglede. Tek kad odmaknete videćete da su “neprohodne” prepreke iza vas. Obavite s vremena na vreme “sistematski pregled”, samoposmatrajte se i uočite koje stare navike su još tu. Možda ste stekli neke nove loše navike. U svakom slučaju, cilj je da radite na sebi bez obeshrabrivanja ili, sa druge strane, razmetanja.


Ranko Trifković nije bio siguran da li je bata ili seka. Zato se pridružio putujućem pozorištu, te je igrao i pevao širom Evrope. Kad je skapirao da je bata posadio je hektar i odao se poljskim radovima. Možete ga zateći na blogu Igrorama.

Editors choice