Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

U susret avanturi: Zašto je život punim plućima sinonim za sreću? (BLOG)

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

Rado: Najtanji keramički sat sa otvorenim brojčanikom

Rado: Najtanji keramički sat sa otvorenim brojčanikom

Nakon što je prošle godine fascinirao sve ljubitelje satova najtanjim keramičkim ručnim satom ikada proizvedenim, švajcarski proizvođač luksuznih satova Rado ove godine otišao je korak dalje. Za 2012. godinu priredio je pravu poslasticu za sve dame.

Novi “True Thinline Skeleton” ručni sat, kao što mu i samo ime kaže, ima skeletonizovan brojčanik kroz koji možete videti unutrašnju lepotu njegovog izuzetno preciznog mehanizma.

rado true thinline automatic skeleton watch Rado: Najtanji keramički sat sa otvorenim brojčanikom

Kućište napravljeno od najkvalitetnije bele keramike

Najnovije remek-delo švajcarskog časovničara ima kućište koje je tanko svega 7.8 mm. Kućište napravljeno od najkvalitetnije bele keramike ima dijametar od 40 mm i zaštićeno je sa obe strane safirnim staklima koja poseduju antirefleks premaz. Ovaj premaz omogućava najbolju moguću čitljivost vremena u gotovo svim vremenskim uslovima, dok safirna stakla štite ovaj elegantni sat od ogrebotina i sličnih oštećenja.

Unutar kućišta sata nalazi se ETA kalibar 2892-S2, automatski satni mehanizam koji čini srce ovog ženskog sata. Mehanizam sa 21 rubinom ima rezervu snage od približno 42 sata kada je potpuno napunjen i, kao što sam već pomenuo, moguće je diviti se njegovoj lepoti kroz otvoren brojčanik. Posebno upadljiv i po mom mišljenju jedan od zanimljivijih detalja predstavljaju i sat i minut kazaljke koje su obojene u jarko plavu boju koja se odlično uklapa sa brojčanikom koji prati belu notu celog sata.

Sivi satni markeri napravljeni su od nerđajućeg čelika, dok je zadnji deo kućišta izrađen od titanijuma. Ako ovome dodamo i to da je kućište zakačeno za belu gumenu traku, dolazimo do toga da je Rado u kreiranju ovog modela rešio da upotrebi gotovo sve moguće materijale koji se koriste u industriji časovničarstva.

rado true thinline automatic skeleton watch 1 Rado: Najtanji keramički sat sa otvorenim brojčanikom

Gumena narukvica koja se zakopčava keramičkom kopčom omogućava maksimalnu fleksibilnost i lakoću pokreta zgloba

Iako još uvek nema zvanične informacije o ceni ovog jedinstvenog sata, prema nekim mojim izvorima (koji su do sada bili veoma pouzdani) ne bi trebalo da bude preterano visoka.

Kompanija Rado je osnovana 1957. godine. Iako nije toliko star proizvođač satova, uspeo je da obezbedi specijalno mesto na ovom veoma zahtevnom tržištu, pre svega zahvaljujući jedinstvenom dizajnu svojih proizvoda i primenom najviših švajcarskih standarda. Takođe, među prvima je eksperimentisao sa materijalima koji pre toga nisu bili viđeni u industriji časovničarstva, poput keramike i dijamanata. Danas gotovo svi proizvođači satova koriste keramiku, npr. Tissot, Certina i Fossil, i to pre svega za ženske modele.

Prošle godina, ova časovničarska kuća je dobila nagradu Good Design Award za najtanji keramički sat na svetu “True Thinline” čije je kućište bilo tanko svega 5 mm, a mehanizam debljine kreditne kartice ili da budem precizniji svega 1 mm. Ova prestižna nagrada dodeljuje se za izvanredna dostignuća u dizajnu, tako da ne sumnjam da će i ovogodišnji Rado sat dobiti neko slično priznanje.

Više informacija o ovom satu možete naći ovde.


Bojan Pavlović je diplomirani politikolog i nediplomirani doktor za satove koji redovno piše za watch magazine. Pored satova voli i filmove (evropske i alternativne), sport (fudbal i tenis) i još mnogo toga. Iako nije rob brendova, omiljeni parfem mu je Armani Code. Iako najveći deo dana provodi ispred kompjutera, obožava prirodu. Životni san mu je da emigrira u toplije krajeve.

Editors choice