5 najčešćih mitova o kosi koje treba odmah da zaboraviš

Nedeljni horoskop: 17.mart – 23.mart

Wannabe editorijal: NEON FEVER

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Vernost se ne podrazumeva

Vernost se ne podrazumeva

Kad već podležemo ispiranju mozga romantičnim komedijama i nalazimo nauk u holivudskoj produkciji, mogli bismo da naučimo i ono što je njima kao dobar dan. Kod njih se ne podrazumeva monogamnost, dok se u nekoj naprednijoj fazi veze ne dogovore da će biti ekskluzivni.

Što je vrlo civilizovano. Na balkanskoj klimi ta civilizacija baš ne niče sama, pa mora da se uzgaja pod plastenikom, odgovarajuće đubri i genetski modifikuje. Kod nas se podrazumeva da nekome pripadaš, kao što se podrazumeva i da uvek treba da budeš oprezan i da sumnjaš da će taj neko malo da se zabavlja sa strane, ako li ga samo malo rasedlaš i pustiš na ispašu.

Princip jahanja i obuzdavanja se verovatno zasniva na viševekovnom iskustvu sa muškim pojmom slobode jurcanja pašnjacima, ali od kad su i žene svesne da mogu da rade šta hoće, ako imaju hrabrosti, stvari su malo drugačije.

Njihova genetska navika posedovanja, međutim i dalje podrazumeva da ćemo mi biti verne – od početka.

vernost 2 Vernost se ne podrazumeva

Pa sad, ako u vezu ulazimo otvorenog srca i čiste savesti, sa obostranim dopadanjem i očekivanjem da ćemo jedno drugom ulepšati život, možda izgleda kao da nemamo o čemu da pričamo, po pitanju vernosti. Ali imamo. Vernost je stvar poštovanja dogovora i odluke, a ne osećanja.

Jer, osećanja se menjaju, posustaju, padaju, rasplamsavaju se, pretežu na klackalici krajnosti od obožavanja do želje za osvetom i nisu pouzdana. Ne mogu da se stave u ugovor. Međutim, možemo se obavezati da ćemo biti verni, dok smo u vezi, kako god da se osećamo. Ili, možemo da suočimo partnera sa činjenicom da ne možemo da obećamo da ćemo biti verni – ako smo uopšte i sami u stanju da se sa time suočimo.

Kakvi god da su nam monogamni kapaciteti, mudro je dogovoriti se na početku veze.

Možda neko treba da otkači nekog ko mu nije nešto bitan, ali postoji. Možda će mu biti lakše da to uradi, ako padne dogovor o ekskluzivi.

Ako niste spremni na bar nekoliko meseci vernosti, onda verovatno niste spremni ni na pravu bliskost. Jer kad se zaljubite i kad vam je stalo, ako već ne proradi ono da vas tada niko drugi ne zanima i nikoga ne primećujete, proradiće ono drugo – nećete želeti da povredite i rizikujete da izgubite onog do koga vam je stalo.

Da ne bi bilo nesporazuma oko toga kome je i do čega stalo, stvari treba definisati od početka. Ako ste u vezi, znači držite se za ruke u javnosti. Ako se držite za ruke u javnosti, znači da nemate šta da krijete. Ako nemate šta da krijete, verovatno ste verni, bar u tom trenutku.

Ali ne ne bavite se dedukcijom, ona vodi u konstrukciju, u kojoj na kraju ostanete zatvoreni sami i razočarani. Postavite pravila. Tako se opuštenije odvija igra.

Aleksina Đorđević

Editors choice