Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

U susret avanturi: Zašto je život punim plućima sinonim za sreću? (BLOG)

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

Rekli smo zbogom “Očajnim domaćicama”

Rekli smo zbogom “Očajnim domaćicama”

Ako nam je sam kraj razotkrio u potpunosti živote Linet Skavo (Lynette Scavo), Bri Van De Kamp (Bree Van de Kamp), Suzan Delfino (Susan Delfino) i Gabrijele Solis (Gabriel Solis), nije nam otkrio zašto je upravo Visterija Lejn mamac za ljude punih tajni. Jer, na samom kraju, kada junakinje konačno napuštaju domove (jer verovatno nemaju više ništa da sakriju) stupa u tu ulicu žena nasmejana, sa dubokom tajnom u sebi. Baš kao što je i učinila pokojna Meri Alis (Marry Alice) na samom početku.

Iako smo se kroz osam sezona ipak najviše smejali jedinstvenom humoru naših domaćica, u dubini, sve je to nosilo divne životne poruke i pouke.

Uz Linet Skavo, naučili smo šta je to bezuslovna ljubav, često žrtvovanje sopstvene karijere zarad uspeha dece i supruga. Sve vreme nam je pokazivala da ljubav i borba za istom nemaju granice.

Suzan Majer (Susan Mayer) nam je objasnila kako se i trapavi uspešno snalaze kroz život ukoliko tu trapavost ublaže simpatičnim humorom i beskrajnom voljom da nađu životnog saputnika.

Slika 248 Rekli smo zbogom Očajnim domaćicama

Suzan i Majk razmenjuju nežne reči

Bri Van de Kamp nas je naučila da umerena doza konzervativnosti ne može da odmogne. Veliki perfekcionista u nesavršenom svetu ipak se može snaći ukoliko veruje dovoljno u sebe. Stroga ali brižna majka, vredna supruga i žena kojoj je doslovno svaka dlaka na mestu, umela je da nas očara trezvenošću, pravednim načinom razmišljanja, izuzetnim darom za kulinarstvo, kao i svojim neobjašnjivim seksepilom.

Slika 345 Rekli smo zbogom Očajnim domaćicama

Trenutak sreće podeljen sa svojim i te kako problematičnim, ali zanimljivim sinom

Gabrijel Solis je ipak ostala naša mezimica. Dokazala je koliko struje i energije može da sadrži jedna žena. Iako je prikazana kao veliki materijalista, nikada odraslo i razmaženo dete, znamo pouzdano da se samo radilo o oklopu koji je prikrivao njenu krhkost. Ubedila nas je u svoju snalažljivost, pokazala da može uspešno odgajati decu. Tako je nekadašnja manekenka podlegla predgrađu i “mirnom” životu koji on nanosi i postala brižna majka i veliki prijatelj. Na kraju životne vrednosti su ipak nadvladale sliku koja ju je kroz čitavu seriju pratila.

Nerazdvojne prijateljice su ipak otišle svaka na svoju stranu da konačno ostvare sebe. Poslednji put su se našalile igrajući poker uz obećanje da će to nastaviti da čine.

Međutim, nepredvidivost je veliki nedostatak naših života i vrlo često nadjača naša čvrsta obećanja. Okolnosti ponekada odlažu one susrete zbog kojih smo nostalgični, a vreme pokazuje da se i daleko od bliskih osoba, uprkos tuge koju osećamo, život ipak nastavlja.

Tako su i naše domaćice zablistale tek onda kada ih je život osudio na udaljenost.

Pamtićemo nestašluke njihove dece, hirove njihovih muževa, tajanstvene susede, i njih same kao pobednice u svim životnim izazovima.

I ko od vernih pratioca može tvrditi da mu konzervativna riđokosa, hrabra plavuša, detinjasta crnka i lovac na hauzmajstore neće nedostajati!


Elena Ederlezi svakako nije ono što drugi očekuju da bude, još je manje ono što očekuje od sebe same. Student filozofije, pisac, pesnik, siroti pesnik. Velika nezadovoljština, fascinirana Romima, opsednuta modom i, kune se, da je Niče živ sigurno bi ga smotala.

Editors choice