Upotreba preparata bršljana u terapiji upale disajnih puteva praćene kašljem je poznata od davnina. Još početkom 19. veka lekar iz južne Francuske je primetio da deca koja piju mleko iz malih posudica izrađenih od delova drveta bršljana manje pate od kašlja.

Danas je sastav ekstrakta bršljana u potpunosti poznat, kao i mehanizam delovanja pojedinih sastojaka na ljudski organizam.

Naime, eskstrak lista bršljana sadrži saponine,  smešu aktivnih supstanci od kojih je najznačajniji α-hederin i hederakozid C. Saponini iz ekstrakta lista bršljana imaju naučno dokazan mehanizam delovanja na nivou respiratonog trakta i to tako što deluju na tri načina:

• razređuju gust i lepljiv sekret koji se skuplja u disajnim putevima
• šire disajne puteve
• olakšavaju iskašljavanje

Ekstrakt lista bršljana pokazao je odlične rezultate u terapiji kašlja kod dece i odraslih. Kašalj je odbrambeni mehanizam organizma i ne treba ga suzbijati. Saponini iz lista bršljana šire disajne puteve, razređuju gust i lepljiv sekret i olakšavaju iskašljavanje. Ovako trostruko dejstvo je naročito važno kod male dece i osoba koji boluju od bronhitisa ili astme, gde su disajni putevi suženi i iskašljavanje otežano.

Danas na tržištu postoji veliki broj preparata na bazi bršljana, pa prilikom odabira bi trebalo voditi računa o više stvari.  Svi biljni preparati su klasifikovani u različite kategorije, koji su su usko povezani sa klinički potvrđenom efikasnošću i bezbednošću.

U okviru proizvoda biljnog porekla postoje biljni lekovi, tradicionalni lekovi i dijetetski proizvodi.

Biljni lekovi imaju naučno potvrđenu efikasnost i bezbednost u primeni, imaju standardizovan sadržaj aktivnih supstanci, što znači da se njihovim korišćenjem uvek unosi tačno određena doza koja obezbeđuje efikasnost. Njihova delotvornost potvrđena je kliničkim studijma.

Prospan 650x260 Rešenje iz prirode za problem kašlja!

 

Editors choice