Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Zašto je odluka da životu uvek kažeš “Da” najbolja odluka koju možeš da doneseš? (BLOG)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Robin Sharma: “Kaluđer koji je prodao svoj ferari”

Robin Sharma: “Kaluđer koji je prodao svoj ferari”

Da li ste bar jednom u životu čuli za ovu knjigu? Pročitali ste je? Sigurna sam da će odgovor većine od vas na ova pitanja biti da. Verujem da je ovo knjiga koja menja svet i da je obavezna za sve one koji žele da unaprede život, ostvare lični i profesionalni uspeh i kako već i sama knjiga kaže: “Uzmu sudbinu u svoje ruke”.

Autor ovog svetskog bestselera jeste Robin Šarma (Robin Sharma). Promenio je živote ljudi širom sveta, a knjige mu se štampaju u milionima primeraka. Šarmantni Robin, kako mu i samo prezime kaže, osvojio je srca čitalaca jednostavnošću izraza, neobičnim opisima i tajanstenim zagonetkama života koje je ostavio čitaocima da dugo odgonetaju i posle prvog čitanja knjige koju je, verujte, nemoguće pročitati samo jedanput. Ovaj harizmatični Kanađanin uvodi nas u svet istine. Svet u kome sami određujemo sudbinu i u kojem ne postoje granice. Samo one, kako on to kaže: “Koje sam sebi nametneš”. Autor je osam knjiga koje su prevedene na više od pedeset jezika, a koje nisu fenomeni samo na srpskom, već i na svetskom tržištu.

410 Robin Sharma: “Kaluđer koji je prodao svoj ferari”

Snovi velikih sanjara se nikad ne ostvaruju - oni su uvek nedokučivi

“Kaluđer koji je prodao svoj ferari” priča je o vrhunskom advokatu Džulijanu Mentlu  koga je bliski susret sa smrću naterao da ostavi sva materijalna bogatstva koja je stekao na Harvardu. Ostavlja dotadašnji život, vilu, pa i – ferari po kome knjiga i nosi naslov. Odlazi da potraži unutrašnji mir među mudracima Sivane.

Posle nekog vremena boravka među kaluđerima Indije doživljava transformaciju i postaje savršeno zdrav čovek rumenog lica koji zrači spokojem i zadovoljstvom. Vraća mu se prirodna radoznalost, entuzijazam i volja za životom. Putovanje u ovu čudesnu egzotičnu zemlju, susret sa mudracima i saznanja kroz celu knjigu opisuje svom najboljem prijatelju kome je između ostalog rekao da to putovanje nije bilo običan odmor da bi mu se prezaposleni um opustio. Rekao mu je da je vreme provedeno u toj zemlji za njega bila “odiseja otkrivanja samog sebe”. Baš kao što je i Šarmina knjiga putovanje i odiseja za nas.

“Bio sam umoran od života u trku. Shvatio sam da je moja misija da služim druge i da na neki način dam doprinos da ovaj svet postane bolji. Sada živim da bih davao.” I dao je mnogima od nas svojim primerom i istrajnošću jasnu pouku o životu i otvorio nam oči.

Istinitost svake Džulijanove priče ogleda se u njenoj pouci i u tome je istinska vrednost ove knjige.

451 Robin Sharma: “Kaluđer koji je prodao svoj ferari”

Jednostavno sledi stazu svojih snova sa punim uverenjem da će nagrade sigurno stići. To će te dovesti do tvoje božanske sudbine

“Džone, shvatio sam nešto veoma važno. Svet, a to uključuje i moj unutrašnji svet, je sasvim posebno mesto. Takođe sam došao do zaključka da uspeh u spoljašnjem svetu ne znači ništa ukoliko nemaš uspeha i iznutra. Postoji ogromna razlika između biti dobro i biti dobrostojeći. Kada sam bio vrhunski advokat ismejavao sam sve ljude koji su radili na tome da unaprede svoj subjektivan i objektivan život. “Živi život”, mislio sam. Ali naučio sam da gospodariti samim sobom i voditi trajnu brigu o umu, telu i duši, osnova je kako bi se došlo do onog najvišeg u nama i da bi se živeo život iz snova. Kako možeš da brineš o drugima, ako ne brineš o samom sebi? Kako možeš da činiš dobra, ako se ne osećaš dobro? Ja ne mogu tebe da volim, ako ne volim samog sebe.”

Primer Džulijana Mentla pokazuje nam da prave životne vrednosti nisu one materijalne za kojima večito tragamo, već one neprolazne, ljudske, one koje traju. Dobrota, poštenje, ljubav i skromnost.

Brajan Trejsi (Brian Tracy) je napisao da je ovo: “Zabavna, fascinantna, maštovita avantura puna mudrosti koja može da obogati i unapredi život svakog pojedinca.” Dok Ričard Karlson (Richard Carlson) smatra da: “Robin Šarma ima redak dar da piše knjige koje ljudima istinski menjaju život.”

Nama ostaje samo da zahvalimo Robinu na mudrostima koje je podelio sa nama, njima nam otvorio oči i ukazao na sva naša bogatstva. Robine, želimo još ovakvih knjiga, neophodne su nam!


Danica Svorcan je bloger, modni ilustrator i večiti optimista koji sreću traži samo u osmehu, pogledu i rečima. Voli život, ljude, snove, nadanja i navike. Od problema se brani samo osmehom jer veruje da samo tako i porazi postaju pobede. Veruje u slučajnost ali isto tako veruje i da je život najbolji režiser. Životni moto: “Kada je život lep i onaj glasić vam kaže, ovo ne može dugo da traje, recite sebi, možda će biti jos bolje!”

Editors choice