Tri sporty chic načina da nosiš patike ovog proleća kao Nina Seničar

Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Zašto je odluka da životu uvek kažeš “Da” najbolja odluka koju možeš da doneseš? (BLOG)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

Roby Lakatos: “Niška Banja, topla voda” notama poznatog virtuoza

Roby Lakatos: “Niška Banja, topla voda” notama poznatog virtuoza

Robi Lakatoš (Roby Lakatos), uspešni mađarski violinista, na izvanredan način prikazuje spoj klasične muzike sa dodacima džeza i izvornog melosa. Ovaj sjajni kompozitor i muzički improvizator uspeo je da na najlepši mogući način ukombinuje razne pravce u muzici i njih plasira kao svoj jedinstveni stil. Rođen 1965. godine kao potomak legendarnog romskog muzičara Janoša Biharija (János Bihari), Lakatoš je od malena pokazivao svoj talenat i ljubav prema ovom instrumentu. 1984. godine osvaja prvu nagradu na festivalu klasične violine na Konzervatorijumu “Béla Bartók” u Budimpešti odakle počinje da prožima autohtonu klasičnu muziku notama mađarskog idioma.

SLIKA 16 Roby Lakatos: Niška Banja, topla voda notama poznatog virtuoza

Mađarski "Đavolji violinista" – Robi Lakatoš

Karijera koja ide uzlaznom putanjom ovog muzičara vodi na puteve slave i uspeha. Lakatoš, u periodu između 1986. i 1996. sa svojim asamblom oduševljava briselsku publiku u muzičkoj kući “Les Ateliers de la Grande Ille”, sarađuje sa ruskim violinistom Vadimom Repinom (Vadim Viktorovich Repin) i francuskim džez violinistom Stefanom Grapelijem (Stéphane Grappelli). Rad mađarskog virtouza oduševljava i američkog violinistu ser Jehudija Menjuhina (Yehudi Menuhin) koji sve češće dolazi na koncerte ovog “Đavoljeg violiniste”, kako su imali običaj da ga zovu.

SLIKA 25 Roby Lakatos: Niška Banja, topla voda notama poznatog virtuoza

Robi Lakatoš sa svojim ansamblom

Nastupajući u mnogim salama i koncertnim dvoranama širom sveta, Robi Lakatoš svojom muzikom prikazuje lepotu i slobodu naroda iz koga je ponikao. Idilične note rasute po žicama ovog autentičnog muzičara i pre svega umetnika, prikazuju jednu novu dimenziju klasične muzike, baš onu u kojoj su uživali i poznati klasici Franc List (Ferenc Liszt) i Johan Brams (Johannes Brahms). Lakatoš je u svojim delima zasigurno pronašao formulu sreće koju neumitno prikazuje svojim radom i melodijom. Spajajući narode muzikom i prezentujući muzički univerzum koji može da se kombinuje na milion načina, ovaj izvanredni violinista pokazao je i u srpskoj tradicionalnoj pesmi “Niška Banja, topla voda” koja na magični način predstvalja duh slobode i slušaoce navodi na lepu i razdraganu misao.


Marko Stamenković je niški meraklija u stalnoj borbi sa životnim vetrenjačama. Nesuđeni srpski oficir. Buntovnik sopstvenih misli koji živi u stalnom intrapersonalnom svetu. Ponekad lenj, ali poštuje rad i kantovski voli. U potrazi za bogatstvom reči pronašao novinara u sebi. Životni moto: Što te ne slomi, to te ojača…

Editors choice