Rovinj: Najromantičniji grad Mediterana

Rovinj: Najromantičniji grad Mediterana

Mediteranska klima, kulturne zaostavštine, najbolje od prirode, skrivene i otkrivene lepote priobalja, nestvarni pejzaži, arhipelag od 22 ostrva, gastronomija, atmosfera, pristališta sa brodovima, brojni trgovi kao i arheološka nalazišta ovaj grad na području Crvene Istre svrstavaju među najprivlačnije turističke destinacije. Najviše turista dolazi iz Austrije, Nemačke, Holandije i ,naravno, Italije.

slika 149 Rovinj: Najromantičniji grad Mediterana

Šarena istorija iveliko kulturno nasleđe

Arheološki nalazi dokazali su da je sama okolina Rovinja još u bronzanom i gvozdenom dobu bila naseljena. Istra je bila mesto trgovine između plemena Histra, Grka i Etrušćana. U Rovinju možete videti istorijske spomenike iz ilirskog, mletačkog i rimskog doba. Jedan od njih je i Maklavun, prva solarna opservatorija na području Hrvatske. Jaki bedemi, podignuti u renesansnom periodu, i gradske kule čuvaju Rovinj još od Srednjeg veka. Od sedam kapija sačuvane su kapija sv. Benedikta, Portica i sv. Križa. Balbijev luk danas je ulaz u Stari grad koji je slika i prilika starog primorskog grada. Usled skučenosti, preovlađuju zbijene ulice, visoke i uske kuće sa crvenim i sivim krovovima i karakterističnim dimnjacima.

slika 237 Rovinj: Najromantičniji grad Mediterana

Kuće nanizane jedna do druge duž popločanu, usku ulicu

Trgovi su mali, krasi ih venecijanski stil, a fasade i balkoni obojeni duhom renesanse i baroka. U Starom gradu se nalazi nezaobilazna znamenitost Rovinja – crkva Svete Eufemije. Crkva je najpoznatije i najimpresivnije zdanje Starog grada. Sagrađena je u 18. veku kao posveta hrišćanskoj mučenici Eufemiji. Prema predanju, sarkofag mučenice Eufemije nestao je iz Carigrada 800. godine i doplivao do obale Rovinja. Meštani su ovaj događaj proglasili za čudo i od tog dana slave i poštuju sv. Eufemiju kao svoju zaštitnicu. Svake godine na Dan sv.Eufemije održava se tradicionalno slavlje u njenu čast. Sa tornja crkve, visokog 60 metara, pruža se dalekosežni pogled na periferiju grada. Toranj je bio inspiracija mnogim umetnicima koji su slikali i delima opisivali lepotu Rovinja ,da bi ih kasnije izlagali na Grisiji, ulici umetnika.

slika 335 Rovinj: Najromantičniji grad Mediterana

Crkva Svete Eufemije

Ukoliko ste gosti u ovom prelepom gradu, spremite se za degustaciju vrhunskih domaćih vina. Nemali broj ljudi se bavi vinarstvom i vinogradarstvom, tako da u Rovinju možete uživati u najboljim svetskim vinima. Domaćica će vam sa zadovoljstvom spremiti maneštru koja se pravi od paprikaša, čorbe i od nekoliko vrsta povrća. Bogata ribarska tradicija nudi ukusne morske specijalitete. Marinadom obradujte stomak, a zasladite se istarskim fritulama (uštipci) ili cukerančićima. Nakon večere, izabrati noćni vid zabave je slatka muka. Ukoliko ste u Rovinju krajem maja posetite “Rovinjski festival delicija”, gastronomsku manifestaciju.

Početkom juna se održava “Nacionalni festival fotografije – Rovinj photodays”, a krajem meseca “Hrvatski letnji salsa festival”. Atrakcija avgusta je Noć sv. Lovre, zabavna manifestacija koja ima za temu romantični duh Rovinja. Poslušajte i vidite neki od koncerata klasične muzike u Franjevačkom manastiru, koji je bogat umetničkim delima. Uživajte sa dragom osobom u romantičnoj šetnji kamenom popločanim ulicama ili plažom. Kada se izlazak oduži do doboko u noć pa sve do rano ujutru, neumorno i spremno za avanturnu, uputite se na izlet u Veneciju do koje katamaranom, sa polaskom u 6 ujutru,  stižete za 2,5 sata.

slika 437 Rovinj: Najromantičniji grad Mediterana

Noć Sv. Lovre ističe romantičan duh Rovinja

Obavezno obiđite čuveni geološki park “Kamenolom Fantazija”  na lokaciji Monfiorenza, na putu ka Puli, koji svedoči o istoriji istarske obale. Ovaj uzbudljiv kamenolom je vodič kroz geološke pojave i prirodu. Dovlačivši tirkizne alge u krečnjačkom mulju na obalu, morske struje delovale su na prirodu Rovinja milionima godina. Iako je obala (duga 67km) uglavnom stenovita i nema peščanih plaža, južno od grada, u blizini nacionalnog parka, možete uživati u predivnim uvalama. Ostrva sv. Andrija i sv. Katarina su najveća ostrva rovinjskog arhipelaga koji se sastoji od još 22 ostrva. Sv. Katarina važi za najlepše ostrvo dok sv. Andrija zajedno sa ostrvom Maškin čini Crveno ostrvo do čijih plaža možete brodićem stići za samo 15 minuta vožnje od grada.

slika 532 Rovinj: Najromantičniji grad Mediterana

Jedina naseljena ostrva u arhipelagu su Crveno ostrvo i ostrvo Sv. Katarine

Izvori fotografija: croatiaholidayshr.com, croatia.hr, Flickr, via-mea.com


Dragana Janković je umetnik, konceptor, postmodernista, humanista, vajar i tako dalje… I tako dalje. I pre dnevnika i posle dnevnika sluša Dženis Džoplin, a u pauzi isključivo Betovena i Baha. Zna da je jedinstvena, kao i svi ostali. Katarina Anđelić Cakana wannabe. ”Takva sam kakva sam, takva mi je ćud. Kada mi je smešno, prsnem u smeh lud”.