Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Rushka Bergman

Rushka Bergman

Rushka Bergman x 1024x770 Rushka Bergman

Ruška Bergman, modni stilista, po struci diplomirani ekonomista, je 1996. godine napustila Srbiju, otišla u London i zahvaljujući dobrim poznanstvima iz Londona u vrlo kratkom periodu uspela da se nametne stilistima Njujorka i među njima zauzme zapaženo mesto.

Počinje saradnju sa fotografima Tomom Munroom, Brusom Veberom, Piterom Lindbergom i rediteljem i fotografom Frančeskom Karocinijem. Prijateljstvo sa Karocinijem joj je donelo zapaženu ulogu u projektu “Kelvin Klajn knjiga američke žene”, gde je upoznala i pevača Brajana Adamsa. Ova poznanstva su joj omogućila da započne karijeru stilistkinje. Počinje da radi za prvu damu Sjedinjenih Američkih Država,  Hilari Klinton.

Svetski uspeh doživela je zahvaljujući radovima u postavci Armanijeve izložbe u Kraljevskoj akademiji u Londonu i u Gugenhajm muzeju u Njujorku, nakon koje su je modni kritičari stavili u sam vrh svetskih stilista. Ubrzo počinje da radi sa Alegrom Hiks u Londonu, a u Njujorku sa Vivijen Tem.

Italijanski “Vogue L’Uomo” daje joj zadatak da stilizuje i obuče najčuvenije ličnosti iz sveta filma i muzike. Tu se Ruška Bergman sreće sa Spilbergom, Timom Bartonom, Robertom de Nirom i Majklom Džeksonom. Te 2007. godine, zbog sličnih senzibiliteta, Majkl i Ruška nastavljaju da rade zajedno i ubrzo postaju prijatelji.

Tokom poslednjih nekoliko godina, promene u Majklovom stilu odevanja su bile veoma zapažene od strane medija i modnih kritičara. Svi su se pitali ko je bio iza novog izgleda pop ikone. Njegovo tajno oružje je, naravno, bila Ruška Bergman! “Srećna sam što sam bila njegova drugarica i što je od svih stilista na ovoj planeti izabrao baš mene”, rekla je Ruška u jednom intervjuu.

Njena strast za bilo koji oblik kreativnog izražavanja jasno je vidljiva u njenom radu, kao i višeslojni uticaj perioda renesanse, minimalizma i moderne umetnosti. Njeno stilizovanje je specifično, ali i jednostavno; nametljivo, ali otmeno.

Danas, Ruška Bergman radi kao modni urednik italijanskog magazina “Vogue L’Uomo” i i dalje sarađuje sa Frančeskom Karocinijem. Poslednja zajednička saradnja ostvarena je u decembru 2010. godine na snimanju kampanje “Charles David Spring 2011”.

Ime Srpkinje Ruške Bergman danas se nalazi u naprestižnijim modnim časopisima sveta.

“Svaki sekund u kome živimo je nov i jedinstven momenat univerzuma, momenat koji nikada neće biti. Moda nije nešto što postoji samo u našim haljinama. Moda je na nebu, na ulici, u galeriji, u biblioteci, u muzeju i u bioskopu. Ona je svuda oko nas. To je način na koji živimo, način na koji razmišljamo i osećamo.” Ruška Bergman


Marina Erdeljan je novinarka koja osmehom otvara vrata celog sveta. Kroz svoje kreativno stvaralaštvo upoznala je Evropu i Aziju, a iskustva o modi i lifestyle-u nesebično deli sa svima.

Editors choice