Mnogi bi rekli da svaki grad krije neku tajnu i istinu koja ga razlikuje od svih drugih. Ali retki su oni koji tu istinu vide, prepoznaju i nikako ne uspevaju da je objasne. Sarajevo je grad sa bezbroj oprečnosti, kontradikcija, mesto u kojem tuga i radost nekako uvek idu u paru. Izet Sarajlić je rekao: Ovo je grad u kome možda i nisam bio najsretniji, ali u kome i kiša, kad pada, nije prosto kiša. I sve je u ovom gradu naglašeno: i lepota i bol; i ljubav i mržnja; i prošlost i današnjica. Grad nedokučiv, ali blizak svakome.

slika 117 Sarajevo: Između istoka i zapada

Smešten u Sarajevskoj kotlini

Glavni grad Bosne i Hercegovine smešten je u srcu Balkana, nalazi se u dolini okružen Bjelašnicom, Igmanom, Romanijom, Jahorinom, Treskavicom i Trebevićem. Zahvaljujući svom položaju, Sarajevo je prepuno čudesnih vidikovaca. Moguće je videti svaki detalj, kuću, ulicu ili most sa nekog od uzvišenja.

slika 213 Sarajevo: Između istoka i zapada

Kada Sarajevo stane na dlan

Kroz Sarajevo teče Miljacka, čije je korito, kako je Andrić jednom rekao, kičma Sarajeva. Prema mišljenju mnogih, najdivniji građevinski trag Sarajeva jesu mostovi. Najstariji među njima, Kozija ćuprija, Šeher-Ćehajina, Latinska ćuprija, i oni noviji, Ajfelov most, Most Suade i Olge, Ars Aevi.

slika 39 Sarajevo: Između istoka i zapada

Jedna od sarajevskih znamenitosti – Latinska ćuprija

Jedan od najautentičnijih delova Sarajeva jeste Baščaršija, nasleđe iz doba Osmanlijskog carstva. Mnoštvo konaka, hanova, bezistana i džamija, uske ulice popločane kaldrmom, čuveni sebilj. Slobodni golubovi, miris ćevapa i sirnice, te pogled na Sahat-kulu stvaraju posebnu atmosferu šetačima glavne sarajevske čaršije.

slika 47 Sarajevo: Između istoka i zapada

Baščaršija je poznata po velikom broju trgovačkih i zanatskih dućana

Arhitektura grada Sarajeva s jedne strane okrenuta je Orijentu, a s druge strane Zapadu. Istorija je učinila da postane ušće različitih kultura, religija, naroda. Burna prošlost načinila ga je posebnim i neuništivim. Neki od najpoznatijih spomenika iz doba Osmanlijskog carstva jesu Kuršumli medresa, Alipašina džamija, Careva džamija, Stara crkva na Baščaršiji, Sahat-kula, Begova džamija, Stari jevrejski hram, Morića han, Bijela tabija. Iz doba austrougarske vladavine, neki od najznačajnijih ostataka kulture jesu Despića kuća, Marijin dvor, Hotel Evropa, Fakultet islamskih nauka, Vijećnica, Akademija likovnih umjetnosti, katedrala Srca Isusova.

slika 54 Sarajevo: Između istoka i zapada

Vijećnica je građena u pseudomaurskom stilu

Sarajevo je obuhvatilo sve razlike, bilo je uništavano i obnavljano, domaćin Olimpijade, mesto zločina, prkosan, pomirljiv, opraštajući, grad najlepših mostova, najgostoljubivijih ljudi, smešten negde između šume i golemih planina, ali topao, rad da primi i nezvane i zvane. Grad priče koju nose samo krvave bajke, sa tajnom koju može razumeti samo onaj čije srce pripada Sarajevu.


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju, najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

Editors choice