Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Zašto je odluka da životu uvek kažeš “Da” najbolja odluka koju možeš da doneseš? (BLOG)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Saveti za uspeh: Kako je to radio Benjamin Franklin

Saveti za uspeh: Kako je to radio Benjamin Franklin

Disciplinovani pogled na svet i progresivan um usmeren na vremena koja se menjaju su od Bendžamina Frenklina (Benjamin Franklin) napravile najveću figuru ne samo američke, već i svetske istorije. Čak i u današnje vreme mogu da se nauče korisne lekcije o životu koje su i te kako relevantne i mogu biti mantre uspeha za vaš profesionalni život. Navodimo vam pet lekcija za uspeh koje bi nam Bendžamin preneo da je živ.

1. Lični sklop vrlina

Radost uspeha je isprazna ukoliko je način kojim smo ga postigli pogrešan i zao. Na duže staze, uvek je pametno imati lični stav i kod ponašanja po kome se živi i pridržavati ga se što je strože moguće. Frenklin je imao sopstvenu listu vrlina koje je pokušao da uključi u svakodnevne postupke i vodio je računa o tome koliko je to uspešno radio! Ne samo da ćete zbog ovoga biti bolja osoba, nego će vam i posao biti centar pohvale.

14 Saveti za uspeh: Kako je to radio Benjamin Franklin

Napravite sopstvenu listu vrlina po kojima želite da živite

2. Dobro održana i ispoštovana dnevna rutina

Svi znamo da je Bendžamin Frenklin imao talenta za mnoge umetnosti, profesije i oblasti. Njegova dostignuća u svakom od ovih polja sigurno nisu iznikla iz neorganizovanog života. Svaki sat njegovog dana je bio pažljivo isplaniran kako bi maksimalno iskoristio vreme, te ostavio malo ili uopšte vremena za neproduktivne stvari. A ovo je nešto što bi svako od nas trebalo da uradi.

3. “Obrađivanje” umeća drugih ljudi

Frenklin je bio vrlo šarmantan čovek pun diplomatskih umeća – a upravo ovo je ono što vam je potrebno za milozvučne razgovore i transakcije. Ako pročitate njegovu biografiju, naići ćete na razne situacije u kojima mu je ova osobina pomogla. Zapravo, kako Frenklin kaže, ovakvim ponašanjem čak i od neprijatelja možete napraviti prijatelje.

4. Pričati manje, raditi više

Jedna od mantri Bendžamina Frenklina je dobro urađeno je bolje od dobro rečenog. I ovo se odnosi na apsolutno svaki aspekt života, ne samo na politiku. Bilo je dosta varijacija na ovu rečenicu. Ali, sve se svodi na to – bez obzira što nam je potreban zlatni jezik za pregovore, bolje je uložiti energiju u stvaranje nego pričanje o tome kako ćete nešto stvoriti.

46 Saveti za uspeh: Kako je to radio Benjamin Franklin

Rad i učinak su uvek više cenjeni od praznih rečenica

5. Nikada ne otežite i odlažite

Još jedna, često citirana Frenklinova rečenica je:Nikada ne ostavljaj za sutra ono što možeš da uradiš danas. Nesumnjivo, ovo je jedan od najboljih životnih motoa koji svi možemo da usvojimo. Posao ima tendenciju da nas preokupira i “pokosi” – ali, da se on osvrtao na sav umor, verovatno ne bi postigao ono što jeste.


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

Editors choice