Sedam najboljih horora svih vremena

Sedam najboljih horora svih vremena

Spuštene roletne, ugašeno svetlo, sitni sati, kuća udaljena od gradske buke, činija sa kokicama, ćebe, sofa i dobro društvo – svi elementi da se stvori idealna atmosfera za horor film.

Da li ste od onih koji se posle horor filmova plaše, imaju noćne more, ne mogu da zaspe bez upaljenog svetla i zovu prijatelje usred noći, tvrdeći da im je neko provalio u stan, ili se ubrajate među one za koje su horori prvoklasna parodija, pa im je isto da li gledaju komediju sa Lesli Nilsenom (Leslie Nielsen) ili neki od nastavaka “Vriska” (Scream)? Salva smeha ili paranoja?

Volite li psiho ili tinejdž-horore, da li se gadite otvorenih preloma i dubokih uboda kuhinjskim nožem ili je za vas to samo običan kečap?

Ovakvi filmovi jednostavno se ili obožavaju ili ne podnose. Pogledajte sedam najboljih horor ostvarenja ikada.

“Noć veštica” (Halloween)

Noć veštica je nezavisan film, snimljen 1978. godine. Režirao ga je Džon Karpenter (John Carpenter) i smatra se kultnim hororem. Radnja filma govori o bekstvu Majkla Majersa (Michael Myers) iz mentalne ustanove, nakon čega on ubija troje tinejdžera. Glavnu ulogu tumači Džejmi Li Kertris (Jamie Lee Curtis). Rimejk poznatog horora napravljen je 2007. godine, međutim, ocenjen je negativnim kritikama.

SLika 1 Sedam najboljih horora svih vremena

Ubistva u filmu se dešavaju na Noć veštica

“Rozmarina beba” (Rosemary’s Baby)

Reč je o adaptaciji istoimenog bestselera Ajre Levina (Ira Levin). Film Romana Polanskog (Roman Polański) iz 1968. godine govori o mladom bračnom paru koji očekuje prinovu. Mija Faraou (Mia Farrow) je briljirala u ulozi Rozmari (Rosemary) – majke koja shvata da nosi đavolje dete.

Slika 22 Sedam najboljih horora svih vremena

Američki filmski institut je ovaj film proglasio jednim od 100 najuzbudljivijih filmova na svetu

“Isterivač đavola” (The Exorcist)

Film govori o glumici koja se suočava sa životnim problemima, a onda sasvim iznenada počinje da primećuje promene na svojoj kćerki. Niz užasnih, zastrašujućih događaja daju jasne znake da je njenu kćer zaposeo Sotona i da je jedina nada – isterivač đavola.

Slika 32 Sedam najboljih horora svih vremena

Jezivi izgled opsednute devojke

“Stvor” (The Thing)

Još jedan film Karpentera, koji se smatra jednim od najboljih naučno-fantastičnih horora. U fokusu pažnje je vanzemaljsko biće sposobno da menja svoj izgled, te uspeva da uđe na istraživačku stanicu na Antarktiku. Glavnu ulogu u ovom filmu tumači slavni Kurt Rasel (Kurt Russell).

Slika 42 Sedam najboljih horora svih vremena

Prepoznatljivi izgled “stvora”

“Isijavanje” (The Shining)

Imena poput Stenlija Kjubrika (Stanley Kubrick), Stivena Kinga (Stephen King), Džeka Nikolsona (Jack Nicholson) garantuju uspeh, a baš ona su deo filmske ekipe “Isijavanja”. Film govori o mladom piscu koji sa svojom porodicom dolazi u ukleti hotel.

Slika 52 Sedam najboljih horora svih vremena

Ovaj Kjubrikov film je isprva dočekan sa neodobravanjem

“Psiho” (Psycho)

Najpoznatije ostvarenje slavnog Hičkoka (Alfred Jozef Hitchcock) iz 1960. godine. Ovaj psihološki horor triler govori o mladoj sekretarici koja uzima novac iz firme i odlazi u hotel gde se susreće sa neobičnim vlasnikom. Kultna scena ubistva pod tušem proslavila je ovaj crno-beli film.

Slika 62 Sedam najboljih horora svih vremena

Film je rađen u crno-beloj tehnici, jer je reditelj smatrao da bi u suprotnom bilo isuviše krvi

“Krug” (The Ring)

Ovaj psihološki horor iz 2002. godine režirao je Gor Verbinski (Gore Verbinski). Misteriozna traka i glas koji najavljuje smrt za tačno nedelju dana stvaraju potpunu katastrofu u životu mlade majke kada sazna da je njen sin pogledao kasetu.

Slika 72 Sedam najboljih horora svih vremena

Glavnu ulogu igra Naomi Vots


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju, najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.