Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Sedam smrtnih grehova u književnosti

Sedam smrtnih grehova u književnosti

Sedam smrtnih grehova osobenost su hrišćanstva i njima se propisuju osnovna moralna načela. Izdvojili smo neke od knjiga u kojima se krše ova pravila.

Proždrljivost

“Midlstins” (The Middlesteins) je odličan novi roman Džejmi Atenberg (Jami Attenberg), posle koga nećete želeti da jedete neko vreme. Edi (Edie) je član jevrejske porodice iz Amerike, koji toliko jede da donosi mnoge nevolje sebi i drugima.

“Dina” (Dune) je naučno-fantastični roman u kojem je Baron Harkonen (Baron Harkonnen) toliko ugojen da su mu neophodni anti-gravitacioni generatori, kako bi uopšte stajao.

Slika 229 Sedam smrtnih grehova u književnosti

Proždrljivost je uvek zahvalna za komične i tragikomične priče

Požuda

“Romeo i Julija” (Romeo and Juliet) je drama o najtragičnijoj ljubavnoj priči u istoriji. Samo četiri dana pošto su se upoznali, četrnaestogodišnjaci su odlučili da će se radije ubiti nego što će biti rastavljeni.

“Lolita” (Lolita), roman Vladimira Nabokova (Vladimir Nabokov), govori o želji koja izaziva brojne nesreće, o požudi odraslog muškarca prema nedozreloj devojčici.

Slika 324 Sedam smrtnih grehova u književnosti

Požuda se u književnosti uvek spaja sa opasnošću

Gnev

“Keri” (Carrie) je roman Stivena Kinga (Stephen King) koji govori o gnevu tinejdžerke. Pored gneva, poseduje i moć telekineze. Oni koji su joj se zamerili nisu dobro prošli.

“Mobi-Dik” (Moby-Dick) je roman Hermana Melvila (Herman Melville) o borbi protiv čudovišta i gnevu koji kapetan Ahab (Captain Ahab) projektuje na divovsku životinju.

Slika 422 Sedam smrtnih grehova u književnosti

Gnev se u književnosti često povezuje sa bogovima i religioznim temama

Zavist

“Otelo” (Otello), knjiga o čoveku, mužu, koji je ljubomoran do tačke ubistva. Prava zavist nastaje zbog Kasija (Cassio). Zavist će mu pomeriti um i srušiti dom.

“Snežana” (Snow White) je bajka braće Grim (Jacob, Wilhelm Grimm) o zavisti i ljubomori jedne žene zbog lepote druge. U izvornoj verziji knjige, primorana je da pleše u crvenim cipelicama dok ne umre.

Slika 520 Sedam smrtnih grehova u književnosti

Greh je prepoznatljiv - stoga pogodan za bajke i drame zbog tipičnosti

Ponos

“Frankenštajn” (Frankenstein) je delo u kome je poruka Meri Šeli (Mary Shelley) jasna: Ne izigravajte Boga. Zažalićete.

“Doktor Faust” (Doctor Faustus) je delo Marloa (Christopher Marlowe). Na samom početku Faust je povezan sa Ikarom, koji je u svojoj gordosti odleteo preblizu sunca i pao na zemlju. Kao i u “Frankenštajnu”, tekst se povezuje sa potragom za naučnim znanjem… Ali pouka je jasna: Ne pravite dogovor sa đavolom. Čak i ako napravite pakt, ne budite toliko ponosni da ga ne povučete.

Slika 613 Sedam smrtnih grehova u književnosti

Ponos, hubris - uvek vezan za mitske događaje i kreaciju

Pohlepa

“Mrtve duše” (Dead souls). Pohlepa Čičikova (Chichikov) za novcem i društvenim statusom, jeste ono što ga pokreće u obavljanju sablasnog zadatka. On prikuplja mrtve i tako planira da se obogati.

“Američki psiho” (American Psycho) je delo Breta Elisa (Bret Easton Ellis). “Vodim se jednom utešnom misli: ja sam bogat, a milioni nisu.” Patrik Bejtmen (Patrick Bateman) je oličenje elite Vol Strita, bankar zavisan od novca, seksa i moći.

Slika 712 Sedam smrtnih grehova u književnosti

Pohlepa - oduvek smatrana za gnusan, premda, rasprostranjen greh

Lenjost

“Oblomov” (Oblomov) je prototip deteta iz bogate porodice, koji ne može da donese odluku da spasi sopstveni život. Na prvih 150 stranica romana on je u krevetu!

“Engleska, Avgust” (Englesh, August) je roman o Agastiji (Agastya), gradskom detetu zarobljenom na selu. Razmišlja samo o trivijalnim stvarima. Čak i knjiga, dok se čita, deluje lenjo i dosadno.

Slika 87 Sedam smrtnih grehova u književnosti

Lenjost je toliko zastupljen greh, da mora da se preuveliča da bi se video

Izvori fotografija: blogspot.com, tumblr.com


Jelisaveta Popov je studentkinja Fakulteta političkih nauka. Obožava da putuje. Želela bi da zna sve jezike sveta, a najviše voli francuski jezik. Ne moze da zamisli nijedan dan bez humora, muzike i voljenih osoba.

Editors choice