Tri sporty chic načina da nosiš patike ovog proleća kao Nina Seničar

Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

Zašto je odluka da životu uvek kažeš “Da” najbolja odluka koju možeš da doneseš? (BLOG)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

Šefica riba lavica, a ne bossy

Šefica riba lavica, a ne bossy

Da ste šefica kučka iz pakla, ili šefica riba lavica, niko vas ne bi prozivao da ste bossy. Neiskusno zanovetalo, koje se prsi, tamo gde su potrebna muda. Neke vrle ženske na čelu sa Bijonse, rešile su da sprovedu kamapanju protiv ove etikete i da pruže podršku mladim ženama, koje se dokazuju na vodećim pozicijama.

Seksistički komentari u našoj sredini, mnogo ružnije, gore i primitivnije etiketiraju žene na položaju, pa u poređenju sa frigidna kučka i nedojebana nimfomanka, bossy zvuči kulturno i simpatično, kao zadirkivanje među prijateljima.

Seksizam prolazi kod nas, jer naše carice šefice koje su uspele u muškom svetu, ne znaju šta će pre sa svojih vodećih pozicija. Da se zalažu za rodnu ravnopravnost, izglasavanje zakona podrške samohranom roditeljstvu, dok se bore sa sopstvenim profesionalnim i porodičnim obavezama.

Samostalne, zaposlene žene, šefice po poziciji, stavu i opredeljenju, ginu od posla. Uz nekakvu ili nikakvu podršku porodice, nekako se organizuju i sve završavaju. One su primeri, ostrvca u moru obične, dnevne ženske borbe za opstanak.

Svetske cure, koje su povele kampanju protiv etiketiranja mladih žena na vodećim pozicijama, gaze krupnim koracima ka matrijarhatu. Kroz sistem, legitimno, na sva zvona. Takva im je pozicija. Vodeća.

One takođe pružaju primer, ali to rade svesno i namerno. Utiču na dolazeće generacije žena, koje se obučavaju za svoj posao – rukovođenje budućnošću. Sigurno među njima ima zelenih, arogantnih, nabeđenih i osornih likuša, koje zaslužuju prozivku, ali zaslužuju i priliku da se kultivišu.

tumblr n0ecewxQV61rmfv8to1 500 Šefica riba lavica, a ne bossy

Odgovornost koju su žene ponele, boreći se za ravnopravnost kroz sistem, tek treba da se iznese do kraja, preoblikovanjem društvenih uređenja i sistema.

One koje ne znaju moraju da nauče. Od onih koje znaju. Istinski autoritet ne stiče se preko noći. I tiče se stabilnosti ličnosti i ličnih vrednosti, koliko i iskustva i kompetencije.

Bossyce su vojska na obuci za rukovodeće poslove. Za pozicije sa mudima.

Na malo nižim nivoima brdovitog Balkana, Čučuk Stane uzgajamo odavno. Malo su nam brkate i nabijene, ali to je mimikrija.
U muškom svetu treba i da izgledaju kao da imaju muda.

Ali, imamo mi i novu generaciju šefica, koje su ženstvene, lepe i doterane, koje osvajaju profesionalnost, ne gubeći kolegijalnost, šire granice pronoseći ljudske i poslovne vrednosti i zaslužuju poštovanje podređenih, kao i poslovnih partnera, žena, jednako kao i muškaraca.

Neke od njih vode ovaj magazin i treba da drže kurseve mladim budućim šeficama, ako ikad uspeju to da ubace u dnevni raspored.

One možda još ne znaju da su nas povele ka matrijarhatu.

Niti znaju da su samo nastavile ono što su heroine, majke i vile Ravijojle odavno započele. Ali saznaće. One ne moraju da se bore protiv smešnih etiketa, jer su već zaslužile divljenje.

Ribe lavice, to su moje šefice.


Aleksina Đorđević

Editors choice