Nedeljni horoskop: 17.mart – 23.mart

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Zašto je zdravo laneno seme i kako ga koristiti?

Makeup trendovi za 2017. koje definitivno treba da probaš

Sergio Bonelli – kralj italijanskog stripa

Sergio Bonelli – kralj italijanskog stripa

Nedavno je u bolnici San Gerardo u Monci, nakon kraće bolesti, u 79. godini preminuo Serđo Boneli (Sergio Bonelli) vlasnik istoimene izdavačke kuće (Sergio Bonelli Editore) i tvorac kultnih stripova “Zagor” i “Mister No”.

Iako po kvalitetu ne spadaju u sam vrh devete umetnosti, Bonelijeva izdanja su ostavila neizbrisiv trag u istoriji evropskog stripa. Uz avanture junaka kao što su Teks Viler (Tex), Marti Misterija (Martin Mystere), Dilan Dog (Dylan Dog) i već pomenuti Zagor i Mister No, odrastale su, maštale i u svet ozbiljnog stripa ulazile generacije klinaca.

1. Kolaž sastavljen od najpopularnijih junaka izdavačke kuće Boneli Nejtan Never Dilan Dog Marti Misterija Teks Mister No Sergio Bonelli   kralj italijanskog stripa

Kolaž sastavljen od najpopularnijih junaka izdavačke kuće Boneli - Nejtan Never, Dilan Dog, Marti Misterija, Teks, Mister No

Na prostorima bivše Jugoslavije ovi stripovi su bili i ostali među najpopularnijima. Imali su neizmeran uticaj na čitaoce često ih inspirišući da se i sami umetnički izraze. Neretko, ta inspiracija izlazila je iz okvira stripa kao umetnosti i donosila nesvakidašnje i zadivljujuće rezultate. Na primer, jedan od najznačajnijih beogradskih alternativnih rok bendova devedesetih godina Darkwood Dub nosi ime po šumi u kojoj žive Zagor i njegov nerazdvojni prijatelj Čiko.

3. I oni su bili inspirisani Bonelijem Darkwood Dub Sergio Bonelli   kralj italijanskog stripa

I oni su bili inspirisani Bonelijem, Darkwood Dub

Posle raspada Jugoslavije, kolekcionari Bonelijevih izdanja prvi su počeli da obnavljaju pokidane veze nekadašnje zajedničke države. Tako su još jednom dokazali da su više nego dobro naučili Serđove lekcije o čovečnosti, praštanju i prijateljstvu. Danas, antikvarni primerci Bonelijevih izdanja dostižu sume od po nekoliko stotina evra. U doba interneta i kablovske televizije to se nekome može učiniti čudno, ali ako im se na trenutak prepustimo, upoznaćemo fantastične svetove u kojima se cene prave ljudske vrednosti. Serđo, zauvek ti hvala na svemu!


Željko Marjanović U konstantnoj potrazi za Nedođijom, večiti dečak, sanjar, optimista. Nepokolebljivo uveren da će osmeh spasiti svet.

Editors choice