Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Da, Yes, Oui, Sì! Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Ovo je tajni “trik” Tamare Dragičević za gušću i jaču kosu kakvu svi želimo!

Serija četvrtkom: “Buffy, the Vampire Slayer”

Serija četvrtkom: “Buffy, the Vampire Slayer”

Kaže se da o knjigama ne treba suditi na osnovu korica, a možda bi trebalo da postoji i pravilo da o TV serijama ne treba suditi na osnovu naziva. Mnogi su spremni da otpišu serije iz žanra fantastike kao neozbiljne, bez obzira na mnoge kvalitetne serije koje su pokazale kako se ovaj žanr može koristiti da se na originalniji način kaže mnogo toga o stvarnom svetu i problemima sa kojima se svi suočavamo. Američka serija “Bafi, ubica vampira” (Buffy, the Vampire Slayer), koja se prikazivala sedam sezona (1997-2004), nalazi se na mnogim listama najboljih serija svih vremena i predstavlja predmet mnogih akademskih radova na američkim univerzitetima.

Tvorac serije Džos Vidon (Joss Whedon) seriju je zamislio kao feminističku subverziju horor stereotipa. Bafi Samers (Buffy Summers), majušna plava kalifornijska tinejdžerka, deluje kao osoba čija je uloga u horor filmovima da vrišti i brzo završi kao žrtva nekog monstruma – ali je u stvari upravo ona strah i trepet za čudovišta.

SLIKA 1Buffy Serija četvrtkom: “Buffy, the Vampire Slayer”

Pored svojih supermoći i borilačkih veština i velike hrabrosti, Bafi je dosetljiva, energična, pragmatična, a među njena “oružja” spada i smisao za sarkastične replike

Kuća 20th Century Fox otkupila je njegov scenario i 1992. po njemu snimila veoma loš film “Bafi, ubica vampira” u režiji Fran Rubel Kuzui (Fran Rubel Kuzui) sa Kristi Svonson (Kristy Swanson) u glavnoj ulozi. Od Vidonove ideje nije mnogo ostalo u konačnoj verziji filma, koji je bio tipična tinejdžerska komedija, ali je on 1997. dobio priliku da svoju viziju pretoči u stvarnost stvaranjem istoimene TV serije za stanicu WB, sa Sarom Mišel Giler (Sarah Michelle Gellar) u glavnoj ulozi.

Serija je inteligentna sinteza drame, horora i komedije u kojoj su likovi i ljudski odnosi u prvom planu, a demoni metafore za probleme stvarnog života. Bafi je poslednja u nizu devojaka koje su kroz istoriju bile sudbinski odabrane da budu obdarene natprirodnom snagom, kako bi štitile čovečanstvo od raznih čudovišta. Mada na svojim tananim plećima nosi ogromnu odgovornost za spasavanje celog sveta, ona je istovremeno i prava tinejdžerka koja voli modu, izlaske i momke i pokušava da vodi normalan život, ali to često nije lako. Živi sa majkom koja ne zna za kćerkin tajni život, koji joj u školi donosi mnogo problema. U borbi protiv vampira i drugih čudovišta presudnu pomoć joj pruža Rupert Džajls (Rupert Giles), školski bibliotekar, čiji je pravi poziv da bude njen Čuvar (Watcher), odnosno mentor koji je uči i savetuje o dužnosti ubice vampira. Bafi se veoma oslanja na svoje najbolje prijatelje: pametnu, ali stidljivu Vilou (Willow), i nesigurnog šaljivdžiju Zandera (Xander).

SLIKA 2 Buffy i ekipa Serija četvrtkom: “Buffy, the Vampire Slayer”

Jedna od glavnih tema serije je i važnost prijateljstva - Bafi sa najboljim prijateljima: Vilou, Zanderom i svojim mentorom Džajlsom

Prve tri sezone serije, tokom kojih su naši junaci u srednjoj školi, zasnivaju se na metafori da je srednja škola pakao: razni demoni sa kojima se junakinja suočava obično predstavljaju probleme kakvi su siledžijstvo i vršnjačko maltretiranje, preambiciozni roditelji, beskrupulozni školski treneri, seksualni i ostali predatori.

Među glavnim odlikama ove serije jesu britke replike, specifičan humor, brojne reference na pop-kulturne fenomene, poigravanje sa jezikom i karakterističan govor koji je popularno nazvan “Buffy Speak”. Serija je brzo postala kultni hit i pobrala pohvale kritike, postajući vremenom kvalitetnija i kompleksnija nego što je to iko očekivao, posebno od druge sezone.

SLIKA 3 BuffyAngel Serija četvrtkom: “Buffy, the Vampire Slayer”

Bafi je svoju prvu pravu romansu doživela sa zagonetnim “dobrim” vampirom Ejndželom, ali je ova veza dobila šokantan i tragičan obrt

Jedan od najvećih kvaliteta serije su živopisni i kompleksni likovi. Svi oni, uključujući glavnu junakinju, imaju ozbiljne mane i u stanju su da prave velike greške i menjaju se, nabolje ili nagore, pod uticajem godina i iskustava. Nije retkost da junaci pokažu svoju mračnu stranu, ali i da negativci dobiju šansu za iskupljenje.

Mnogi od sporednih likova serije postali su izuzetno popularni. Zgodni, zagonetni vampir Ejndžel (Angel), koji je ciganskom kletvom osuđen da ima dušu, odnosno savest koja ga muči, postao je glavni junak uspešne spinof serije “Ejndžel” (Angel, 1999-2005). U originalnoj postavi serije bila je i Kordelija (Cordelia), u početku stereotipna razmažena srednjoškolska “kučka”, koja je kasnije pokazala svoje drugo lice. Među likovima koji su se kasnije pojavili i doživeli veliku popularnost su flegmatični muzičar, vukodlak Oz (Oz); Anja (Anya), koja posle hiljadu godina života kao demon mora da nauči da ponovo bude ljudsko biće; i buntovna i nepredvidiva Fejt (Faith), takođe ubica vampira, koja ima veoma složen rivalsko-prijateljski odnos sa Bafi. Možda najpopularniji lik serije je Spajk (Spike), sarkastični vampir blajhane kose i pank imidža.

SLIKA 4 Spike Serija četvrtkom: “Buffy, the Vampire Slayer”

Sarkastični, seksepilni “bad boy” vampir Spajk po prvi put se pojavio u drugoj sezoni kao negativac, da bi kasnije postao jedan od najistaknutijih likova serije

Vremenom je serija, prateći odrastanje svojih junaka, postala sve mračnija i eksplicitnija, a Džos Vidon je dokazao da je spreman da “ubija” popularne likove, da svoje junake izloži svim mogućim patnjama i da se bavi temama kao što su depresija, bolesti zavisnosti, seksualno nasilje i katastrofalne veze. Zato je dobro došlo to što se poslednje dve sezone serije sa WB, kanala pretežno namenjenog tinejdžerima, preselila na UPN, koji je pružao najveću moguću slobodu koja se na američkoj televiziji može naći van kablovskih kanala.

Serija je vremenom takođe postala eksperimentalnija i neke od najcenjenih epizoda “Bafi” predstavljaju uspešne eksperimente sa formom: epizoda bez govora, mjuzikl-epizoda, epizoda koja se većinom sastoji iz snova glavnih likova i epizoda koja bez muzičke podloge na potpuno ogoljen i realističan način prikazuje neposredne reakcije na smrt člana porodice.

SLIKA 5 Willow Tara Serija četvrtkom: “Buffy, the Vampire Slayer”

Vilou i Tara su bile jedan od prvih pravih lezbijskih parova na američkoj televiziji, a da pritom njihova homoseksualnost nije fetišizirana ili tretirana kao glavna karakteristika njihovih likova

Skoro deceniju pošto je prikazana njena poslednja epizoda, “Bafi” i dalje uživa kultnu popularnost, kako među fanovima koji na internetu još raspravljaju o tome ko je bolji frajer, Ejndžel ili Spajk, i porede ih sa vampirima iz serija “Vampirski dnevnici” (The Vampire Diaries) ili “Prava krv” (True Blood), tako i među kritičarima i univerzitetskim profesorima koji o ovoj seriji pišu eseje. Na “Bafi”, kao jednu od omiljenih serija koja je izvršila uticaj na njihov rad, pozivaju se autori serija u rasponu od “Veronike Mars” (Veronica Mars) do “Izgubljenih” (Lost) ili nove verzije “Doktora Hu” (Dr Who).

Izvor fotografija: shop.silverdisc.com, io9.com, buffy.wikia.com, josswhedon.blogspot.com, thatchickinthechair.wordpress.com, bbc.co.uk, collider.com

Prethodne tekstove iz serijala “Serija četvrtkom” pročitajte ovde.


Ivana Cvetanović je zavisnica od instant kafe, Interneta i MP3 plejera. U večitom je ratu sa vremenom; zamenjuje dan za noć, kao klinka je bila starmala, a kao odrasla je večita tinejdžerka.

Editors choice