Jedna od retkih serija, koju su kritičari voleli podjednako kao i publika, emitovana samo jednu sezonu i dalje je u srcima svakoga ko je pomno pratio tih osamnaest epizoda kvalitetnog TV programa. Od kreatora Pola Fajga (Paul Feig) u produkciji genijalnog Džuda Apatova (Judd Apatow) ova serija se upisala u sam vrh najbolje ocenjenih serija svih vremena, ostavljajući armije fanova za sobom. Ukoliko pripadate veselim sedamdesetima, jednako ćete se pronaći i u ovim ludim osamdesetima.

1 Serija četvrtkom: Freaks and Geeks

Druga vrsta tinejdžera

Serija koja u prvoj sceni upućuje na klasičan otrcan američki srednjoškolski par, koji se vaćari na tribinama, spušta kameru na antiheroje američkog obrazovnog sistema, frikove koji se dive cepelinima, da bi se takođe upustila i u klasično maltretiranje klinaca “gikova”. Uz izuzetan smisao za humor pratimo unesrećene tinejdžere osamdesetih, koje iz nekog razloga američki tin-filmovi nikad nisu ispratili.

U izmišljenom predgrađu Detroita, Lindzi (Linda Cardellini) i njen mlađi brat Sem (John Francis Daley), pohađaju istu gimnaziju. Linda i njeno novo kul društvo, Denijel (James Franco), Nik (Jason Segel), Ken (Seth Rogen) i Kim (Busy Philipps) oslikavaju decu o kojoj vas roditelji upozoravaju. Kroz seriju Lindzi se od uspešne i ambiciozne učenice, pretvara u pobunjenicu u vijetnamki kojoj su bleje sa ekipom i kvalitetna muzika postali prioriteti. Uz to se povremeno javlja njena bivša najbolja drugarica Majli, religiozni fanatik, koja njenu transformaciju ne shvata i često pokušava “da je izvede na pravi put”. Paralelno uz srceparajuće momente, pratimo tri gika i njihove avanture u bezbrojnim pokušajima da se uklope u masu. Sem uz pomoć svojih drugara Nila (Samm Levine) i Bila (Martin Starr) pokušava da osvoji nedostižnu navijačicu u koju je zaljubljen. Od boljih sporednih likova izdvajaju se njihovi roditelji sa izvanrednim replikama o životu i odrastanju.

2 Serija četvrtkom: Freaks and Geeks

Serija koja će vas oboriti s' nogu

Obzirom da ne želim da pokvarim apsolutno nijedan momenat za vaše gledanje ove serije, moram da naglasim da je ova serija obavezna za pogledati zbog all star talentovane glumačke postave, veoma realistične priče, koja se u klasičnom filmskom američkom viđenju srednje škole ne predstavlja i izvanredno izabrane muzike. Ukoliko ne mogu da vas ubedim, samo odlučite da pogledate sledeće:

Prethodne tekstove iz serijala “Serija četvrtkom” pročitajte ovde.


Jelena Vorkapić živi život rokenrola, iako se prima na elektroniku i hip-hop. Mnogo voli Quentin Tarantina, domaću kafu i caffe latte, Lucky Strike, festivale, filmove, fotoaparate, da razmišlja britanskim akcentom, manekenke sa harizmom, geekove i vesele ljude.

Editors choice